Međunarodnom tjednu talijanske gastronomije
 prvi se put pridružila i Hrvatska, a ovaj na našem tlu uveličala je jedna od najboljih talijanskih chefica - Issa Mazzocchi. Ona je u Kulinarskom Institutu u Sisku održala radionicu talijanske kuhinje.

Uz Michelinovom zvjezdicom nagrađenu cheficu bio je i Fabio Amadei, profesor povijesti i kulture talijanske gastronomije, Talijanske kulinarske akademije ALMA, koji je predstavio vezu regije Emilie-Romagna, skladatelja Giuseppe Verdija i umjetnosti kuhanja.

Dok je Issa Mazzocchi spremala fantastična jela, Fabio je govorio o glazbi, ali i hrani, povijesti i obogatio gastronomsku radionicu. A Issa je s Punkuferom podijelila svoje tajne.

Issa Mazzocchi u Kul Inu u Sisku - 2 Issa Mazzocchi u Kul Inu u Sisku - 2 (Foto: Barbara Tomečak)

Jeste li oduvijek željeli biti chef?

Rođena sam u konobi, tako da da, oduvijek sam htjela biti kuharica.

Je li cilj uvijek bio i Michelinova zvjezdica?

Tek kada sam osjetila da sam spremna za to, htjela sam ju dobiti. Prošlo je 10 godina truda od rađanja želje do dobivanja zvjezdice.

Inače, Issa je Michelinovu zvjezdicu dobila prije 6 godina. Vodi restoran La Palta u malom mjestu Bilegnu sa svega 95 stanovnika. Nikada nije pristajala na kompromise, pa ni da bi došla do zvjezdice, jer smatra da osoba mora zdržati svoj identitet. "Michelin je to razumio, tako da je ova zvjezdica dokaz da nosim svoj teritorij", ističe simpatična chefica.

Issa Mazzocchi u Kul Inu u Sisku - 6 Issa Mazzocchi u Kul Inu u Sisku - 6 (Foto: Barbara Tomečak)

S obzirom na to da živite i vodite restoran u malom mjestu, posjećuju li ga lokalni stanovnici ili turisti?

Baš zbog toga što nisam odustala od sebe i dalje nam dolaze lokalni gosti, ali otkad smo na Michelinovoj karti, dolaze i drugi ciljano da isprobaju restoran.

La Palta poslužuje hranu baš s tog područja, no s modernijim pogledom na tanjur. Hrana koju će chefica Issa pripremiti nije teška, bitno je da izgleda lijepo i elegantno na tanjuru, ali okus je i dalje najbitniji. U kuhinji radi 6 kuhara, a obavezno je među njima na praksi netko s talijanske kulinarske akademije Alma. Trenutno je to Issin nećak, a za cheficu se educira i njezina kćer.

Issa voli kuhati sve, divlje trave, meso, a velik izazov joj je raditi s povrćem jer većina misli da je povrće samo prilog. Tako vegetarijanci u ovom restoranu neće ostati gladni, jer na meniju uvijek mora biti vege tanjur. "Iako, osim vegetarijanskog jela, sve drugo na meniju sadrži meso ili ribu, bilo bi jednako ukusno i bez toga", ističe chefica.

Od deserata najdraže joj je napraviti tortu od jabuke ili tart s marmeladom. Issa radi deserte koji nisu preslatki.

Issa Mazzocchi u Kul Inu u Sisku - 8 Issa Mazzocchi u Kul Inu u Sisku - 8 (Foto: Barbara Tomečak)

Na kraju, Issa Mazzocchi pohvalila je Kul In ističući kako nije znala da je ovdje nešto ovako dobro napravljeno, a sve čitatelje Punkufera pozvala je u La Paltu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju