• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Kikkoman soja umak

Zdravo, zdravije, fermentacija: Fantastične namirnice koje daju poseban okus jelu i čine dobro našem tijelu

Smiješaj, pričekaj i pojedi. Tako bismo ukratko mogli opisati postupak fermentacije koji izvlači iz namirnice ono najbolje i čini je mekom kao duša.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 23.10.2023 10:54 komentari
viber Created with Sketch.
Proces fermentacije hishio dodatka jelu
Proces fermentacije hishio dodatka jelu (Foto:Nova Studio/ Tibor Marochini)

Galerija Hishio dodatak jelu 8 Jelena Meštrović 8 Jelena Meštrović 8 Kikkoman soja umak 8

U trendu Manastir Sümela u Turskoj - 6 Manastir Sümela Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine Velebit Mountain Chalet Stars Peak - 12 Velebit Mountain Chalet Stars Peak U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

Galerija Hishio dodatak jelu 8 Jelena Meštrović 8 Jelena Meštrović 8 Kikkoman soja umak 8

Ako poput nas volite kruh, pivo, jogurt ili kisele krastavce, onda ste već upoznati s čarima fermentacije. To je nevjerojatno star proces u kojem mikroorganizmi - poput bakterija i kvasaca, pretvaraju sastojke u lako probavljivu namirnicu. No o tome kako se ona radi i što sve možemo fermentirati, razgovarali smo s Jelenom Meštrović iz Ferment Laba, koja svakodnevno fermentira proizvode.

"Fermentacija kao fermentacija stara je koliko i ljudi, a fermentacija sojina umaka i plijesni stara je nekoliko tisuća godina i dolazi s istoka. Pretpostavlja se da je iz Kine došla u Japan. Fermentacija je u biti produljivanje vijeka trajanja namirnicama uz pomoć određenih bakterija", rekla je Jelena.

Najpoznatija fermentirana namirnica u Hrvata jest ukiseljeno zelje, a njezin pandan u Japanu bila bi soja. Unatoč tome što ih se može svesti pod zajednički nazivnik fermentiranih namirnica, proces koji svaka pojedinačno prolazi potpuno je drukčiji.
Jelena Meštrović Jelena Meštrović (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
"Imamo prilično kratke i jednostavne fermentacije kao što je naše ukiseljeno zelje, gdje zelju dodajemo sol, malo ga zgnječimo, zdrobimo, stisnemo i pustimo da vrijeme odradi svoje, a onda imamo i kompliciranije, kompleksnije fermentacije kao što je recimo fermentacija sojina umaka", rekla je Jelena.

Iako sojin umak može svatko napraviti kod kuće, zbog procesa koje on mora proći kako bi postao pravi fermentirani proizvod, mnogi od nas će se složiti da je lakše jednostavno ga ugrabiti s police, posebice kada je riječ o kvalitetnom proizvodu kao što je prirodno fermentirani Kikkoman soja umak, čija je receptura starija od 350 godina.Okusi ove gotovo najstarije tvrtke na svijetu koja je u vlasništvu osam japanskih obitelji, zastupljeni su u preko 100 zemalja svijeta, a u njima posebno uživa japanski carski dvor čiji su službeni opskrbljivači soja umaka.
Kikkoman soja umak Kikkoman soja umak (Foto: Nova Studio / Tibor Marochini)
"Fermentacija sojina umaka izrazito je zahtjevan proces i može trajati dulje od godinu dana. Prvo treba nabaviti spore plijesni i onda na supstratu uzgojiti tu gljivu. Za sojin umak taj je supstrat zrno soje koje skuhamo na pari, pomiješamo s tim sporama i ostavimo da se one razvijaju na određenoj temperaturi. Dok se hrane i probavljaju soju, spore pritom stvaraju enzime kojima ćemo mi onda proteine i ugljikohidrate u soji razgraditi na jednostavne aminokiseline, koje su ustvari umami", rekla je Jelena.
Hishio dodatak jelu Hishio dodatak jelu (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Jelena ponekad i sama radi svoj umak od soje, no ne može postići dovoljnu količinu koja bi zadovoljila njezine potrebe. Zato je tu ulogu s povjerenjem prepustila prirodno fermentiranom sojinu umaku Kikkoman bogatom umami komponentama, koji vodi glavnu riječ u njezinim procesima fermentacije. Njihov fermentirani soja umak nastaje potpuno prirodno, a ima svega četiri sastojka koji sjedinjeni trebaju odležati šest mjeseci kako bi dobili onaj poznat okus kojeg vežemo uz japansku kuhinju.

"Koristim sojin umak u izradi Hishija. To je tradicionalni japanski dodatak jelu u kojem se soja fermentira u sojinu umaku, a koji je ustvari zamjena za slanu otopinu. Koristim Kikkoman jer osim što je odličan sojin umak, ima jako dobro izbalansiran omjer soli i taj umami", rekla je Jelena.

S obzirom na to da je veliki zaljubljenik u japanske okuse, odlučila ih je približiti i nama Hrvatima kako bismo se malo odmaknuli od nama poznatih fermentiranih namirnica kao što je kiselo zelje. Ipak, ističe da bismo u svoju prehranu itekako trebali uključiti što više fermentiranih proizvoda.
Hishio Hishio (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
"Fermentirani proizvodi bolji su za zdravlje jer je to već poluprobavljena namirnica, a samim time je i jednostavnija za našu probavu. Koristeći fermentirane proizvode, unosimo bakterije koje su izrazito dobre za naš organizam, koje pomažu probavi, općem zdravlju i balansu našeg mikrobioma", rekla je Jelena.

Od povrća i voća pa sve do mesa. Kako fermentirati možemo gotovo sve, fermentirana hrana ne bi trebala biti rezervirana samo za kulinarske entuzijaste. Osim što su odlične za naše zdravlje, fermentirane namirnice i proizvodi daju jelu fantastičan okus, zato bismo ih već danas mogli s guštom uvrstiti u svoju prehranu i učiniti dobru stvar za naše tijelo.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nikas po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Kikkoman soja umak
  • #Fermentacija
  • #fermentirani proizvodi
  • #jelena mestrovic
  • #japanska receptura
  • #soja sos
  • #Umami
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pržene i posute parmezanom: Dajte prokulicama (ipak) još jednu šansu
Hrskave, a ne bljutave!
Pržene i posute parmezanom: Dajte prokulicama (ipak) još jednu šansu
Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu, i to s cijelim jajem
Škola kuhanja
Najukusnija i najpovoljnija: Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu
NP Mljet časti savršenim vikendom: Istažite ovaj čudesan nacionalni park u jesenskom ruhu i uz pratnju stručnog vodiča
Sretan 65. rođendan!
NP Mljet časti savršenim vikendom: Istažite ovaj čudesan nacionalni park u jesenskom ruhu i uz pratnju stručnog vodiča
Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse
Kastel
Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
Oglas
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane
Brzinske
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Zvuči nestvarno
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Akcija Barut u BiH: Na meti i članovi obitelji trgovca oružjem Zvonka Zubaka
Akcija Barut
Velika akcija u BiH: Na meti i članovi obitelji kontroverznog hrvatskog poduzetnika
Tko je uhićeni Leon Lučić koji je pucao u Središću: Dobro poznat i policiji i javnosti
Od policajca do kriminalca
Tko je uhićeni Leon Lučić, koji je pucao u Središću: Dobro poznat i policiji i javnosti
show
Novi video Gabriele Spanic šokirao obožavatelje
glumica hrvatskih korijena
Legendarna otimačica nakon estetskih korekcija više ne sliči sebi: ''Ovo nije Gabi koju poznajemo''
Obiteljska idila glumice Katarine Madirazze - otkrila nam kako izgleda svakodnevnica s dvoje djece
''ne čujemo ga često''
Naša uspješna glumica o imenu koje su odabrali za sina: ''Oboje volimo tradicionalna imena''
Sin Bena Afflecka i Jennifer Garner pojavio se u stilu svog oca tijekom jesenske šetnje s mamom
snimili ga fotografi
Sin poznatog glumačkog para nekad je bio djevojčica, prošle godine je predstavio novo ime
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Zahvaća kožu, zglobove, bubrege ...
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
zabava
Ovaj kviz izazov je za iskusne kvizaše, i one koji to žele postati
Pokažite što znate!
Ovaj kviz izazov je za iskusne kvizaše, i one koji to žele postati
Poklonili bundevu leopardu, nisu ni slutili da će imati ovako dramatičnu reakciju
Tko bi rekao?
Poklonili bundevu leopardu, nisu ni slutili da će imati ovako dramatičnu reakciju
Semafor kod Velike Gorice zbunio vozače! Odmah će vam biti jasno i zašto
Raspad sistema
Semafor kod Velike Gorice zbunio vozače! Odmah će vam biti jasno i zašto
tech
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Zahvaljujući misiji Chang'e 6
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
sport
Domaćini bez milosti: Slovenski kup donio rezultat kakav nogometna Europa ne pamti
Nakon sat vremena pustili gas
Domaćini bez milosti: Slovenski kup donio rezultat kakav nogometna Europa ne pamti
Eike Immel trošio milijune, a sad živi od socijalne pomoći
Osobni krah
Zarađivao milijune, a sad živi od socijalne pomoći: Proglasio bankrot, a mora i u zatvor?
Novak Đoković ponovno "pumpa" u Beogradu: Oduševio ga potez Pijanista
Digla se velika bura
FOTO Nisu prošla ni 24 sata od vandalskog čina: Novak Đoković opet "pumpa" u Beogradu
tv
MasterChef: Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
SAZNAJTE!
Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
U dobru i zlu: Može li on to sam napraviti ili se mora i njih pitati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Može li on to sam napraviti ili se mora i njih pitati?
MasterChef: Timovi će se suočiti s jednim od najzahtjevnijih dana dosad! Saznajte što ih čeka!
GASTRODUEL
Timovi će se suočiti s jednim od najzahtjevnijih dana dosad! Saznajte što ih čeka!
putovanja
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka
Još bolja sutradan
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka
novac
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
destination by hyatt
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Priča bez kraja
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
lifestyle
Recept za najbrži kolač od bundeve
Spreman za 10 minuta
Recept za trenutačno najtraženiji kolač na internetu, jako je sočan i brzo gotov
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Rečenice koje toksični ljudi često izgovaraju
NJIHOVE FRAZE
Pet rečenica koje toksični ljudi često izgovaraju, tako vas pokušavaju manipulirati
sve
Novi video Gabriele Spanic šokirao obožavatelje
glumica hrvatskih korijena
Legendarna otimačica nakon estetskih korekcija više ne sliči sebi: ''Ovo nije Gabi koju poznajemo''
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Recept za najbrži kolač od bundeve
Spreman za 10 minuta
Recept za trenutačno najtraženiji kolač na internetu, jako je sočan i brzo gotov
Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 9
POKROVITELJ Nikas

Od salate do karamele: Iva Savić otkrila nam je kako sojinim umakom dobiti umami kod gotovo svakog jela

U ovom prijelaznom razdoblju s ljeta na jesen stolovi još uvijek obiluju s pregršt predivnih namirnica s kojima možemo pripremati najrazličitija jela i u svima njima možemo koristiti sojin umak. Iva Savić, zaljubljenica u zdravu prehranu, pokazala nam je kako uz pomoć sojina umaka dobiti taj umami u predjelima, glavnim jelima, ali i u desertu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close