• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Niste normalni ako ne pijete ovo pivo - Dani Staročeškog u Daruvaru

Nekoliko tisuća Daruvarčana i njihovih gostiju uživalo je u pivu iz Pivovare Daruvar. Osim u klasičnoj, stalnoj ponudi iz portfelja Staročeškog piva, gosti su mogli kušati i tri vrste specijalnih piva tehnologa Kreše Marića, zatim Bošnjak pivo, Novu Rundu, te uživati u glazbenom programu i kompletnoj pivskoj fešti. A upućen je i jedan ledeni izazov!

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 25.08.2014 12:49 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?


Polovica dosadašnjih daruvarskih dana piva pokisla je. Dvije od četiriju manifestacija nisu imale sreće s vremenom. No, i unatoč tome organizatori danas mogu zadovoljno trljati ruke, jer Dani Staročeškog piva idu uzlaznom putanjom, te bilježe rast. Ne smeta im ni kiša, a ni skraćivanje programa s tri na dva dana. Gdje će im biti kraj!

„Želio bih da na Dane piva dođe veći broj ljudi nego lanjske godine i da nas posluži vrijeme, odnosno da ne pada kiša kao lani," izjavio je direktor Pivovare Daruvar Bojan Sruk u programu lokalnog radija ovoga petka, uoči početka četvrtih Dana piva. „Promijenili smo koncept priredbe, pa smo tako program skratili za jedan dan, s tim da smo petak posvetili lakim notama i koncertu Dražena Zečića, dok je subota pripala rokerima - Marijanu Banu i Coti G4," rekao je šef marketinga Drago Ambroš. Sad, to s rasporedom izvođača bio je pogodak, oslobađanje nedjelje za odmor pred novi radni tjedan valjda isto, ali ugovor koji su potpisivali s gospodarom oblaka, očito je u dnu imao nešto napisano jako sitnim slovima. Petak je doduše prošao dobro, ali subota... Istina, u dvorištu pivovare postavljena su dva pregolema šatora i doslovce cijeli prostor bio je pod krovom, a opet spojen u jedan i pod čadorom je bilo sjajno. No, mnogi su zbog kiše jednostavno odlučili ostati kod kuće.

Šteta, jer, kako reče Domagoj Jakopović Ribafish, poznati bloger, globtroter, hedonist, te bonvivan, a bogami i prvi hrvatski pivski somelijer s londonskom diplomom, koji svoj doprinos daruvarskoj pivskoj fešti daje moderirajući nagradne igre pred binom i najavljujući izvođače na pozornici - „Tko nije došao u Daruvar, taj nije normalan."

Izvođači u večernjem programu svakako su dobar mamac, jer svi festivali piva sa sličnim konceptom zvrje prazni sve dok iz razglasa ne krene prangijanje, pružanje prilike lokalnim snagama, uključujući puhačke orkestre, također je potez vrijedan svake hvale, no ono što u Daruvar posjetitelje mami je naročita ponuda piva. Kao prvo, od prvih Dana piva toči se Staročeško svijetlo i crveno nefiltrirano i nepasterizirano, što bi trebalo pivopijama otkriti svijet pravog, nepatvorenog, živog piva, prije nego ga filtri i termička obrada „ometu u razvoju," a danas sutra moglo bi se desiti da se makar u Daruvaru i okolici u pokojem kafiću takvo pivo nađe na pivskoj karti kao stalna ponuda.

Druga stvar, majstor pivar Krešo Marić za svake Dane piva pripremi pokoji specijal, a za ovogodišnje izdanje skuhao ih je čak četiri - Orah, Zwickl i Abu smo već predstavili, a bio je tu i Bazger - pivo s aromom bazge, čija je osvježavajuća nota i ugodna aroma, koju mu je dao sirup bazge, osvojila mnoga srca. I grla. Onima koji su kušali lanjski Krešin orah, ovogodišnji se nije baš dopao, ali je imao jakog aduta u neobičnoj zagasito zelenkastoj boji, Zwickl je trebao objašnjenje da bi se shvatila poanta ideje da se pivu od ječmenog slada da okus pšenice samo time što fermentira s kvascima za Weizenbier, ali American Blonde Ale, kršten skraćenicom Aba, svidio se svima i rječito pokazao da u Hrvatskoj ima mjesta za piva gornjeg vrenja, za aleove, koji su donedavno bili dostupni samo u rijetkom specijaliziranim pivskim dućanima. I naravno u garažama homebrewera, čiji je pokret, hvala Bogu, već uzeo dosta maha. I rezultirao pokretanjem malih nezavisnih pivovara okrenutih onom najboljem što pivarstvo može dati, craft brewingu.

I njima svoja vrata otvara Pivovara Daruvar i nudi im prostor na Danima piva. Baš kao i lani došao je prvi daruvarski susjed, Bjelovarčanin Daniel Babić, koji predstavlja onu prvu kategoriju - kućne kuhare piva. Naravno, nije došao praznih ruku, ali to znači da je u ruksaku imao bocu iz koje je moglo potegnuti par odabranih. „To sam skuhao od otpadaka," otkrio je Daniel, objašnjavajući da je sirovine koje su pretekle od prethodnih nekoliko šarži skupio na hrpu i skuhao pivo, koje je imalo samo jednu manu - bilo ga je premalo.

