Jeste li znali da su tikvice, botanički gledano, voće? Kao članovi porodice tikvovki (lat. Cucurbitaceae), usko su povezane s lubenicom, krastavcima, bundevama i ostalim vrstama tikve. Cvijet tikvice iznimno je lijep, a također se može iskoristiti za jelo. Najbolji je pohan, a može se dodavati salatama i tako podići okus i izgled omiljenog laganog jela.

Gastronomska povijest tikvica nije tako stara. Prvi su se put pojavile 1901. godine u Milanu. Zanimljivo je da su Francuzi odbili prihvatiti tikvice kao prehrambeni proizvod. Dok ih je već jela cijela Europa (i neki dijelovi Amerike), Francuzi su ih smatrali bljutavim i prevodenastim. Tek nakon što se pojavilo tradicionalno francusko povrtno jelo – ratatouille, Francuzi su ih prihvatili i počeli konzumirati.

Mi smo danas pripremili nešto drukčiji recept s tikvicama. Za pripremu ovog jela trebat će vam veće tikvice, panceta i krem sir. Te ukusne namirnice trebate zarolati, dobro ohladiti, i dobit ćete ekstraukusno i zdravo jelo za party koje će oduševiti ekipu.

Sastojci za rolice s tikvicama, sirom i pancetom:

  • 2 veće tikvice
  • 500 g krem sira
  • 20 kriški pancete
  • maslinovo ulje
  • sol, papar, vlasac

Priprema rolica s tikvicama, sirom i pancetom:

  1. Tikvice dobro operite i narežite na tanke šnite. Najbolje je koristiti napravu za guljenje krumpira kako biste dobili šnite jednake debljine.
  2. Pancetu kratko prepržite, dovoljno da se masnoća počne topiti. Nemojte je prepržiti do hrskavosti, kako biste mogli napraviti rolice.
  3. Krem sir začinite i dodajte mu nekoliko kapi maslinova ulja.
  4. Tikvice kratko prepržite na gril tavi – svega jednu minutu. Pržite ih samo s jedne strane.
  5. Na stranu koju niste pržili namažite krem sir, stavite krišku pancete i zarolajte.
  6. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kriške.
  7. Preko rolica stavite kap maslinova ulja i stavite u hladnjak na sat vremena.
  8. Poslužite uz dobro vino.

Rolice od tikvica, pancete i sira poslužite uz omiljeno bijelo vino Rolice od tikvica, pancete i sira poslužite uz omiljeno bijelo vino (Foto: Shutterstock)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju