Potkraj 90-ih vinoteka se seli u prostore kurije kanoničkog dvora na Kaptolu 19 nedaleko od zagrebačke katedrale gdje se nalazi i danas. Ovaj jedinstven nadsvođeni podrum bio je i ostao vinski hram kojem hodočaste ljubitelji i znalci ali i oni koji u potrazi za znanjem i novim enološkim iskustvima želeći naučiti nešto više i upoznati se s domaćim i svjetskim vinskim sortama u posebnom okruženju i iz prve ruke.

Vinoteku su u dosadašnjem djelovanju osim Zagrepčana i mnogobrojnih turista, posjetile i mnoge poznate osobe iz domaćih krugova eminentnih književnika, glazbenika, glumaca, političara ali i brojne poznate osobe iz inozemstva među kojima su se našli Pierce Brosnan i Denis Rodman ,te princ Robert de Luxembourg vlasnik dvorca Haut-Brion u društvu svog glavnog enologa. Sve to ne čudi ako znamo da su o Bornsteinu pisali brojni svjetski časopisi; New York Times, Figaro, Economist, Financias Times te turistički vodiči i glasila; Let's Go, Fodors, Footprint, Time Out.

2013. godine vinoteka Bornstein dobila je nove vlasnike - Ivana i Doris Srpek. Oni su na tržištu vina prisutni od 2005. godine s tvrtkom Bin 19 kada je Ivan Srpek odlučio zamijeniti dotadašnju domovinu Australiju i vlastiti restoran vinskim biznisom u Hrvatskoj. Distributer i direktni uvoznik australskih vina d'Arenberg, talijanskih; Torre Rosazza, Borgo Magredo, Tenuta S.Anna, slovenskih; Movia, Simčič, M. Prinčič te talijanskih grapa Bepi Tosolini, u vječitoj je potrazi novim i uzbudljivim dodatcima svojoj ponudi. Doris i Ivan s velikim entuzijazmom prigrlili su ovu priču unoseći sebe u svaki korak njena nastajanja. Pa tako svakoga dana veći dio vremena možete ih zateći u prostorima vinoteke kako kušaju nove uzorke i raspravljaju da li ih uvrstiti u ponudu, dočekuju klijente nudeći im uvijek ponešto na degustaciju uz pregršt informacija i zanimljivosti o prostoru, njegovoj tradiciji i ponudi.


 

Danas se u ponudi vinoteke nalazi oko tristotinjak vinskih etiketa, od čega domaća čine oko 80% a strane oko 20%, extra djevičanska maslinova ulja, istarski tartufi, džem od terana te brojne ostale slane i slatke delicije. Ipak, ono na što su najviše ponosni, bogata je ponuda arhivskih vina (oko 500 butelja iz kutjevačkih i beljskih podruma, vina Krauthaker, Grgić, d'Arenberg itd.) i Magnum boca (1,5L), koje nerijetko prate i Jeroboami (dvostruki Magnum 3L), Rehoboami (4,5L), Metuzalemi (6L), a posebno mjesto u vinoteci zauzima Pinot bijeli Kutjeva d.d. iz 1947. godine kao najstarije hrvatsko vino.

Mimo prodajnih aktivnosti i dnevnih degustacija u vinoteci se redovito održavaju i brojna događanja eno, gastro i kulturnog sadržaja koja su također otvorena za sve, a pravovremeno se o njima možete informirati prateći facebook stranicu vinoteke Bornstein. Osim toga ovaj zaista jedinstven prostor moguće je iznajmiti za potrebe vlastitih proslava i domjenaka, uz dodatne sadržaje ili bez njih (hrana, piće, glazbeni izvođači, posluga, audio i ostala tehnička oprema itd.) bilo da ste fizička osoba ili poslovni subjekt.



Doris i Ivan vinoteku doživljavaju kroz ljude koji kroz nju prolaze, vinare, male proizvođače ulja i delicija, turiste i domaće kupce, za svakoga pronalaze vrijeme kako bi ga uveli u čarobni svijet vina, stoga ne oklijevajte jer svi ste pozvani da oživite i doživite duh Bornsteina.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju