• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Kamo putovati

Godina dana priprema i 24 dana ekspedicije za pogled s "vrha svijeta"

"Bili smo na 4500 metara visine. Hodam sve sporije i teže dišem. Glava me boli. Okrenem se iza sebe, selo je udaljeno 5 sati hoda, gledam ispred, a ono gromad stijene, ne vidim joj kraj i mislim, tu se moram popeti", priča Margareta...

Punkufer avatar placeholder
Matea Vipotnik 29.11.2016 10:32 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Celer je sjajan dodatak juhama i varivima 5 eura za kilogram Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče


Najviši planinski lanac na zemlji, "snježno boravište" odnosno Himalaju, ovog je mjeseca osvojilo još troje Hrvata. Margareta Mišić, Dino Laktašić i Branko Tokić. Na svoju 24 dana dugu ekspediciju uputili su se krajem listopada, a pripreme su trajale godinu dana.

"Prije dvije godine s prijateljima sam upisala planinarsku školu, zatim visokogorsku školu i jednom prilikom pričali smo o Himalaji i Mt Everestu i pitala sam dečke "hoćemo li". Odmah su pristali. Počeli smo se pripremati, išli na intenzivna planinarenja, kupovali opremu… U veljači smo kupili karte, tada su bile najpovoljnije, 4500 kuna za povratnu", priča Margareta.

Sletjeli su u Katmandu, a prvi dojam bio je… cirkus. "Ludi grad, ljudi voze bez nekih pravila, mislili smo da ćemo poginuti u autu. Nered je, ima jako puno pasa na ulici koji spavaju. Kada sam vodiča pitala zašto stalno spavaju, on mi je odgovorio: Psi imaju svoje vlasnike i kao i ljudi, navečer izađu i druže se sa svojim prijateljima koji su po raznim kvartovima. Kasnije se vrate kući, a tijekom dana ovi psi zapravo ne spavaju već uče o životu", priča Margareta i dalje čudeći se objašnjenju, ali i diveći se njihovom načinu razmišljanja. Dino dodaje da se osjete i posljedice potresa, koji su vidljivi na srušenim i oštećenim zgradama, ali i na ulicama, koje još nisu potpuno očišćene od građevinskog materijala i smeća.

Margareta, Dino i Branko taman su stigli za vrijeme trajanja Festivala svjetla, hinduističkog festivala koji slavi pobjedu dobra nad zlim, a u ovim područjima slave ga i Budisti, ali i narod Šerpa u planinskoj regiji. A između ostalog, jedan dan posvećen je i psima. Okite ih cvijećem i slave. Jedan dan posvećen je odnosima između braće i sestara. Sve je jako svečano, djeca plešu na ulici i bacaju latice...

Nakon 2 dana u Katmanduu, krenuli su prema Lukli, najopasnijem aerodromu na svijetu, zbog kratke piste koja završava zidom. Možete pogoditi što se dogodi ako se avion ne zaustavi na vrijeme. Kada su Margareta, Dino i Branko izašli iz aviona, upoznali su svoje nosače, a u prvi mah pomislili su da imaju 15 godina. "Jako su sitni i mršavi. Bili smo zabrinuti kako će oni nositi naše stvari, koje su bile teške oko 50 kilograma. Ispostavilo se da imaju 22, 23 godine, a pomogli smo im koliko smo mogli tako što smo utrpali nešto stvari iz torbe u ruksake koje smo imali na leđima", opisala je Margareta.

Iz Lukle ne vode nikakve ceste, samo kozji putovi. Hranu i stvari iz mjesta u mjesto prevoze nosači ili životinje. Margareta, Dino i Branko uputili su se u svoju avanturu, prošli kraj Mliječne rijeke, hodali po visećim mostovima i stigli do hotela Everest View i nakon 2 dana konačno se okupali i oprali veš.

"Putem smo vidjeli puno spomenika poginulim Šerpama. Priroda je prekrasna, ali kako se dižeš, vegetacija je sve slabija“, kaže Margareta.

Kako bi stigli do svog cilja, Island Peaka ili Imja Tse, morali su se popeti na "manja" brda (inače, najniži pojas Himalaje ima 700 do 1000, a srednji 3000 do 4000 metara visine) i spuštati se u podnožja, prolaziti prijevoje odnosno passove. U podnožjima su bile lože (lodge) u kojima su spavali. "To su male škatuljice obložene ili izgrađene od šperploče s podignutim drvenim krevetima ispod kojih se mogu nagurati stvari. Sobe nisu bile grijane, a rijetke lože su imale vješalice ili koš za smeće, a još manje kupaonu. Nakon Namche Baazara ni utičnice u ložama ne rade ili ih pak niti nema, jer punjenje uređaja naplaćuju 3 dolara po satu. Strujna mreža obično ne radi do zalaska sunca, kad pale agregate", objašnjava Dino. Domaćini kuhaju gostima i pričaju im zanimljive priče o ljudima koji su prošli tuda u svojim ekspedicijama na planinu.

U mjestu Thamo primila ih je maratonka koja trči po planinama, a na svojim zidovima, između ostalih, imala je i fotografiju prve žene koja je ikad osvojila Everest, što ih je oduševilo, a svoj pohod ostvarila je uz pomoć oca i ujaka ove maratonke. U Marlungu su upoznali Šerpu koji se 11 puta popeo na Mt Everest, a maratonka mu je rođakinja. Šerpa im je opisao kako je to osvojiti najviši svjetski vrh. "Dok je imao masku s kisikom na licu, nije osjetio niti hladnoću niti nedostatak kisika. Ali, za fotografiranje maska se skida. Samo tih nekoliko sekundi osjeti se sav užas visinske bolesti…", kazala je Margareta opisujući dalje put.

"Prolazili smo jezera, a sve je izgledalo kao da smo na Marsu. Vegetacija je jako slaba, prašina je posvuda. Bili smo na 4500 metara visine. Hodam sve sporije i teže dišem. Glava me boli. Kažem vodiču da mi nije dobro, a on mi samo kaže da pijem puno vode. Okrenem se iza sebe, selo je udaljeno 5 sati hoda, gledam ispred, dok je ispred mene stijena kojoj ne vidim kraj, a na koju se moram popeti. Popeli smo se na vrh prvog prijevoja. Vodič me tješi i govori mi da uživam u pogledu, a ja sam samo razmišljal o tome kako mi je loše. Nakon strmog i klizavog spusta, stigli smo do sela Gokya, došli u ložu i večerali te sam nastavila razmišljati o odustajanju o puta. Legla sam u svoju vreću, tresla sam se bez prestanka i u rukama grijala vodu koja bi se smrzla da nije bila u vreći za spavanje. Nakon dobrog odmora krenuli smo dalje, novi napori djelovali su bezbolniji. Put je postajao sve zahtjevniji, spuštali smo se kroz ledenjake, samo smo išli gore-dolje. U jednoj od loža vidjeli smo i hrvatsku zastavicu i fotografiju našeg ženskog tima koji se 2009. penjao na Mount Everest. Bili smo jako ponosni“, kaže Margareta.

"Nakon što smo prenoćili (Gorakshep na 5164 metara), ujutro smo se popeli Kala Patthar (Black Rock na 5545 metara), vrh koji ima prekrasan panoramski pogled na Everest BC i okolne vrhove (Lhotse Tsar, Nuptse, Pumori, Lobuche...) nastavili smo silaznom rutom prema selu Dingboche (4400 metara). E, tu smo nakon noćenja trebali krenuti prema Island Peak BC i po dolasku nakon kraćeg odmora u večernjim satima krenuti prema vrhu. Međutim, promijenili smo plan i otišli u Chukhung (4730 m) zadnje selo prije Island Peak BC-a i ondje prenoćili kako bi se bolje odmorili. Ujutro smo krenuli prema vrhu (3 sata hoda do kampa). Nakon ručka, treninga i večere mogli smo odmoriti od 18 sati do ponoći. Uspon je planiran u 1 ujutro i planirani dolazak na vrh oko 8, 9 sati", opisao je Dino.



"Po dolasku u bazni kamp dobili smo dva šatora. Moj je bio na nizbrdici i stalno sam klizila dolje. I ja i sve moje stvari. U vreći sam spavala s vrućim bocama vode, ali i s gojzericama, kako ne bi bile hladne prilikom obuvanja.Tijekom uspona, planinu je obasjavao Supermjesec koji je, osim predivnog vrha, bio motivacija za nove napore i borbu do samog kraja. 

Išli smo sve više i više, disali sve pliće, penjali se po stijenama, bilo je jako jako hladno. Penjali smo se oko 4,5 sati po stijenama, stigli do snježnog dijela gdje smo izvukli posebnu opremu. Tako smo krenuli prema vrhu. Ima puno pukotina u ledu, koje su jako opasne. Neke su ili slabo vidljive ili nisu uopće vidljive. Noću se ide u uspon jer su led i snijeg čvrsti pa je manja mogućnost upadanja u pukotinu. Tamo gdje su pukotine široke, a ne mogu se obići, postavljene su i fiksirane ljestve. Dubine pukotina mogu varirati od nekoliko do par desetaka, pa čak i stotinu metara. 

Popeli smo se do "žileta", jako uskog dijela kojeg je trebao prehodati, a ispod provalija. Prehodali smo taj dio i osvojili Island Peak (6189 metara). Kako je vrh jako mali, a sa svake strane provalija, morali smo se vezati. Priroda je prekrasna, sunce je tako sjalo. Na vrhu smo bili 20-ak minuta i uputili se natrag. Hodali smo 12 sati. Vratili smo se u bazni kamp, popili čaj i mislili, konačno ćemo odmoriti. Ali ništa od toga. "Potjerali" su nas dalje i krenuli smo natrag prema selu, do kojeg ima 3 sata hoda", rekla je Margareta.

"Planina ne oprašta i otpočetka sam išao s tom mišlju; polako i oprezno. Ipak, jednom prilikom sam se zaigrao i otišao daleko ispred svih grupa na ruti, sve do kojih 200-tinjak metara ispod prvog prijevoja. Tu sam čekao otprilike sat i pol do dva prije nego su se svi sastali. Potom sam, po dogovoru s ekipom, trebao zbog gužvi u ložama opet otići ispred svih i rezervirati smještaj s druge strane prijevoja. Ubrzo sam klonuo i osjetio dotad neviđenu slabost u tijelu. Pojavila se i lagana mučnina i blagi gubitak koordinacije praćen općom smušenošću i umorom. Stajao bih svakih 5 do 10 koraka. Stanje nije bilo bajno, ali sam ipak osjećao da mogu povući do vrha, koji se činio kao nedostižan cilj. Ni u kojem trenutku nisam razmišljao da odustanem, što nekada i nije dobro jer može imati veliku cijenu. Malo pomalo i popeo sam se na vrh prijevoja, sjeo kraj Branka koji je već bio gore i promatrao prekrasne vrhove, jezero i malo selo u daljini do kojega se moramo spustiti. Kako sam se spuštao, bilo mi je sve bolje, a po dolasku u selo skroz sam se oporavio. Važno je na tako velikim visinama piti puno tekućine i kretati se polako, nogu pred nogu, radi što bolje aklimatizacije i izbjegavanja problema s visinom. Ja sam to tada prekršio, planina me upozorila. Naučio sam na teži način i prestao raditi greške. Usponi na Island Peak i manje vrhove prije njega više mi nisu predstavljali problem. Tijelu je trebalo 10-14 dana za potpunu prilagodbu na visinu", opisao je svoje iskustvo Dino.

Nakon 19 dana hoda vratili su se u Luklu. Imali su osjećaj da imaju više snage nego ikad. A uspjeli su se nakon toliko vremena i okupati. "Za kupanje je bilo moguće koristiti hladnu ili vruću vodu, ne i oboje odjednom. A mlaz… Jedna crtica vode", kazala je Margareta.

Iako je, kaže, spakirala i dva paketa vlažnih maramica, od kupljenih 5, te nešto odjeće za presvlačenje, slabo ih je koristila. Na -15 nikome ne pada na pamet skinuti nešto sa sebe, a kamoli se kupati. Za vrijeme uspona Margareta je na sebi imala potkošulju, dvije majice dugih i jednu kratkih rukava, one planinarske koje se brzo suše, a na njima flis, dvije jakne i vjetrovku. Zanimljivo je, kaže, što se nikakvi neugodni mirisi od nošenja iste odjeće nisu osjetili. Bilo zbog visine ili hladnoće.

Ono na što se Dinu bilo teško naviknuti, bio je rani odlazak na spavanje. Pred sam uspon vrijeme za spavanje je bilo od 18 sati do ponoći. "U šatoru je slično kao u loži; hladno. Imali smo madrace na koje smo stavili vreće za spavanje. Preko dijela vreće gdje su mi noge prebacio sam još pernatu jaknu, a u vreću ispod stopala ubacio bocu s vrelom vodom, da mi grije prste. Pod glavu sam stavio jastuk. Na kraju se nisam najbolje odmorio, ne zbog neudobnosti, već zbog tako ranog odlaska na spavanje", kaže Dino.

Hrvate je oduševila i tamošnja hrana. Iako se vidi da je ponuda na menijima prilagođena turistima sa zapada, s puno pizze i tjestenine, njihova lokalna je odlična. "Imaju kruščiće kao mlince, premazane maslacem i češnjakom. Restorani su im skupi, obroci i po 5,6, a pivo čak do 9 dolara", kaže Margareta.

Zanimljivo joj je bilo kako svi lokalci tamo "hračkaju". "Doleti hračak pod noge, pa se ispričavaju", sa smijehom prepričava. Kriminala nema, ljudi preživljavaju i poprilično su dobronamjerni, što ne znači da ne "deru" turiste sa cijenama svega što prodaju, a ako nećete nešto kupiti, poneki postanu i bezobrazni. U Katmanduu mnoštvo trgovaca prodaje planinarsku opremu, koja se doima poprilično lažno. "Pitali smo se kome sve to prodaju. Kad kolju piliće, na ulicu bacaju iznutrice, sve je prljavo. Ima puno ulične hrane, pa se posvuda šire mirisi, osobito prženog kikirikija i raznih slastica od tijesta. Sve što kupiš, motaju u novinski papir", prepričava Margareta.

Ljudi su uglavnom bili susretljivi i ugodni, a više su ih se dojmili oni iz planinskih krajeva, nego iz Katmandua. "Nepalci se drže dogovora, što mi se sviđa, a na ulicama Katmandua ima ih svakakvih, koji se u borbi za egzistenciju bave svim i svačim, pa čak i ilegalnim poslovima. Srećom, nisu toliko agresivni, pa se lako odmaknuti od njih. Trgovci s četverostrukim maržama na lažne robne marke pokušavaju "izmusti" što više od turista. Ugostitelji i hotelsko osoblje je uljudno i spremno pomoći, a tako je bilo i na ulici kada bih pitao za smjer. Taksisti, kao i trgovci, pokušavaju turistu oguliti kožu visokom cijenom prijevoza, no nakon cjenkanja može se spustiti. Ljudi u planinskoj regiji su skromni kao i uvjeti u kojima žive. Povučeni su, nenametljivi i ne pričaju puno, nekako su šutljivi. Susret s Nepalcem u planinskoj regiji rijetko polazi bez pozdrava Namaste. Tu su praksu počeli primjenjivati i turisti jedni prema drugima umjesto engleskim koristeći se nepalskim pozdravom", opisuje Dino.

Margareti je zanimljiv i hinduistički običaj ispraćaja umirućih. Ako ukućani primijete da netko umire, odmah ga oblače u bijelo i vode do najbliže rijeke. Moraju ga umočiti u vodu, umrijeti na drugačiji način je grijeh. No, ako se i to desi, za 20 tisuća rupija (oko 1300 kuna) i to se da riješiti. Dolaze posebni svećenici koji se mole i spale tijelo kraj rijeke. "Pitala sam, a što ako netko živi sam? Šerpa nije mogao ni pojmiti tako nešto. Svi su jako bliski i povezani i unutar obitelji i u zajednici", kaže Margareta.

Troje planinara najviše je dojmila priroda. "Krajolik je bio nestvaran, očara čovjeka i podsjeti ga odakle je došao i što mora čuvati. Ljudi su me se isto dojmili i to najviše oni koji su se odlučili na život u planinskoj regiji", rekao je Dino poručivši da će se sigurno vratiti.

 

 

  • #Kamo putovati
  • #Himalaja
  • #island peak
  • #margareta mišić
  • #dino laktašić
  • #branko tokić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Hoće li mu svijet konačno vratiti dug? Egipat otvorio vrata čudesnog muzeja nadomak piramida
Gem
Hoće li mu svijet konačno vratiti dug? Egipat otvorio vrata čudesnog muzeja nadomak piramida
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
Skrivene prijetnje iz kuhinje: 10 namirnica koje mogu biti opasne ako u njima pretjeramo, ili ih pripremamo na pogrešan način
Tamna strana
Skrivene prijetnje iz kuhinje: 10 namirnica koje mogu biti opasne ako u njima pretjeramo, ili ih pripremamo na pogrešan način
Zašto je moja prometna traka uvijek najsporija? Odgovor na pitanje kako je nastao Murphyjev zakon
Istina ili mit?
Zašto je moja prometna traka uvijek najsporija? Mogući odgovor na svakodnevno pitanje
Autentičan seoski mir s pogledom na planinu: Topla baza za istraživanje Velebita
Pod Velebitom
Autentičan seoski mir s pogledom na planinu: Topla baza za istraživanje Velebita
Kako "efektom grude snijega" možemo promijeniti svijet: Zeleni savjeti Marine Matijević koje svi trebamo čuti
#neOKOLIŠaj
Kako "efektom grude snijega" možemo promijeniti svijet: Zeleni savjeti Marine Matijević koje svi trebamo čuti
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Anušić osudio incident u Splitu: To samo šteti hrvatskoj državi
Aktualne teme
Anušić: "Pustite više nek' ide tamo gdje joj je mjesto, u muzeje, u vražju mater"
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
U padu teretnog zrakoplova najmanje sedam poginulih
Užas u SAD-u
FOTO/VIDEO Srušio se avion, ima poginulih i na tlu: "Pretvorio se u vatrenu kuglu"
show
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Janica Kostelić na premijeru filma Ivice Kostelića došla s partnerom
rijetki prizori
Janica Kostelić na važan događaj svog brata stigla s partnerom, kojeg inače skriva od javnosti
Cindy Šoštarić Hadžić otvorila dječju igraonicu, ljudi šokirani cijenama
previše ili realno?
Lavina komentara na cijene paketa dječje igraonice koju je otvorila supruga našeg influencera
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Koji magnezij piti i u koje vrijeme? Evo što kaže nutricionistica
Važno!
Koji magnezij piti i u koje vrijeme? Evo što kaže nutricionistica
zabava
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Zanimljivo rješenje
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Samo se pravi znalci snalaze u svim kategorijama – jeste li među njima?
Pokažite što znate!
Samo se pravi znalci snalaze u svim kategorijama – jeste li među njima?
Mislite da sve znate? Ovaj kviz može zbuniti čak i najiskusnije kvizaše
Jeste li na razini zadatka?
Mislite da sve znate? Ovaj kviz može zbuniti čak i najiskusnije kvizaše
tech
Starlink je na prvoj liniji udara nepredvidljive prijetnje iz središta Sunčevog sustava
Više satelita - veća opasnost
Starlink je na prvoj liniji udara nepredvidljive prijetnje iz središta Sunčevog sustava
Kinezi pustili u pogon prvu svjetsku tvornicu za serijsku proizvodnju letećih automobila
Prvi u svijetu
Kinezi pustili u pogon prvu svjetsku tvornicu za serijsku proizvodnju letećih automobila
On može zaustaviti AI: Tko je ovaj čovjek i kakva je njegova moć nad OpenAI-jem?
Sigurnost prije profita
On može zaustaviti AI: Tko je ovaj čovjek i kakva je njegova moć nad OpenAI-jem?
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Drama u taboru Celte Vigo: Pokvario im se avion, nisu mogli doći u Zagreb
otkazali trening
Drama u taboru Celte Vigo: Pokvario im se avion, nisu mogli doći u Zagreb, javili su da ništa od zakazanog termina
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona
tv
U dobru i zlu: Došao je trenutak istine - napokon će se sve saznati
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Došao je trenutak istine - napokon će se sve saznati
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
MasterChef: U moru tekućih krema Antonija i Damjan osvojili karticu! Ostali dobili jezikovu juhu!
ŽIRI RAZOČARAN
U moru tekućih krema Antonija i Damjan osvojili karticu! Ostali dobili jezikovu juhu!
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Nema struje, nema vode
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
Recept za cheesecake kocke s bundevom
Savršenstvo!
Kad bismo morali izdvojiti jedan kolač s okusom jeseni – to bi bio ovaj. Pročitajte recept
sve
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Drama u taboru Celte Vigo: Pokvario im se avion, nisu mogli doći u Zagreb
otkazali trening
Drama u taboru Celte Vigo: Pokvario im se avion, nisu mogli doći u Zagreb, javili su da ništa od zakazanog termina
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
GEM - 3
Gem

Hoće li mu svijet konačno vratiti dug? Egipat otvorio vrata čudesnog muzeja nadomak piramida

za Egipat, ovo je trenutak kada se povijest i budućnost susreću licem u lice, a ako je Egipat oduvijek bio vaša destinacija iz snova, sada je pravi trenutak... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Hotel palace Elisabeth. Putovanja
    Palace Elisabeth

    Najljepši smještaj na otoku? Hvarska palača čiju je ljepotu prepoznao i Michelin

  • Kraljica šume – Divjake Log Home, Booking.com - 5 Putovanja
    Mir i tišina

    Na pola puta između Rijeke i Zagreba: Kraljica šume u Gorskom kotaru pravo je mjesto za odmor

  • GEM - 3 Putovanja
    Gem

    Hoće li mu svijet konačno vratiti dug? Egipat otvorio vrata čudesnog muzeja nadomak piramida

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close