• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Kikkoman soja umak

Zdravo, zdravije, fermentacija: Fantastične namirnice koje daju poseban okus jelu i čine dobro našem tijelu

Smiješaj, pričekaj i pojedi. Tako bismo ukratko mogli opisati postupak fermentacije koji izvlači iz namirnice ono najbolje i čini je mekom kao duša.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 23.10.2023 10:54 komentari
viber Created with Sketch.
Proces fermentacije hishio dodatka jelu
Proces fermentacije hishio dodatka jelu (Foto:Nova Studio/ Tibor Marochini)

Galerija Hishio dodatak jelu 8 Jelena Meštrović 8 Jelena Meštrović 8 Kikkoman soja umak 8

U trendu Klizalište City Park Ice Rink u Budimpešti Za 5000 klizača Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom? Varivo s oslićem i krumpirom Iz nove kuharice Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu Sandnøtter norveški božićni keksi Ispečeni za 10 minuta Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti

Galerija Hishio dodatak jelu 8 Jelena Meštrović 8 Jelena Meštrović 8 Kikkoman soja umak 8

Ako poput nas volite kruh, pivo, jogurt ili kisele krastavce, onda ste već upoznati s čarima fermentacije. To je nevjerojatno star proces u kojem mikroorganizmi - poput bakterija i kvasaca, pretvaraju sastojke u lako probavljivu namirnicu. No o tome kako se ona radi i što sve možemo fermentirati, razgovarali smo s Jelenom Meštrović iz Ferment Laba, koja svakodnevno fermentira proizvode.

"Fermentacija kao fermentacija stara je koliko i ljudi, a fermentacija sojina umaka i plijesni stara je nekoliko tisuća godina i dolazi s istoka. Pretpostavlja se da je iz Kine došla u Japan. Fermentacija je u biti produljivanje vijeka trajanja namirnicama uz pomoć određenih bakterija", rekla je Jelena.

Najpoznatija fermentirana namirnica u Hrvata jest ukiseljeno zelje, a njezin pandan u Japanu bila bi soja. Unatoč tome što ih se može svesti pod zajednički nazivnik fermentiranih namirnica, proces koji svaka pojedinačno prolazi potpuno je drukčiji.
Jelena Meštrović Jelena Meštrović (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
"Imamo prilično kratke i jednostavne fermentacije kao što je naše ukiseljeno zelje, gdje zelju dodajemo sol, malo ga zgnječimo, zdrobimo, stisnemo i pustimo da vrijeme odradi svoje, a onda imamo i kompliciranije, kompleksnije fermentacije kao što je recimo fermentacija sojina umaka", rekla je Jelena.

Iako sojin umak može svatko napraviti kod kuće, zbog procesa koje on mora proći kako bi postao pravi fermentirani proizvod, mnogi od nas će se složiti da je lakše jednostavno ga ugrabiti s police, posebice kada je riječ o kvalitetnom proizvodu kao što je prirodno fermentirani Kikkoman soja umak, čija je receptura starija od 350 godina.Okusi ove gotovo najstarije tvrtke na svijetu koja je u vlasništvu osam japanskih obitelji, zastupljeni su u preko 100 zemalja svijeta, a u njima posebno uživa japanski carski dvor čiji su službeni opskrbljivači soja umaka.
Kikkoman soja umak Kikkoman soja umak (Foto: Nova Studio / Tibor Marochini)
"Fermentacija sojina umaka izrazito je zahtjevan proces i može trajati dulje od godinu dana. Prvo treba nabaviti spore plijesni i onda na supstratu uzgojiti tu gljivu. Za sojin umak taj je supstrat zrno soje koje skuhamo na pari, pomiješamo s tim sporama i ostavimo da se one razvijaju na određenoj temperaturi. Dok se hrane i probavljaju soju, spore pritom stvaraju enzime kojima ćemo mi onda proteine i ugljikohidrate u soji razgraditi na jednostavne aminokiseline, koje su ustvari umami", rekla je Jelena.
Hishio dodatak jelu Hishio dodatak jelu (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Jelena ponekad i sama radi svoj umak od soje, no ne može postići dovoljnu količinu koja bi zadovoljila njezine potrebe. Zato je tu ulogu s povjerenjem prepustila prirodno fermentiranom sojinu umaku Kikkoman bogatom umami komponentama, koji vodi glavnu riječ u njezinim procesima fermentacije. Njihov fermentirani soja umak nastaje potpuno prirodno, a ima svega četiri sastojka koji sjedinjeni trebaju odležati šest mjeseci kako bi dobili onaj poznat okus kojeg vežemo uz japansku kuhinju.

"Koristim sojin umak u izradi Hishija. To je tradicionalni japanski dodatak jelu u kojem se soja fermentira u sojinu umaku, a koji je ustvari zamjena za slanu otopinu. Koristim Kikkoman jer osim što je odličan sojin umak, ima jako dobro izbalansiran omjer soli i taj umami", rekla je Jelena.

S obzirom na to da je veliki zaljubljenik u japanske okuse, odlučila ih je približiti i nama Hrvatima kako bismo se malo odmaknuli od nama poznatih fermentiranih namirnica kao što je kiselo zelje. Ipak, ističe da bismo u svoju prehranu itekako trebali uključiti što više fermentiranih proizvoda.
Hishio Hishio (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
"Fermentirani proizvodi bolji su za zdravlje jer je to već poluprobavljena namirnica, a samim time je i jednostavnija za našu probavu. Koristeći fermentirane proizvode, unosimo bakterije koje su izrazito dobre za naš organizam, koje pomažu probavi, općem zdravlju i balansu našeg mikrobioma", rekla je Jelena.

Od povrća i voća pa sve do mesa. Kako fermentirati možemo gotovo sve, fermentirana hrana ne bi trebala biti rezervirana samo za kulinarske entuzijaste. Osim što su odlične za naše zdravlje, fermentirane namirnice i proizvodi daju jelu fantastičan okus, zato bismo ih već danas mogli s guštom uvrstiti u svoju prehranu i učiniti dobru stvar za naše tijelo.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nikas po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Kikkoman soja umak
  • #Fermentacija
  • #fermentirani proizvodi
  • #jelena mestrovic
  • #japanska receptura
  • #soja sos
  • #Umami
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Život u mraku: kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Ni prst pred nosom
Život u mraku: Kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Savršen za jutra: Mimoza kolač s brusnicama
Jednostavno
Savršen za svako jutro: Recept za mimoza kolač s brusnicama
Dobro došli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Poput feniksa
Dobrodošli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Kolač s ananasom, kokosom i pekan orasima recept
Bez imalo muke
Najlakši kolač od ananasa, kokosa i oraha koji možete napraviti – ovo znaju ispeći i najveći amateri u kuhinji
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Stručnjaci upozoravaju
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Velika potražnja za slavonskom svinjetinom, domaća proizvodnja na povijesnom minimumu
Nestašica
Navala na mesnice, a posebno traženog mesa nema: "Ovo uvozno, palcem uzmeš i stisneš. Ako propadne, nije dobro"
Ozbiljan inicident na londonskom aerodromu: Heathrow preplavile hitne službe, ima ozlijeđenih
Službe na terenu
VIDEO Ozbiljan incident na londonskom aerodromu: Heathrow preplavile hitne službe, ima ozlijeđenih
show
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Ana Rucner podijelila intervju sina Dariana koji je govorio o odnosu s rastavljenim roditeljima
''što će drugi reći...''
Ana Rucner podijelila izjavu svog sina: ''Ovako priča dijete rastavljenih roditelja''
zdravlje
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Imao je što vidjeti
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
tech
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Neprestano razvijaju nova rješenja
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
Ovo je doista veliko otkriće
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
sport
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad aostali šokirani satnicom utakmica
bizarno!
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad ostali šokirani satnicom utakmica
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
ops!
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
SP 2026: RASPORED Hrvatske i satnice svih utakmica Svjetskog prvenstva
SVE NA JEDNOM MJESTU
SP 2026: RASPORED Hrvatske i satnice svih utakmica Svjetskog prvenstva
tv
Kumovi: Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
MasterChef: ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
putovanja
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Ulična moda Zagreb visoke čizme podstavljene umjetnim krznom 2025.
Opa!
Uz ovakve čizme zgodne dame iz centra Zagreba i najkraća minica pada u drugi plan
sve
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 9
POKROVITELJ Nikas

Od salate do karamele: Iva Savić otkrila nam je kako sojinim umakom dobiti umami kod gotovo svakog jela

U ovom prijelaznom razdoblju s ljeta na jesen stolovi još uvijek obiluju s pregršt predivnih namirnica s kojima možemo pripremati najrazličitija jela i u svima njima možemo koristiti sojin umak. Iva Savić, zaljubljenica u zdravu prehranu, pokazala nam je kako uz pomoć sojina umaka dobiti taj umami u predjelima, glavnim jelima, ali i u desertu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close