Nedaleko od Mostara, kulturnog i gospodarskog središta Bosne i Hercegovine, nalazi se nekoliko zanimljivih turističkih destinacija. Posjetite li ovaj lijepi grad, svakako izdvojite barem dan za istraživanje bisera prirode koji se kriju u blizini, poput rijeke Bune.

Blago usred Blagaja

Bosna i Hercegovina poznata je po svojim bistrim vodama i izvorima rijeka. Neke kroz državu samo prolaze, a neke ondje i izviru. U mjestu Blagaj, 12 kilometara udaljenom od Mostara, nalazi se pravo izvorsko blago: izvor rijeke Bune. Riječ je o lijevom pritoku Neretve, a u nju se ulijeva u mjestu Buna. Rijeka Buna ima dvije pritoke: Posrt i Bunicu.

Izvor rijeke Bune nalazi se u dubini pećine smještene u stijenama visokim oko 200 metara. Riječ je o jednom od najvećih izvora Europe jer velika količina izvire odjednom, a plavozelena rijeka šumovitim tokom opušta i inspirira mnogobrojne posjetitelje. Voda koja ovdje izvire ledena je, kristalno čista, a navodno prije toga 20-ak kilometra prolazi pod zemljom.

Oduševila i turske sultane

U 16. je stoljeću i turski sultan bio oduševljen ovim mjestom, pa je u neposrednoj blizini izvora rijeke Bune dao sagraditi derviški samostan, tzv. tekiju. Tekija je sagrađena za okupljanja i potrebe derviškog kulta Sufi, a služila je i kao prenoćište. Tekiju možete posjetiti i osjetiti duh prošlosti i kulture derviša koja je obilježenom misticizmom i asketizmom.

Uzbudljivo i opuštajuće

Ovo prekrasno mjesto idealno je za savršeni jednodnevni izlet. Posjet samostanu omogućuje uvid u način života sufija, njihovu kulturu i mirnoću koja proizlazi iz prirode. Jedan je od uzbudljivijih dijelova izlet čamcem u pećinu ili penjanje strmom i krivudavom stazom na Stari grad Blagaj koji se nalazi na stijeni iznad tekije. Duž rijeke moguće je uživati u hrani ili piću u kafićima i restoranima, s posebnim dodatkom šuma čiste rijeke Bune.

Do Blagaja ćete najlakše stići nekom od organiziranih tura iz Mostara ili, ako možete, vlastitim autom. Iz Zagreba će vam trebati 5 i pol sati vožnje, no zato iz Splita možete stići za otprilike 2 sata.  

Vanja na Galapagosu: Ne diraj morskog lava dok spava – i ostale važne lekcije s rajskih otoka Galapagos - 3 Galapagos - 22 Galapagos - 1 +23 Galapagos - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju