Orasi
U istraživanju sveučilišta Tufts dokazano je da 29 grama oraha sadrži 2,6 grama omega-3 masnih kiselina, a jedna žlica orahovog ulja 1,4 grama polinezasićenih masti. I jedno i drugo su masti koje nemamo u tijelu, već ih moramo unositi putem hrane, a pridonose poboljšanju memorije.

Sirova jaja
Najbolja i ujedno najjeftinija iznimno nutritivna namirnica jako bitna za razvoj IQ-a. Sirova jaja sadrže proteine i zdrave masnoće koje su ključne za razvoj moždanih funkcija posebno kod mladih. Što kraće kuhate jaje, njegove nutritivne vrijednosti su veće. Kao i šanse za salmonelu, ali to nije tema...



Antioksidansi
Oni imaju funkciju obrane vašeg tijela od slobodnih radikala, što rezultira poboljšanjem logičkog rezoniranja. Namirnice koje ih sadrže su zeleni čaj, grah, artičoke.

Borovnice
Osim što su vrlo ukusne, borovnice pozitivno utječu na zdravlje mozga. Sadrže širok spektar fitokemikalija koje su direktno povezane s razvojem i rastom mozga. Neka su istraživanja čak pokazala da usporavaju starenje mozga.

Avokado
40% ovog voća sastoji se od ulja punog oleinske kiseline koja je mononezasićena mast. Moždane su ćelije zaštićene mijelinskom ovojnicom koju monozasićene masti regeneriraju. To je važno jer oštećenje ovojnice umanjuje kongitivne sposobnosti.

Riba

Riba je prepuna omega-3 masnim kiselinama. Srdela, losos i pastrva sadrže ih u obliku kiselina koje već postoje u našem mozgu, pa ih konzumirajući ribu dodatno obnavljamo. Te kiseline poboljšavaju memoriju i funkciju mozga općenito.



Zeleno povrće
Osim što je dobro za zdravlje srca, zeleno povrće je blagotvorno i za mozak. Bogat je izvor vitamina E koji je ključan za zdravlje mozga. Vitamin E smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Osim zelenog povrća, najviše vitamina E sadrže kivi i orašasti plodovi.

Doručak
Najvažniji obrok dana, vrlo bitan za normalan rad mozga. Istraživanja pokazuju kako zdrav doručak poboljšava kreativnost i koncentraciju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju