• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #sojin umak

Od salate do karamele: Iva Savić otkrila nam je kako sojinim umakom dobiti umami kod gotovo svakog jela

U ovom prijelaznom razdoblju s ljeta na jesen stolovi još uvijek obiluju s pregršt predivnih namirnica s kojima možemo pripremati najrazličitija jela i u svima njima možemo koristiti sojin umak. Iva Savić, zaljubljenica u zdravu prehranu, pokazala nam je kako uz pomoć sojina umaka dobiti taj umami u predjelima, glavnim jelima, ali i u desertu.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 16.10.2023 07:40 komentari
viber Created with Sketch.

  Galerija Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 20 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 19 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 17 16

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Sojin umak dobiven je dugotrajnom fermentacijom te grahorice. Primjerice, prirodno fermentirani Kikkomanov sojin umak napravljen je od četiri osnovna sastojka, po recepturi staroj više od 300 godina, i nastaje potpuno prirodno fermentacijom koja traje šest mjeseci. Njegovi su okusi zastupljeni u preko 100 zemalja svijeta uključujući i japanski carski dvor za koji je Kikkoman službeni opskrbljivač.

Zbog svojeg azijskog porijekla sojin umak najčešće je serviran uz sushi za umakanje, ali koristi se za razne dresinge, marinade za meso, povrće, ali i ribu. Pojačat će okus raznim umacima, a može i podići okus nekih slastica, poput sladoleda, na sasvim novu razinu.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 10 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 10 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Taj inače tradicionalni azijski začin sve se više koristi i ostalim kuhinjama svijeta jer daje onu neobjašnjivu slast, odnosno peti okus jelu, spoj slatkoće, kiselosti, slanosti i gorčine nazvan umamijem.

Zbog svoje slanosti često se upotrebljava i kao zamjena za sol u pripremi umaka, variva, juha, jela od povrća i žitarica. Primjerice, sa samo jednom žlicom Kikkomanova sojina umaka dobivenog prirodnom fermentacijom možemo začiniti salatu ili marinirati meso za dvoje ljudi, a s jednom bočicom sojina umaka od 150 ml za petnaest ili dvadeset.

Upravo tu širinu upotrebe sojina umaka pokazala nam je i Iva Savić, foodiejima poznata i po svom blogu Culinary postcards, u kojem donosi zanimljive i prefine recepte bazirane na biljnoj prehrani.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 5 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Inače je pravnica i profesorica na Pravnom fakultetu, no uživa u hrani i osmišljavanju novih recepata pa je radila i na meniju poznatog zagrebačkog veganskog i vegetarijanskog restorana na Dolcu, Broom 44.

Spajanje spojivog s nespojivim i traženje uzbudljivih kombinacija na tanjuru nije joj strano, a s nama je podijelila četiri recepta u kojima će naizgled obične namirnice dobiti novu dimenziju uz Kikkomanov sojin umak u tri varijante – klasičnoj, bezglutenskoj i s manje soli – te njegove razne primjene u pojedinom receptu.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 14 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 14 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u dresingu za salatu – Salata sa ''zgnječenim'' krastavcima

Sastojci:

  • 4 manja salatna krastavca
  • 1 žličica soli

Za dresing:

  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman
  • 1 žlica octa crne riže (možete zamijeniti s balzamičnim octom)
  • 2 žličice tostiranog sezamova ulja
  • čili pahuljice

Priprema:

  1. Krastavce operite, stavite na ravnu podlogu pa ih valjkom istucite po duljini, okrećući po potrebi, dok ne popucaju. Tako razbijene krastavce režite na komade širine otprilike 2 x 2 cm, posolite i ostavite 15 minuta da odstoje i puste višak vode.
  2. U međuvremenu od navedenih sastojaka pripremite dresing. Krastavce ocijedite, začinite dresingom i poslužite.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 2 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak kao sastojak u toplom umaku - Rezanci od tikvica s umakom od kikirikija

Sastojci:

  • 3-4 manje tikvice
  • 60 ml stopostotnog maslaca od kikirikija
  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman bez glutena
  • 2 žličice tostiranog sezamova ulja, 2 žlice sojina mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • malo običnog sezamova (ili drugog biljnog) ulja
  • svježi vlasac za dekoraciju
  • Kao dodatak: svježi tofu, rižino (ili drugo bezglutensko) brašno, ulje za prženje

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 3 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Ako pripremate tofu, prvo ga dobro ocijedite. Ocijeđeni tofu uvaljajte u brašno i popržite na malo ulja sa svih strana dok ne bude hrskav. Stavite sa strane dok ne pripremite tikvice.
  2. Tikvice operite pa pomoću spiralizatora (šiljila za povrće) pretvorite u rezance. Sve sastojke za umak pomiješajte u posudici i ostavite sa strane. Na malo zagrijanog ulja dodajte rezance od tikvica i popržite 1-2 minute. Dodajte umak i brzo ga umiješajte u tikvice. Po potrebi dodajte malo vode. Poslužite odmah uz dodatak sitno sjeckanog svježeg vlasca (i uz tofu).

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 12 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 12 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u marinadi – Najmekši pečeni patlidžan

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan (oko 500 g)
  • sezamovo ulje za pečenje (možete zamijeniti suncokretovim)
  • 3 žlice rižina octa
  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman
  • 100 ml tople vode
  • 1 žličica dashija (japanski temeljac od ribe pa preskočite za vegansku opciju)
  • 1 žličica šećera
  • thai riža
  • mladi luk
  • crni sezam

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 1 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 1 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Patlidžan operite, odrežite mu rubove i stavite ga kuhati na paru 15 min. Dok se patlidžan pari, skuhajte rižu te pripremite marinadu tako da pomiješate sve navedene sastojke.
  2. Pareni patlidžan prebacite na tanjur pa razrežite popola po duljini, ali ga nemojte rasjeći do kraja, već samo da se otvori kao knjiga. Svaku polovicu dodatno rasijecite popola pa poprečno gusto razrežite – to je bitno da se prilikom pečenja natopi okusima marinade.
  3. Na tavici zagrijte malo ulja pa stavite peći patlidžan, podlijevajući ga s oko pola količine marinade. Nakon što se marinada upije, okrenite patlidžan pa ga podlijte ostatkom marinade.
  4. U tavicu pored patlidžana dodajte cijeli mladi luk te pecite skupa s patlidžanom nekoliko minuta.
  5. Pečeni patlidžan poslužite uz thai rižu te pospite po želji s crnim sezamom i tanko rezanim mladim lukom, a po potrebi dodajte još malo sojina umaka.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u desertu – Brza slana karamela / Palačinke s pekmezom od šljiva i preljevom od slane karamele

Sastojci:

  • 250 g bijelog pirova (ili glatkog) brašna
  • 450 ml sojina (ili drugog biljnog) mlijeka
  • 100 ml mineralne ili obične vode
  • prstohvat soli
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 žlica otopljenog kokosova ulja
  • kokosovo ulje za pečenje palačinki
  • domaći pekmez od šljiva

Sastojci za brzu slanu karamelu:

  • 160 ml punomasnog kokosova mlijeka (80 % udjela kokosa) ili kokosove kreme
  • 90 g kokosova šećera
  • 3 žlice sojina umaka Kikkoman s manje soli

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 11 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Pripremite palačinke. Pjenjačom umutite brašno, prašak za pecivo, sol, mlijeko, vodu i ocat, dodajte otopljeno ulje i ostavite da smjesa malo odstoji. Dobro zagrijanu tavicu premažite kokosovim uljem. Ulijte smjesu te je brzo ravnomjerno rasporedite po tavici. Pecite 2-3 minute s jedne strane, pa kad dobije hrskavi rub, okrenite i pecite još 1-2 minute. Ponovite postupak s ostatkom smjese.
  2. Pripremite slanu karamelu: U manjem lončiću na srednje jakoj vatri ugrijte kokosovo mlijeko i šećer te miješajte dok se šećer ne otopi. Kad smjesa prokuha, povremeno promiješajte i pustite dok ne ukuha i zgusne se (oko 7-8 minuta). Maknite s vatre i umiješajte sojin umak.
  3. Palačinke namažite pekmezom od šljiva, složite u trokute te prelijte s još mlakom karamelom. Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 15 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 15 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nikas po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #sojin umak
  • #Iva Savić
  • #karamel umak
  • #patlidžan
  • #krastavci
  • #soja umk
  • #soja sos
  • #Kikkoman
  • #nikas
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Drama na nebu: Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: Ovo još nisam doživio
Kaos
Drama na nebu! Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: "Ovo još nisam doživio"
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
POKROVITELJ DONAT
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
neobičan gaf
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
MasterChef: Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
WOW!
Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Lijekovi iz ljudske plazme
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
sve
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 9
POKROVITELJ Nikas

Sendvič Davida Skoke s tajnim sastojkom zbog kojeg će svi zavoljeti plavu ribu

David Skoko napravio nam je bogati, sočni i zdravi sendvič kakav bi on pojeo baš svaki dan. Naravno, baza tog sendviča je plava riba marinirana u sojinu umaku. Zašto baš u sojinu umaku otkrivamo u nastavku članka, a kako ga napraviti – pogledajte u videu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close