Na 12. Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade, Feravino se predstavilo frankovkom, tradicionalnom sortom kontinentalne Hrvatske. Frankovki, danas pomalo zapostavljenoj i potisnutoj od drugih razvikanijih internacionalnih sorti, u ovoj slavonskoj vinariji pružaju svu potrebnu pažnju.

Da upravo u podrumima u Feričancima daje izvrsne rezultate, potvrdilo se i na zagrebačkoj radionici, koju je uz enologe Feravina, mladu Antoniju Čeme i veterana Marijana Kneževića, vodio poznati hrvatski sommelier Mario Meštrović. Susret s Frankovkom započeo je Roseom Dika 2016., koje se pokazalo kao izvrsno aperitivno vino, Mladom Frankovkom 2017. te Frankovkom Dika 2015., ugodne svježine, harmoničnog tijela i punog okusa, tipičnih za frankovku feričanačkog vinogorja.

Mario Meštrović Mario Meštrović (Foto: feravino)

Ugodno je iznenadio moderni stil vrhunske Frankovke Miraz 2015., suhog crnog vina od izabranih grozdova odnjegovanih u bačvama od slavonskog hrasta. Puno i toplo s primjetnom ali nenametljivom taninskom strukturom, lijepo je zaokruženo s izraženom voćnošću. Slijedio je nedavno u Bergamu zlatom okićeni vrhunski Cuvée Miraz 2015., prva kupaža Feravina u čijem omjeru s 50 posto prevladava frankovka, a ostalo otpada na merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Ovo suho vino intenzivno je koncentrirano i začinjeno aromama hrasta, začina, tamne višnje i zrelih šljiva.

> Najiščekivaniji vinski događaj godine u Hrvatskoj

Cuvée je bio izvrstan uvod u vrhunsku Frankovku barrique 2006., kojoj je slavonska hrastovina podarila dugovječnost. Puno, nenametljivo, vanilijski aromatično, oduševilo je još uvijek iskričavom rubinskom bojom i ugodno naglašenim tercijarnim aromama te okusom prezrelih trešanja i višanja.
Rendez-vous u Zagrebu završio je pravim iznenađenjem – prvim javnim kušanjem slatke i zavodljive Ledene berbe Frankovke 2016., koja će oduševiti ljubitelje predikatnih vina.

Sorta s puno potencijala Sorta s puno potencijala (Foto: Feravino)

"Frankovka je sorta različitih izričaja, njezine karakteristike ovise o položaju. Današnja degustacija bila je šetnja kroz naše vinograde, a kroz ova vina upoznali smo naše položaje. Specifičnost svakog od položaja mogla se razaznati u pojedinom vinu“, istaknuo je Marijan Knežević, glavni enolog Feravina.
Luka Vrga, direktor prodaje i marketinga Feravina istaknuo je kako je zahvaljujući velikom entuzijazmu, iznimnoj ljubavi i strasti prema toj sorti, frankovka postala jedan od njihovih najjačih aduta.

> 5 zapovijedi za posluživanje sira i vina za totalne amatere

"Naša Frankovka nije samo postala poznata u Hrvatskoj nego i u svijetu, a to potvrđuje i činjenica da se trenutno izvozi u više od deset zemalja“, kaže Luka Vrga i najavljuje novi pjenušac od frankovke koji će se raditi po Charmat metodi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju