Polovica dosadašnjih daruvarskih dana piva pokisla je. Dvije od četiriju manifestacija nisu imale sreće s vremenom. No, i unatoč tome organizatori danas mogu zadovoljno trljati ruke, jer Dani Staročeškog piva idu uzlaznom putanjom, te bilježe rast. Ne smeta im ni kiša, a ni skraćivanje programa s tri na dva dana. Gdje će im biti kraj!

„Želio bih da na Dane piva dođe veći broj ljudi nego lanjske godine i da nas posluži vrijeme, odnosno da ne pada kiša kao lani," izjavio je direktor Pivovare Daruvar Bojan Sruk u programu lokalnog radija ovoga petka, uoči početka četvrtih Dana piva. „Promijenili smo koncept priredbe, pa smo tako program skratili za jedan dan, s tim da smo petak posvetili lakim notama i koncertu Dražena Zečića, dok je subota pripala rokerima - Marijanu Banu i Coti G4," rekao je šef marketinga Drago Ambroš. Sad, to s rasporedom izvođača bio je pogodak, oslobađanje nedjelje za odmor pred novi radni tjedan valjda isto, ali ugovor koji su potpisivali s gospodarom oblaka, očito je u dnu imao nešto napisano jako sitnim slovima. Petak je doduše prošao dobro, ali subota... Istina, u dvorištu pivovare postavljena su dva pregolema šatora i doslovce cijeli prostor bio je pod krovom, a opet spojen u jedan i pod čadorom je bilo sjajno. No, mnogi su zbog kiše jednostavno odlučili ostati kod kuće.

Šteta, jer, kako reče Domagoj Jakopović Ribafish, poznati bloger, globtroter, hedonist, te bonvivan, a bogami i prvi hrvatski pivski somelijer s londonskom diplomom, koji svoj doprinos daruvarskoj pivskoj fešti daje moderirajući nagradne igre pred binom i najavljujući izvođače na pozornici - „Tko nije došao u Daruvar, taj nije normalan."

Izvođači u večernjem programu svakako su dobar mamac, jer svi festivali piva sa sličnim konceptom zvrje prazni sve dok iz razglasa ne krene prangijanje, pružanje prilike lokalnim snagama, uključujući puhačke orkestre, također je potez vrijedan svake hvale, no ono što u Daruvar posjetitelje mami je naročita ponuda piva. Kao prvo, od prvih Dana piva toči se Staročeško svijetlo i crveno nefiltrirano i nepasterizirano, što bi trebalo pivopijama otkriti svijet pravog, nepatvorenog, živog piva, prije nego ga filtri i termička obrada „ometu u razvoju," a danas sutra moglo bi se desiti da se makar u Daruvaru i okolici u pokojem kafiću takvo pivo nađe na pivskoj karti kao stalna ponuda.

Druga stvar, majstor pivar Krešo Marić za svake Dane piva pripremi pokoji specijal, a za ovogodišnje izdanje skuhao ih je čak četiri - Orah, Zwickl i Abu smo već predstavili, a bio je tu i Bazger - pivo s aromom bazge, čija je osvježavajuća nota i ugodna aroma, koju mu je dao sirup bazge, osvojila mnoga srca. I grla. Onima koji su kušali lanjski Krešin orah, ovogodišnji se nije baš dopao, ali je imao jakog aduta u neobičnoj zagasito zelenkastoj boji, Zwickl je trebao objašnjenje da bi se shvatila poanta ideje da se pivu od ječmenog slada da okus pšenice samo time što fermentira s kvascima za Weizenbier, ali American Blonde Ale, kršten skraćenicom Aba, svidio se svima i rječito pokazao da u Hrvatskoj ima mjesta za piva gornjeg vrenja, za aleove, koji su donedavno bili dostupni samo u rijetkom specijaliziranim pivskim dućanima. I naravno u garažama homebrewera, čiji je pokret, hvala Bogu, već uzeo dosta maha. I rezultirao pokretanjem malih nezavisnih pivovara okrenutih onom najboljem što pivarstvo može dati, craft brewingu.

I njima svoja vrata otvara Pivovara Daruvar i nudi im prostor na Danima piva. Baš kao i lani došao je prvi daruvarski susjed, Bjelovarčanin Daniel Babić, koji predstavlja onu prvu kategoriju - kućne kuhare piva. Naravno, nije došao praznih ruku, ali to znači da je u ruksaku imao bocu iz koje je moglo potegnuti par odabranih. „To sam skuhao od otpadaka," otkrio je Daniel, objašnjavajući da je sirovine koje su pretekle od prethodnih nekoliko šarži skupio na hrpu i skuhao pivo, koje je imalo samo jednu manu - bilo ga je premalo.

U subotu su na scenu stupile mini pivovare, ponudivši svoje rukotvorine. Nova runda iz Zagreba i Bošnjak, obiteljsko gospodarstvo i kušaonica domaćeg piva iz Sičica kod Nove Gradiške. Marijana i Mario Bošnjak već su etabliran dvojac i malo je onih koji pokazuju bilo kakav interes za pivo, koji ne znaju za njih, a prilično je velika brojka i onih koji su imali priliku kušati njihovo pivo, o kojem je dovoljno reći samo jedno - to je pivo koje bih volio piti svaki dan. Ujedno je to to pivo živi dokaz da lager može biti itekako zanimljivo i uzbudljivo pivo, samo ga treba napraviti kao valja i poslužiti svježeg, nefiltriranog i nepasteriziranog...

Dok Bošnjaci dokazuju kako je lager itekako vrijedan pažnje, Nova runda svjedoči o tome zašto je potrebno pivsku scenu obogatiti pivima gornjeg vrenja. Svoj ale-prvijenac skuhali su već tri puta i ide kao halva - ne mogu ga skuhati toliko koliko mogu prodati. Toči se u tri zagrebačka kafića i sve što može skuhati pivovara Kahli kod Varaždina u kojoj uslužno kuhaju svoje pivo, razgrabi se u trenu. Njihova priča za naše je prilike jedinstvena, a u svijetu već pomalo klasična - oni imaju ideju, imaju odlične recepte i imaju duboku svijest da rade pravu stvar, jer to pivo ima dovoljno konzumenata da stvar uspije, ali nemaju kapital za gradnju pivovare, pa za sada koriste neangažirane kapacitete drugih pivovara. Vjerujem da dosta već znate o dvojcu sa zagrebačkom adresom, koji potječe iz Daruvara - Miroslavu Šuvaku i Marku Filipinu, pošto je njihov slučaj medijski vrlo eksponiran jer je neobičan i zanimljiv (a vjerujte zaslužili su svako slovo koje se o njima napiše i objavi), pa sada još samo jedna stvar - uz fenomenalni ale, svojim su sugrađanima ponudili i svoje novo pivo - brown ale, koji je jedan od donatora u crowdfunding kampanji Indiegogo, u kojoj su dečki skupljali novac za start biznisa krstio sjajnim imenom Brale. „Vrlo smo zadovoljni kako se stvari razvijaju," rekao nam je Miroslav, koji je zbog projekta craft pivovare napustio dobro plaćen posao, i najavio da će se Nova runda pojaviti i na renesansnom festivalu u Koprivnici, gdje će još jednom, dakle kao i prošle godine, ponuditi pivo s dodatkom koprive, ali ovoga puta - tamno.

Raznovrsnost, bogatstvo okusa, aroma, boja, to je nenadoknadiva prednost piva i pivska fešta u Daruvaru to potvrđuje u svoj svojoj punini. Stoga računamo da to mora uspjeti, jer pivopijama je dosta unificiranog, uvijek istog okusa, žele kušati nešto novo, nešto drugačije, bolje. To nude Dani piva u Daruvaru, pa predlažemo da polako bukirate za nagodinu. Jer kad paleti domicilne pivovare, dakle svijetlom, crvenom, svim onim silnim specijalima, pa eto i radleru, dodate ponudu mini pivovara i homebrewra, pa lijepu prateću ponudu delicija s roštilja, koju pripremaju Daruvarske toplice, pa još bogatu ponudu estradnih zvijezda, onda se stvarno nije teško složiti s Ribom, kad kaže da „tko ne dođe u Daruvar, taj nije normalan."

Tekst je preuzet sa stranice Pivnica.net, a fotografije i video s portala Daruvarski portfolio te Zvono.eu, gdje imate još puno detalja o ovom i drugim pivskim eventima!

 

I na kraju na Danima piva dogodio se i jedan pivski izazov. Tko su izazvani i što moraju učiniti pogledajte na videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju