"Jaooo, pa ovo samo klizi, na ovo pivo bi se moglo spiskati brdo para" - bio je prvi komentar Zvonka Cindrića, legendarnog konobara Tolkien's housea, jedne od najpriznatijih pivskih destinacija u Zagrebu, na pitanje kako mu se sviđa American pale ale Nove runde.

Upravo je Tolkien's bilo mjesto na kojem je prvo pravo hrvatsko craft pivo doživjelo premijeru za puk. Iako su oni malo upućeniji, poput našeg prvog pivskog sommeliera Domagoja Jakopovića Ribafisha, iskusnog pivskog znalca Marka Ožegovića, više članova Društva prijatelja piva, nešto kućnih pivara kao i vašeg izvjestitelja, već imali prilike uvjeriti se u kvalitetu koju u svojim bačvama isporučuju Marko Filipin i Miroslav Šuvak, ponovno su to učinili ove subote, kada se spomenuti dvojac i službeno otisnuo u komercijalne pivske vode. Iako je voda jedan od glavnih sastojaka piva, ovom prilikom na nju ne treba trošiti riječi, jer bez vrhunskog hmelja, slada i kvasca ne bi dala jako dobro pivo.

A upravo tako ocjenjujemo američki svijetli ale iliti APA-u, koju su za sam početak ljeta zavrtjeli momci u Novoj rundi. Iz unajmljenih pogona varaždinske pivovare Kahli u orošene čaše stiglo je mutno pivo narančaste boje, čvrste i postojane pjene i okusa koji zove na još. Kako kaže Marko, jedan od dvojice mladih Daruvarčana koji su u Zagrebu pokrenuli craft pivovaru, ideja im je bila da s APA-om naprave pitko osvježavajuće pivo s dovoljno hmeljne arome i okusa. To su postigli američkim cascade i citra hmeljem u kombinaciji s domaćim Slavonija sladom i belgijskim kristalnim.

„Izuzetno smo zadovoljni premijerom, trebalo je probiti led, s obzirom da smo prvo plasirali APA-u. Još uvijek prikupljamo reakcije koje su velikim dijelom izrazito pozitivne, a bilo je i konstruktivnih kritika od ekipe koja očekuje još više od nas. Meni kao odgovornom za recepturu izrazito je bitno da smo skuhali pivo koje odgovara stilu. Naravno da ono može biti i drugačije, ali od Nove runde možete očekivati ovakvu APA-u uz moguće blage varijacije od šarže do šarže, što je i normalno kada se radi o maloj proizvodnji i prirodnom, nefiltriranom i nepasteriziranom pivu" - govori Marko Filipin između dva gutljaja svog pitkog uratka i zahvaljuje svima koji su na punu terasu Tolkien's housea došli probati novo pivo.

Nova runda trebala bi se ubrzo pojaviti u još nekoliko zagrebačkih kafića i pubova, o čemu se možete informirati na njenim web i facebook stranicama, dok na stranici Indiegogo traje njihova crowdfunding kampanja u kojoj i osobno možete potpomoći razvoj ove craft pivovare u ne baš prijateljskom poslovnom okruženju.

American pale ale teći će iz točionika za toplih ljetnih dana, a najkasnije krajem kolovoza možemo očekivati i novo pivo. Najvjerojatnije će to biti „Black" - cascadian dark ale koji je predstavljen na nedavnom 3. hrvatskom homebrew prvenstvu, gdje su reakcije mnogih bile čak i bolje no za APA-u. U planu je i IPA, za koju se Marko i Miro posebno pripremaju, a niz planiraju nastaviti sezonskim specijalima. Momci ne staju ni tu, nego kao posebnu ponudu najavljuju mogućnost iznajmljivanja svojih točionika s pivom za privatne proslave i ine specijalne prigode ili... tek toliko, za po doma.

Što još na kraju reći, nego - konobar, daj Novu rundu!

Tekst napisao Milan Peh, objavljeno na jedinom hrvatskom pivskom portalu Pivnica!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju