Postavlja se pitanje imaju li konzervirani i smrznuti obroci sve hranjive tvari koje postoje u svježoj verziji? Začudo, postoje neke situacije u kojima konzervirana ili zamrznuta hrana može značiti zdraviji izbor od vrta. Izdvajamo najbolje opcije. Naravno, ne govorimo pritom o sardinama...

Svježa protiv konzervirane rajčica

Rajčice se uzgajaju na suncu i u siječnju nikada neće biti ukusne kao u srpnju. Međutim, čak i u jeku sezone, verzija očuvane rajčice (umak od rajčice, rajčica, domaći kečap) daje više koristi nego sirova rajčica. Razlog? Zbog topline dolazi do oslobađanja likopena, spoja koji sprečava neke vrsta raka. Da ne spominjemo kako su već pripremljene konzervirane rajčice lakše za korištenje u jelima, bilo da su već oguljene, sjeckane, ili prerađene u sok. Vi ne mrzite kožice od rajčice? Pardon...

Svjež ili smrznuti grašak

Smrznuti je grašak dugoročno bolja opcija od svježeg. Razlog? Ubrzo nakon što se ubere, šećeri se u grašku pretvaraju u škrob, a u roku od 24 sata - mahune će uvenuti. S druge strane, zamrzavanjem se transformacija šećera zaustavlja i tako jako dugo ostaje zdrav i hranjiv.

Svjež sok od limuna protiv soka iz bočice

Konačno jedan bod za svježe voće – puno je bolje iscijediti pola limuna nego koristiti onaj iz bočice. To je zato što je sok iz bočice, čak i ako se prikazuje natpis "100% prirodan", uglavnom pun aditiva (limunska kiselina, šećer, voda), a ni okus nije tako jak, aromatičan i svjež kao kad iscijedite pravi limun.

Svježa ili smrznuta brokula

U većini slučajeva, smrznuto povrće bolje od svježeg pogledu prehrane, ali ne i brokula. Smrznuta je brokula vodenasta i krhka i puno ukusnija ako je pripremate svježu.

Svježi špinat kontra smrznutog

Postoji razlog zašto Popaj jede špinat iz konzerve. Samo iz nje, naime, može pojesti veliku količinu u tako kratkom vremenu. Smrznuti špinat ima pak bolji okus od konzerviranog. U 250 grama smrznutog špinata ima četiri puta više hranjivih tvari, vlakana, folne kiseline, željeza i kalcija, nego u istom obujmu svježeg špinata. Nama samo nije jasno kako ga Popaj može jesti bez začina...

Svjež vs. konzervirani losos

Postoje prednosti i nedostaci konzerviranog lososa. Kao prvo, jeftiniji je od svježe ribe, ima dug rok trajanja, već je obaren i može lako biti dodan u bilo koje jelo. No, naletjet ćete ponekad na presoljene losose iz konzerve, a to niti jednim receptom više ne možete popraviti. Losos iz konzerve pogodan je za salate i sendviče, dok je svježa riba je bolja za klasične recepte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju