Venecija, Barcelona, Amsterdam... Ima li listi uopće kraja? Najnovija zemlja koja je odlučila uvesti restrikcije koje se tiču broja turista jest Japan, a evo kako su u Zemlji Izlazećeg Sunca odlučili riješiti problem prevelikog broja turista!

Japan je, čini se, također postao žrtva masovnog turizma.

Naime, prema dostupnim podacima, Japan je prošle godine posjetilo 28,7 milijuna ljudi, a usporedbe radi, to je porast od 250 posto u odnosu na 2012. godinu. S obzirom na rast i na održavanje Olimpijskih igara 2020. u Tokiju, kad se u zemlji očekuje rekordnih 40 milijuna gostiju, Japanci su odlučili regulirati tržište turizma.

Odsad pa nadalje svaki građanin morat će državi prijaviti svoj smještaj kako bi legalno mogao izdavati svoje nekretnine. Otkad je ova uredba stupila na snagu, najviše su izgubili servisi za iznajmljivanje, koji su ostali bez milijuna i milijuna dolara jer su brojne nekretnine odmah povučene s tržišta. Ovo je dovelo do brojnih prigovora jer su mnogim turistima već rezervirani smještaji jednostavno otkazani.

Također, prema novom zakonu, donesena su još neka stroga pravila. Tako maksimalan broj dana tijekom kojih godišnje možete rentati nekretninu iznosi 180, a najam u određenim područjima zemlje, u koje spada i nekadašnja prijestolnica Kyoto, dozvoljen je samo izvan sezone (od siječnja do ožujka).

Ovim ograničenjima nastavlja se trend pokrenut u drugim zemljama i gradovima. Nizozemska, Baleari i Pariz samo su neke od destinacija koje su se odlučile pozabaviti problemom viška turista jer je građanima život jednostavno postao preskup i praktički je nemoguće iznajmiti nekretninu za dugoročni najam.

> Najviše za vaš novac: Grad u kojem možete ostvariti sve svoje hedonističke snove

U Veneciji i na španjolskim otocima stanovnici su čak i marširali protiv velikog broja turista, a hoće li takva sudbina u bližoj budućnosti zadesiti i neke hrvatske gradove, prije svega Dubrovnik, pokazat će vrijeme.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju