SAD: Bourbon
Bourbon je najpopularnija vrsta viskija u SAD-u, a destilacija se tradicionalno obavlja u okrugu Bourbon u Kentuckyju. Proizvodi se od mješavine žitarica "mash" u kojoj udio kukuruza mora biti najmanje 51%, zatim se mješavina destilira, da bi u konačnici piće imalo 40 % alkohola.

Kanada: Ceasar
Ovo piće sprema se od Votke, Clamanta, ljutog umaka, celera, Worcestershirea, limete i papra. Piće je izmišljeno za potrebe otvaranja jednog talijanskog restorana, i nije baš popularno izvan Kanade.

Meksiko: Tequila

Tequila je alkoholno piće primarno napravljena u okolici Tequile, grada u zapadnoj meksičkoj državi Jalisco. Pravi se od agave i obično sadrži 35-55% alkohola. Proces starenja mijenja boju tequile, ali katkad se neovisno o starosti dodaje karamela kako bi se dobila tamna boja. Što je starija, tequila je tamnija, dok je tek napravljena, kao i viski - prozirna.

Brazil: Caipirinha
Caipirinha je piće koje voli cijeli svijet, a pravi se od cachaçe, žutog šećera i limete. Cachaça je najčešći brazilski alkoholni napitak, a kao i rum, pravi se od šećerne trske.

Irska: Guiness
Guinness je zaštitni znak tamnog piva s karakteristično slatkim okusom, koje se izvorno proizvodi u irskom glavnom gradu Dublinu. Kad ste u pubu, naručite pintu Guinessa i 119 i pol sekundi promatrajte stvaranje pjene. Divotica...

Francuska: Šampanjac
Šampanjac je pjenušavo vino koje se proizvodi u francuskoj pokrajini Champagni, te je taj naziv rezerviran samo za pjenušce koji dolaze iz te pokrajine. Najpoznatiji je Don Perignon, a cijene su mu - paprene.

Španjolska: Sangria
Iako u doslovnom prijevodu riječ Sangria znači krv, to je samo zbog njene jake crvene boje koja podsjeća na krv. Pored vina u sastav sangrije ulazi narezano voće (može biti narača, limun, jabuka, breskva, ananas, dinja, grožđe, mango i sl.), zatim neki zaslađivač (med, šećer, sirup), i mala količina nekog žestokog pića.

Portugal: Porto

Porto je, vrsta desertnog vina iz istoimenog portugalskog grada, koje se proizvodi u dolini rijeke Douro. Nama vuče na prošek, ali kao ni prošek - nije za zezanciju jer je jače nego što mislite!

Austrija: Šnaps

Šnaps je nešto što bi najlakše mogli okarakterizirai kao brandy – destilirano vino s velikim udjelom alkohola (40 – 60%). Piće se proizvodi od raznog fermentiranog voća kao npr. grožđe, jabuka, kupina ili marelica.

Škotska: Scotch

Proizvodi se od ječma, a u hrastovim bačvama se čuva 12 i više godina zbog fermentacije. Škotski viski se generalno destilira dva, a ponekad i tri puta. To je skupo piće, no svaka kuna izdvojena za njega se isplati!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju