Počeli smo hedonistički i to na štandu Hedonice, poljoprivrednog gospodarstva sa samoborskog Vrhovčaka. Proizvode prirodne domaće rakije i vinjake, a možete ih i posjetiti u novouređenoj kušaonici, na aresi Vrhovčak 21. Iz ponude izdvajaju klasične medice, rakije od jabuke, oraha, borovnica i šljiva, ali najponosniji su na Vili z Vrha, vrhunsku travaricu. Za oproštaj od Hedonice pijemo vinjak Mihael koji u bačvama odležava pune tri godine.

U stalnoj potrazi za najboljom hrvatskom medicom, dolazimo do štanda Mia Voće d.o.o. I pijuckamo njihov napitak dobiven maceracijom meda livade i bagrema i vrhunskog destilata od grožđa odnjegovanog u vlastitim vinogradima. Skidamo kapu, baš kao i višnjevcu kojeg bismo poželjeli da krasi svaki tulum, baš kao i onaj kojeg proizvode Extrem rakije Magdić, kojih danas nažalost – nije bilo. Kurs završavamo viljamovkom i najavljujemo se u posjet Zelini, iako još nemaju svoju kušaonicu, možete naručiti na ovoj adresi.

OPG Didulica nas je napojio svojom rakijom od aronije, sibirske borovnice, i možemo samo zaključiti da u Sibiru moraju biti jako dobri tulumi. Tu su i rakije od krušaka i jabuka, i po prvi put viđeno u našoj novinarsko alkofilskoj karijeri – liker od tamnog piva. Molimo na koljenima preslatku gospođu Didulica da nam otkrije recept, a ona nam sapo šapće – reći ću vam samo da je od Tomislava! Kružni put završavamo gdje smo i stali, kod samoprozvanog kralja vinjaka, Lorda Čepurana iz O.P.G. Čepuran, njegovom medaljom s Nikolom Teslom i stvarno vrhunskim rogačicama i vinjacima. Kakvo finale!!!

Uglavnom, nema straha za nas, sve dok utjehu tražimo u alkoholu. Rakije su nam zakon! Kakao smo prekasno došli na sajam, a nije da smo žurili, tako se isti zatvorio, a mi nismo stigli posjetiti nadaleko poznat brand Brigljević, ali smo dogovorili sastanak kod njih. Za neki novi tekst. Živjeli!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju