Evo nekoliko zanimljivih specijaliteta pa vi sami odlučite što biste pojeli bez imalo oklijevanja, a što se od navedenog nikako ne bi našlo na vašem tanjuru.

Hákarl
Islandsko nacionalno jelo - trulo meso morskoga psa. Oni koji su kušali ne mogu se odlučiti što je gore, miris, aroma ili zastrašujući aftertaste. Svjedoci kažu da je toliko žilavo da se ne da pregristi, a ima okus pisoara u centralnoj Ugandi.

Baby Mice Vine

Neka od najčudnijih jela dolaze iz Kine i Koreje, a tu uključujemo i vino od beba miševa. Miševi ne stariji od tri dana toćaju se u rižinom vinu godinu dana, pa tek onda toče. Naiskap!

Balut

Embrij patke smatra se afrodizijakom, a jede se diljem jugoistočne Azije, uglavnom na Filipinima. Najbolje je između sedamnaestog i dvadesetog dana (kažu lokalci) prije nego što su se kljun, perije i kosti u potpunosti razvili. Dok neki ljudi vole svoju patku malo zreliju, s razvijenim kljunovima i kandžama, oni, eto...

Beondegi (Canned Chrysalis)
Ovi leptiri nažalost nikad nisu imali priliku poletjeti. Umjesto toga, kuhaju se na pari ili lešo. Vrlo popularan snack u Južnoj Koreji.



Casu Marzu
Crvljivi ovčiji sir možete naći isključivo na Sardiniji, u Italiji. Ovaj tradicionalni sir je puno, puno goreg okusa od bilo kojeg ukiseljenog mlijeka kojem je prošao rok trajanja. A znamo da vam je poletjelo... Iz jajašca se izliježu larve, koje migolje kroz sir, probavljaju ga, te time razgrađuju svu mast unutar sira. Kada je sir spreman za konzumaciju, sadrži tisuće živih crvića - jer ako nisu živi to je znak da je sir otrovan. Stanovnici Sardinije smatraju da ličinke crva sir čine kremastim i vrlo ukusnim... Jeste li spremni provjeriti!!? Che buono wormo...

Chicha
Chicha je drevno piće Inka. Žene sažvaču kukuruz u glatku smjesu i ispljunu ga u posudu tople vode. Nakon što odstoji nekoliko dana, spremno je za konzumaciju. A da ga samo samelju?

Pržene tarantule
Ako ste dovoljno hrabri da uopće razmišljate o paucima kao hrani, u gradu Skuonu u Kambodži prže se cijele velike tarantule i s užitkom se jedu. Ima li dobrovoljaca? Garantirano će vas proći strah od ovih malih živih bića. Šatro...

Kiviak
Kako bi se pripremila ova delicija potrebno je truplo tuljana napuniti sa 500 cijelih ptičica auk. Dakle, perje, kljunovi, kandže – sve. Zatim se to zašije, zapečati s mašću i zakopa ispod ogromnog kamena na sedam mjeseci. Kad se iskopa, odbaci se višak, a Grenlanđani si priušte takvu gozbu da se o njoj priča danima...

Pacha
Ovčja glava, kopita i želudac se kuhaju, a zatim se želudac puni rižom i mesom. Ovo se jelo servira u Iraku. Nešto kao svinjokolja u nas, ništa specijalno...

Svid

Najbolje mjesto za kušanje svida? Island. To je, inače Kuhana ovčja glava iz koje je prethodno uklonjen mozak. Tko zna što tek s njim rade... Dobar tek.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju