Okupio sam društvo, prepustio se uživanju, i internetom čuo s majstorom kuharom Arslanom Mesihovićem, koji trenutno radi u dalekoj Americi...

„Ječam smo nabavili u Njemačkoj, hmelj u Sloveniji, kvasac u Americi, i sve to spojili s dobrom starom mostarskom vodom. Dodali tome puno ljubavi i želje za uspjehom i krajnji rezultat je nektar pod imenom Oldbridz Ale! Prvo kuhanje se dogodilo u ljeto 2012., a sada je to već ozbiljna stvar. Živim i radim u SAD-u, gdje sam i počeo kuhati pivo prije par godina, a uskoro planiram otvoriti pivnicu u Oaklandu. U rodnom sam Mostaru prošlog ljeta proveo tri mjeseca i pokrenuo proizvodnju, trenutno su u nju najviše uključeni moj otac Omer i brat Edo. U Oaklandu sam na izvoru informacija i često sam u kontaktu s lokalnim pivarima, a s obitelji se stalno čujem putem skypea. Radimo takozvano Skajpno pivo koje bi trebalo imati identične sastojke na dva kontinenta!“ rekao nam je Arslan.

U Oldbridzu trenutno prave više vrsta piva: Pale ale 6%, Red Ale 6.66, Brown Ale 7.5 su standardne pive, a počeli su pravit i Russian Imperial Stout 9.99%, Honey stout 4.5% te Black Rye Double IPA 8% uskoro, kao šestu standardnu pivu. Nelson i Kralj Tomislav su napravljene jednom, ali sudeći po reakcijama...



„Ideja je da se pivo pravi i prodaje lokalno, kako bi se uštedjelo na prijevozu i smanjio ekološki impact te da bi se zaposlilo više ljudi. Također nam je plan da od potrošenog ječma pravimo kolačiće za pse, power-bars za sportaše te raznorazne krekere i slično. Svi su recepti u potpunosti javni i postavljeni su na našu FB stranicu, a uskoro će biti i na oldbridz.com.“




Riječ je nesumnjivo o jako finim pivima, svijetlo je mirisno, nježno, meko... Red Ale ima 6,66% alkohola (sic!), Pale Ale 6.0% (ali je najbolje sjeo piscu ovih redaka, kao dugotrajna kaskadna hmeljna karamela), Brownie je zanimljiv, ali ostavlja puuuno prostora za napredak, dok je Double IPA Nelson meni osobno bio prebrutalno hmeljen, a ostatku – savršen.



Uglavnom, riječ je o cijelom stablu novih i kvalitetnih pivskih okusa, koje nemamo ni u Hrvatskoj, i svakako bi trebalo posjetiti Oldbridz na njihovom ognjištu, pošto još ne distribuiraju piva preko granice, osim ako je u pitanju veća narudžba i imate sređen prijevoz. Dakle, definitivno najbolja mini-pivovara BIH, daleko najbolje pivo u istoj državi, i velika nada da će se od ovoga zakotrljati ozbiljna priča, pa da ćemo uskoro i u Splitu i Dubrovniku imati domaća piva. Dubok naklon svim Mesihovićima, bilježimo se sa štovanjem, i jedva čekamo sljedeći susret!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju