''Oj Slavonci, manite se žita, za konoplju sve se više pita'', pjeva Zvonimir Kalić, tridesetogodišnji magistar Međunarodnih odnosa koji je na djedovini posijao konoplju. Iako su ga Slavonci u početku gledali u čudu i kopali po zemlji ne bi li se uvjerili što li će iz nje izrasti, sada su u Đakovu njome oduševljeni.

Industrijska konoplja uzgaja se zbog proizvodnje ulja, sjemenki i brašna, koji imaju pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje. Iako OPG Kalić ima mnoštvo proizvoda od konoplje, ulje Croaticanna svakako je glavna zvijezda, a upravo je s njim Zvonimir ušao u projekt Startaj Hrvatska.

Ulje Croaticanna nastaje hladnim prešanjem sjemena konoplje koje je raslo u strogo kontroliranim ekološkim uvjetima, a to je ujedno i ono po čemu se ulje iz OPG-a Kalić razlikuje od mnogih sličnih ulja na tržištu. U OPG-u Kalić proizvodi se dobivaju uglavnom ručnom proizvodnjom i njihova je misija da put ''od polja do stola'' bude što kraći, ali i najmanje štetan za prirodu.

Ulje Croaticanna od industrijske konoplje Ulje Croaticanna od industrijske konoplje (Foto: Nova Studio)

Potvrđeno je kako ulje Croaticanna u idealnom omjeru sadržava višestruko nezasićene masne kiseline koje doprinose snižavanju kolesterola u krvi. Zanimljiv je podatak da ovo ulje sadrži 13 g alfa-linolenske kiseline (ALA) na 100 ml ulja, a koristan učinak postiže se već unosom 2 g ALA-e dnevno.

Žlica hladnog ulja konoplje Zvonimiru je svakodnevica jer je ono pitko samo po sebi, ali je idealno i za razna slana i slatka jela zbog svojeg orašastog okusa i svijetlozelene boje. Kvaliteta Zvonimirova ulja Croaticanna prepoznata je i ''odlikovana'' s tri certifikata i jamstvena žiga – ''Živjeti zdravo'' zbog niskog udjela soli i zasićenih masnih kiselina te BIO i VEGAN oznakama.

Ulje konoplje kroz prehranu ima pozitivan učinak na kosu, probavu, kožu, bilo da se unosi kao dodatak jelima ili samostalno. Zagrijavanjem ulje konoplje gubi hranjiva svojstva, pa se preporučuje upotrebljavati kod pripreme hladnih jela, kao začin za salate ili dodatak umacima.

Ulje Croaticanna možete pronaći u INTERSPAR hipermarketima i odabranim SPAR supermarketima.

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Oni koji se pokažu doraslima ovome izazovu potpisat će ugovor sa SPAR Hrvatska, ali samo jedan proizvod, onaj najuspješniji u kontekstu proizvoda, ali i razvoja poduzetnika te s najboljim prodajnim rezultatima, postat će Hrvatski hit-proizvod 2021. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i odabranih SPAR trgovina diljem Hrvatske.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju