Istok nikad nije bio dostupniji i primamljiviji! Ako imate sreće i živite na sjeveru Hrvatske, do Budimpešte stižete za čas, a od glavnog grada Mađarske njihova niskobudžetna zrakoplovna kompanija Wizz Air ima prilično razgranatu mrežu prema mnogim istočnoeuropskim zemljama, a jedna od njih je i Gruzija!

Bivša sovjetska republika itekako svim ljubiteljima hrane i pića najpoznatija je po ogromnoj proizvodnji vina, tako da ovdje možete uzeti čudesa za relativno male novce. No, što sve možete raditi u glavnom gradu,Tbilisiju, u kojem je dom našlo više od milijun ljudi?

Svašta nešto, a mi smo izdvojili sljedeće stvari...

Pribavite sovjetske relikvije

Od 1921. pa sve do 1991., Gruzija je bila dio sovjetskog saveza. Uostalom, čak je i nekadašnji „najveći sovjetski sin“, Staljin, rođen kao Josif Džugašvili, tj, čovjek je bio Gruzijac. No, pustimo na trenutak njega, jer sovjetske ostavštine u glavnom gradu Gruzije ima koliko vas volja. Dobar primjer toga je tržnica na „suhom mostu“, gdje lokalci nekoliko puta mjesečno na dekama iznesu razne relikvije iz vremena SSSR – a, od igle do lokomotive. Budite spremni na cjenkanje, ali i na malu lekciju iz povijesti za svaki predmet koji se prodaje.

Tbilisi - 3 Tbilisi - 3 (Foto: Getty Images)

Partijanje u Fabrici

Stara tvornica pretvorena je u hostel, ali i mjesto za izlaske i zabavu. Jednostavnog imena „Fabrika“, nudi sobe od desetak eura na više, a ako želite odsjesti kao par i imati privatnost, platit ćete oko 40 eura. Ipak, ukoliko planirate dobar san ovo nije najbolje mjesto za vas, jer se ovdje partija do ranih jutarnjih sati. Jasno, u blizini su i mnogi barovi, pa je sigurno samo kako vam u fabrici i oko nje ne može biti dosadno.

Kulturno se uzdignite

Ne bojte se, ovdje nećete samo partijati i kupovati relikvije. U gradu se nalazi i sjajni Muzej moderne umjetnosti gdje ćete doživjeti gruzijske moderne autore. Tu je i, posebno noću, spektakularni Most mira, a za hvaljenje na Instagramu poslužiće i slike ispred tbilisijskog „kosog tornja“.

Acharuli Khachapuri

Kad uđete u gruzijski restoran, naručite ovo jelo. Radi se o pravoj kalorijskoj bombi, riječ o jelu od tijesta u obliku broda, koje je ispunjeno sirom i jajima. Obično je jedna porcija sasvim dovoljna za dvoje ljudi, pa nemojte pretjerati ako nije nužno...

Tbilisi - 5 Tbilisi - 5 (Foto: Getty Images)

Pijte što piju i lokalci

Jest, gruzijsko vino je zbilja čudesno, bilo da je riječ o crnom ili bijelom, svejedno. Ipak, ako ne želite uživati samo u vinima, naručite piće po imenu chacha, koje okusom podjeća na rakiju od grožđa. Svratite u „Books Cafe“, uzmite ovo piće i usput kupite koju knjigu.

Tko je u potrazi za bezalkoholnim, vrijedi mu kupiti vodu „Lagidze“. Radi se o mješavini kineralne vode i blagog sirupa. Ova pića su osvježavajuća i bagatela, a najpopularniji su okusi limuna, trešnje, pa čak i čokolade.

Tbilisi - 1 Tbilisi - 1 (Foto: Getty Images)

Pobjegnite na izlet

Zašto biste od Gruzije vidjeli samo Tbilisi? Tu su i Kutaisi, Batumi i Kazbegi, a od njih bismo posebno izdvojili prvospomenuti. Kutaisi je prijateljski nastrojen grad prema pješacima, s ulicama punim drveća, kazališta i srednjovjekovnih crkava. S druge strane, Batumi je idealan za ljetni odmor, i jedna je od najjeftinijih destinacija kad je riječ o ljetnom turizmu.

Još čekate? Spakirajte se i pravac Gruzija!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju