Da biste naišli na jedan od istarskih slapova potrebno je i malo sreće jer se pojavljuju nakon obilnijih kiša, a ljeti znaju i potpuno presušiti. Stoga je zima idealna za posjet. Ponekad se neočekivno pokažu, a potom im se izgubi trag. Odlučite li se baciti u potragu, dobro je i dobro proučiti kartu kako ne biste gubili vrijeme na traženje jer slapovi nisu pregledno označeni, osim ako ne znate kamo treba ići. 

> Pazinska atrakcija: Skakanje s krova pećine u smaragdno jezero

Na putu iz Istre prema Zagrebu ili obrnuto možete se zaustaviti na izlazu iz tunela Učke. S riječke strane prije ulaza u tunel s parkirališta kreću planinarske oznake prema Poklonu, a odlučite li slijediti stazu koja vodi kraj jezeraca naići ćete i na prekrasni slap.

I pećina Zarečki krov u dolini Pazinčice ima svoje adute. Ljeti nudi osvježenje, adrenalinsko penjanje po stropu, kao i amaterski vaterpolo, a zimi je prekrasna i zbog desetak metara visokog vodopada te jezera.

Sopot Sopot (Foto: Romeo Ibrišević)

Slap Sopot omiljeno je izletište domaćih gostiju, a nalazi se u selu Floričići. Putujete li automobilom s ceste od Pazina do Labina, u Zajcima skrenite prema selu Floričići. Često se do njega dolazi i pješačkom stazom Sv. Šimuna. Slap je visok 30-ak metara i u podnožju tvori zeleno jezerce koje je stanište žaba.

Kroz selo Kotle protječe rijeka Mirna, padajući u slapovima preko stijena, a i tamošnji mlin još uvijek odolijeva vremenu. Nekada su postojale dvije vodenice, ali samo je jedna djelomično obnovljena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju