Jeste li ikada probali topli sendvič sa sirom, špekom, karameliziranim lukom i – jabukom? Riječ je o obroku s prekrasno uravnoteženim okusima kod kojeg jabuka daje savršenu kiselkastu notu koja se sjajno sljubljuje sa slatkoćom luka i slanošću sira i špeka.
Upotrijebite kiselkaste jabuke poput Granny Smith, ili slatko-kiselkaste poput Idareda i Jonathana.
Da bi postigli optimalni kontrast poželjno je upotrijebiti slani polutvrdi sir poput cheddara, ali i potruditi se da dobro karamelizirate luk. Ako nemate vremena za dugotrajno pirjanje luka na niskim temperaturama, možete ga sljubiti s nešto smeđeg šećera kako biste dobili slastan karamelizirani okus.
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom - sastojci:
- 2 kriške kruha po želji
- 80 g cheddar sira
- 2 čajne žličice maslaca sa sobne temperature
- 2 kriške špeka
- 1 čajna žličica majoneze
- 1 čajna žličica senfa Dijon
- 1 čajna žličica smeđeg šećera
- ½ manjeg luka
- ½ kisele jabuke poput Granny Smith
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom - priprema:
- Na tavici prepirjajte špek – pirjajte ga oko pet minuta dok ne postane hrskav i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Uklonite ga iz tave i stavite sa strane.
- Na preostaloj masnoći karamelizirajte luk – pirjajte nasjeckane kriške limuna oko pet do 10 minuta sa smeđim šećerom dok ne postignete željenu teksturu i okus.
- Složite sendvič: preko jedne kriške kruha premažite majonezu, stavite polovicu sira, dodajte karamelizirani luk, tanke kriške jabuka i prženu pancetu. Preko svega stavite ostatak sira. Preko druge kriške kruha premažite senf i poklopite sendvič – tako da je strana sa senfom okrenuta prema unutra. Vanjske stranu oba kruha premažite s maslacem.
- Tostirajte sendvič na istoj tavi oko dvije do četiri minute na svakoj strani dok kruh ne dobije zlatno-smeđu koricu, a sir se na rastopi. Prerežite sendvič po pola i poslužite ga odmah. Dobar tek!

