Jeste li znali da su tikvice, botanički gledano, voće? Kao članovi porodice tikvovki (lat. Cucurbitaceae), usko su povezane s lubenicom, krastavcima, bundevama i ostalim vrstama tikve. Cvijet tikvice iznimno je lijep, a također se može iskoristiti za jelo. Najbolji je pohan, a može se dodavati salatama i tako podići okus i izgled omiljenog laganog jela.
Gastronomska povijest tikvica nije tako stara. Prvi su se put pojavile 1901. godine u Milanu. Zanimljivo je da su Francuzi odbili prihvatiti tikvice kao prehrambeni proizvod. Dok ih je već jela cijela Europa (i neki dijelovi Amerike), Francuzi su ih smatrali bljutavim i prevodenastim. Tek nakon što se pojavilo tradicionalno francusko povrtno jelo – ratatouille, Francuzi su ih prihvatili i počeli konzumirati.
Mi smo danas pripremili nešto drukčiji recept s tikvicama. Za pripremu ovog jela trebat će vam veće tikvice, panceta i krem sir. Te ukusne namirnice trebate zarolati, dobro ohladiti, i dobit ćete ekstraukusno i zdravo jelo za party koje će oduševiti ekipu.
Sastojci za rolice s tikvicama, sirom i pancetom:
- 2 veće tikvice
- 500 g krem sira
- 20 kriški pancete
- maslinovo ulje
- sol, papar, vlasac
Priprema rolica s tikvicama, sirom i pancetom:
- Tikvice dobro operite i narežite na tanke šnite. Najbolje je koristiti napravu za guljenje krumpira kako biste dobili šnite jednake debljine.
- Pancetu kratko prepržite, dovoljno da se masnoća počne topiti. Nemojte je prepržiti do hrskavosti, kako biste mogli napraviti rolice.
- Krem sir začinite i dodajte mu nekoliko kapi maslinova ulja.
- Tikvice kratko prepržite na gril tavi – svega jednu minutu. Pržite ih samo s jedne strane.
- Na stranu koju niste pržili namažite krem sir, stavite krišku pancete i zarolajte.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kriške.
- Preko rolica stavite kap maslinova ulja i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Poslužite uz dobro vino.