U subotu su na scenu stupile mini pivovare, ponudivši svoje rukotvorine. Nova runda iz Zagreba i Bošnjak, obiteljsko gospodarstvo i kušaonica domaćeg piva iz Sičica kod Nove Gradiške. Marijana i Mario Bošnjak već su etabliran dvojac i malo je onih koji pokazuju bilo kakav interes za pivo, koji ne znaju za njih, a prilično je velika brojka i onih koji su imali priliku kušati njihovo pivo, o kojem je dovoljno reći samo jedno - to je pivo koje bih volio piti svaki dan. Ujedno je to to pivo živi dokaz da lager može biti itekako zanimljivo i uzbudljivo pivo, samo ga treba napraviti kao valja i poslužiti svježeg, nefiltriranog i nepasteriziranog...

Dok Bošnjaci dokazuju kako je lager itekako vrijedan pažnje, Nova runda svjedoči o tome zašto je potrebno pivsku scenu obogatiti pivima gornjeg vrenja. Svoj ale-prvijenac skuhali su već tri puta i ide kao halva - ne mogu ga skuhati toliko koliko mogu prodati. Toči se u tri zagrebačka kafića i sve što može skuhati pivovara Kahli kod Varaždina u kojoj uslužno kuhaju svoje pivo, razgrabi se u trenu. Njihova priča za naše je prilike jedinstvena, a u svijetu već pomalo klasična - oni imaju ideju, imaju odlične recepte i imaju duboku svijest da rade pravu stvar, jer to pivo ima dovoljno konzumenata da stvar uspije, ali nemaju kapital za gradnju pivovare, pa za sada koriste neangažirane kapacitete drugih pivovara. Vjerujem da dosta već znate o dvojcu sa zagrebačkom adresom, koji potječe iz Daruvara - Miroslavu Šuvaku i Marku Filipinu, pošto je njihov slučaj medijski vrlo eksponiran jer je neobičan i zanimljiv (a vjerujte zaslužili su svako slovo koje se o njima napiše i objavi), pa sada još samo jedna stvar - uz fenomenalni ale, svojim su sugrađanima ponudili i svoje novo pivo - brown ale, koji je jedan od donatora u crowdfunding kampanji Indiegogo, u kojoj su dečki skupljali novac za start biznisa krstio sjajnim imenom Brale. „Vrlo smo zadovoljni kako se stvari razvijaju," rekao nam je Miroslav, koji je zbog projekta craft pivovare napustio dobro plaćen posao, i najavio da će se Nova runda pojaviti i na renesansnom festivalu u Koprivnici, gdje će još jednom, dakle kao i prošle godine, ponuditi pivo s dodatkom koprive, ali ovoga puta - tamno.

Raznovrsnost, bogatstvo okusa, aroma, boja, to je nenadoknadiva prednost piva i pivska fešta u Daruvaru to potvrđuje u svoj svojoj punini. Stoga računamo da to mora uspjeti, jer pivopijama je dosta unificiranog, uvijek istog okusa, žele kušati nešto novo, nešto drugačije, bolje. To nude Dani piva u Daruvaru, pa predlažemo da polako bukirate za nagodinu. Jer kad paleti domicilne pivovare, dakle svijetlom, crvenom, svim onim silnim specijalima, pa eto i radleru, dodate ponudu mini pivovara i homebrewra, pa lijepu prateću ponudu delicija s roštilja, koju pripremaju Daruvarske toplice, pa još bogatu ponudu estradnih zvijezda, onda se stvarno nije teško složiti s Ribom, kad kaže da „tko ne dođe u Daruvar, taj nije normalan."

Tekst je preuzet sa stranice Pivnica.net, a fotografije i video s portala Daruvarski portfolio te Zvono.eu, gdje imate još puno detalja o ovom i drugim pivskim eventima!

 

I na kraju na Danima piva dogodio se i jedan pivski izazov. Tko su izazvani i što moraju učiniti pogledajte na videu.

  • #piće
  • #staročeško
  • #Pivo
  • #daruvar
  • #Ribafish
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Popečci od brokule i sira recept
Iz pećnice
Bolje od pohanih tikvica? Ovi povrtni popečci s brokulom i sirom su fantastični
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
show
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
POKROVITELJ DONAT
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Dagur Sigurdsson postaje sve više pravi morski Hrvat: Evo na što se odlučio
čestitke!
Dagur Sigurdsson postaje sve više pravi morski Hrvat: Evo na što se odlučio
tv
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
Točeno pivo
Tajne zanata

"Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

  • Pivo Hrana i piće
    Top 10

    "Bolji" smo od susjeda: Znate li gdje žive najveće pivopije u Europi?

  • Heroj ulice - 3 Aktualno
    Klasičan, a moderan

    Heroj ulice: Novo pivo koje pomaže udruzi Zagrebački humanitarci

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close