Blaga klima Sočija omogućava rast citrusa, grožđa i rajčica. Hladne planinske rijeke i potoci prepune su pastrva, a iz Crnog mora ribari vade losose i drugu ribu. Omiljene grickalice duž gradske rive su tako sušene ribice zalivene pivom ili kvasom - laganim alkoholnim pićem fermentiranim iz crnog kruha.

Jelovnik OI mora zadovoljiti prehrambene potrebe sportaša, ali istovremeno i nepca svake nacionalnosti. No, to je i prilika da se isprobaju ruski i drugi specijaliteti. „Boršč je samo jedno od ruskih jela koja će biti poslužena u Olimpijskom parku", rekla je glasnogovornica Maria Losyukova. Gosti i sudionici će moći kušati i druga klasična jela poput pelmenija i šašlika. Tu će također biti širok izbor tradicionalnih vrućih peciva, kolača i čaj iz samovara s blinijima. U brojkama to izgleda ovako:

2.100.000 porcija hrane za volontere
264.600 litara boršča
40.000 ukupna površina ugostiteljskih objekata (u metrima kvadratnim)
8000 broj kuhara, pomoćnih kuhara, konobara, barmena i blagajnica
7500 tona pripremljene hrane
2000 vrsta posebnih jela za sportaše
15 prosječna cijena ručka u Olimpijskom parku, u dolarima

Jela:
Blini: Palačinke
Boršč: Juha od cikle
Pelmeni: Knedle, obično punjene mljevenim mesom, ribom ili gljivama
Šašlik: Šiš ćevap

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju