• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #sojin umak

Od salate do karamele: Iva Savić otkrila nam je kako sojinim umakom dobiti umami kod gotovo svakog jela

U ovom prijelaznom razdoblju s ljeta na jesen stolovi još uvijek obiluju s pregršt predivnih namirnica s kojima možemo pripremati najrazličitija jela i u svima njima možemo koristiti sojin umak. Iva Savić, zaljubljenica u zdravu prehranu, pokazala nam je kako uz pomoć sojina umaka dobiti taj umami u predjelima, glavnim jelima, ali i u desertu.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 16.10.2023 07:40 komentari
viber Created with Sketch.

  Galerija Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 20 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 19 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 17 16

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Sojin umak dobiven je dugotrajnom fermentacijom te grahorice. Primjerice, prirodno fermentirani Kikkomanov sojin umak napravljen je od četiri osnovna sastojka, po recepturi staroj više od 300 godina, i nastaje potpuno prirodno fermentacijom koja traje šest mjeseci. Njegovi su okusi zastupljeni u preko 100 zemalja svijeta uključujući i japanski carski dvor za koji je Kikkoman službeni opskrbljivač.

Zbog svojeg azijskog porijekla sojin umak najčešće je serviran uz sushi za umakanje, ali koristi se za razne dresinge, marinade za meso, povrće, ali i ribu. Pojačat će okus raznim umacima, a može i podići okus nekih slastica, poput sladoleda, na sasvim novu razinu.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 10 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 10 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Taj inače tradicionalni azijski začin sve se više koristi i ostalim kuhinjama svijeta jer daje onu neobjašnjivu slast, odnosno peti okus jelu, spoj slatkoće, kiselosti, slanosti i gorčine nazvan umamijem.

Zbog svoje slanosti često se upotrebljava i kao zamjena za sol u pripremi umaka, variva, juha, jela od povrća i žitarica. Primjerice, sa samo jednom žlicom Kikkomanova sojina umaka dobivenog prirodnom fermentacijom možemo začiniti salatu ili marinirati meso za dvoje ljudi, a s jednom bočicom sojina umaka od 150 ml za petnaest ili dvadeset.

Upravo tu širinu upotrebe sojina umaka pokazala nam je i Iva Savić, foodiejima poznata i po svom blogu Culinary postcards, u kojem donosi zanimljive i prefine recepte bazirane na biljnoj prehrani.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 5 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Inače je pravnica i profesorica na Pravnom fakultetu, no uživa u hrani i osmišljavanju novih recepata pa je radila i na meniju poznatog zagrebačkog veganskog i vegetarijanskog restorana na Dolcu, Broom 44.

Spajanje spojivog s nespojivim i traženje uzbudljivih kombinacija na tanjuru nije joj strano, a s nama je podijelila četiri recepta u kojima će naizgled obične namirnice dobiti novu dimenziju uz Kikkomanov sojin umak u tri varijante – klasičnoj, bezglutenskoj i s manje soli – te njegove razne primjene u pojedinom receptu.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 14 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 14 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u dresingu za salatu – Salata sa ''zgnječenim'' krastavcima

Sastojci:

  • 4 manja salatna krastavca
  • 1 žličica soli

Za dresing:

  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman
  • 1 žlica octa crne riže (možete zamijeniti s balzamičnim octom)
  • 2 žličice tostiranog sezamova ulja
  • čili pahuljice

Priprema:

  1. Krastavce operite, stavite na ravnu podlogu pa ih valjkom istucite po duljini, okrećući po potrebi, dok ne popucaju. Tako razbijene krastavce režite na komade širine otprilike 2 x 2 cm, posolite i ostavite 15 minuta da odstoje i puste višak vode.
  2. U međuvremenu od navedenih sastojaka pripremite dresing. Krastavce ocijedite, začinite dresingom i poslužite.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 2 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak kao sastojak u toplom umaku - Rezanci od tikvica s umakom od kikirikija

Sastojci:

  • 3-4 manje tikvice
  • 60 ml stopostotnog maslaca od kikirikija
  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman bez glutena
  • 2 žličice tostiranog sezamova ulja, 2 žlice sojina mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • malo običnog sezamova (ili drugog biljnog) ulja
  • svježi vlasac za dekoraciju
  • Kao dodatak: svježi tofu, rižino (ili drugo bezglutensko) brašno, ulje za prženje

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 3 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Ako pripremate tofu, prvo ga dobro ocijedite. Ocijeđeni tofu uvaljajte u brašno i popržite na malo ulja sa svih strana dok ne bude hrskav. Stavite sa strane dok ne pripremite tikvice.
  2. Tikvice operite pa pomoću spiralizatora (šiljila za povrće) pretvorite u rezance. Sve sastojke za umak pomiješajte u posudici i ostavite sa strane. Na malo zagrijanog ulja dodajte rezance od tikvica i popržite 1-2 minute. Dodajte umak i brzo ga umiješajte u tikvice. Po potrebi dodajte malo vode. Poslužite odmah uz dodatak sitno sjeckanog svježeg vlasca (i uz tofu).

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 12 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 12 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u marinadi – Najmekši pečeni patlidžan

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan (oko 500 g)
  • sezamovo ulje za pečenje (možete zamijeniti suncokretovim)
  • 3 žlice rižina octa
  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman
  • 100 ml tople vode
  • 1 žličica dashija (japanski temeljac od ribe pa preskočite za vegansku opciju)
  • 1 žličica šećera
  • thai riža
  • mladi luk
  • crni sezam

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 1 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 1 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Patlidžan operite, odrežite mu rubove i stavite ga kuhati na paru 15 min. Dok se patlidžan pari, skuhajte rižu te pripremite marinadu tako da pomiješate sve navedene sastojke.
  2. Pareni patlidžan prebacite na tanjur pa razrežite popola po duljini, ali ga nemojte rasjeći do kraja, već samo da se otvori kao knjiga. Svaku polovicu dodatno rasijecite popola pa poprečno gusto razrežite – to je bitno da se prilikom pečenja natopi okusima marinade.
  3. Na tavici zagrijte malo ulja pa stavite peći patlidžan, podlijevajući ga s oko pola količine marinade. Nakon što se marinada upije, okrenite patlidžan pa ga podlijte ostatkom marinade.
  4. U tavicu pored patlidžana dodajte cijeli mladi luk te pecite skupa s patlidžanom nekoliko minuta.
  5. Pečeni patlidžan poslužite uz thai rižu te pospite po želji s crnim sezamom i tanko rezanim mladim lukom, a po potrebi dodajte još malo sojina umaka.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u desertu – Brza slana karamela / Palačinke s pekmezom od šljiva i preljevom od slane karamele

Sastojci:

  • 250 g bijelog pirova (ili glatkog) brašna
  • 450 ml sojina (ili drugog biljnog) mlijeka
  • 100 ml mineralne ili obične vode
  • prstohvat soli
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 žlica otopljenog kokosova ulja
  • kokosovo ulje za pečenje palačinki
  • domaći pekmez od šljiva

Sastojci za brzu slanu karamelu:

  • 160 ml punomasnog kokosova mlijeka (80 % udjela kokosa) ili kokosove kreme
  • 90 g kokosova šećera
  • 3 žlice sojina umaka Kikkoman s manje soli

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 11 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Pripremite palačinke. Pjenjačom umutite brašno, prašak za pecivo, sol, mlijeko, vodu i ocat, dodajte otopljeno ulje i ostavite da smjesa malo odstoji. Dobro zagrijanu tavicu premažite kokosovim uljem. Ulijte smjesu te je brzo ravnomjerno rasporedite po tavici. Pecite 2-3 minute s jedne strane, pa kad dobije hrskavi rub, okrenite i pecite još 1-2 minute. Ponovite postupak s ostatkom smjese.
  2. Pripremite slanu karamelu: U manjem lončiću na srednje jakoj vatri ugrijte kokosovo mlijeko i šećer te miješajte dok se šećer ne otopi. Kad smjesa prokuha, povremeno promiješajte i pustite dok ne ukuha i zgusne se (oko 7-8 minuta). Maknite s vatre i umiješajte sojin umak.
  3. Palačinke namažite pekmezom od šljiva, složite u trokute te prelijte s još mlakom karamelom. Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 15 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 15 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nikas po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #sojin umak
  • #Iva Savić
  • #karamel umak
  • #patlidžan
  • #krastavci
  • #soja umk
  • #soja sos
  • #Kikkoman
  • #nikas
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Lako ga je voljeti
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Dajte im šansu
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
St. Gilgen
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
Kao iz bajke
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Je li moguće?
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sin poznate pjevačice završio u istražnom zatvoru
Objavljeni detalji
Sin poznate hrvatske pjevačice završio u istražnom zatvoru: Napao indijske dostavljače, ukrao im bicikle i novac
Tragedija u Slavonskom Brodu: Migranti stradali tijekom prelaska Save, ima poginulih
više ozlijeđenih
FOTO Užas na Savi: Tragedija je upravo postala još veća, porastao broj preminulih, otkriveno iz koje su zemlje
Pronađena djevojčica koja je nestala u Španskom
Nestala u utorak
Pronađena djevojčica za kojom se tragalo u Zagrebu
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Koliko je Jennifer Coolidge imala godina za vrijeme snimanja "Američke pite"?
''nikad ne bih rekla!''
Internet u nevjerici: Milenijalci u šoku nakon što je otkriveno koliko je Stiflerova mama imala godina u kultnom filmu!
Ekskluzivno: kamere IN Magazina u splitskom domu Josipa i Jelene Ivančić koji slave 14 godina braka: ''Bože daj još ne 14 nego 54 godine braka još najmanje''
ekskluzivno!
Kamere IN Magazina u splitskom domu para koji se upoznao u nekadašnjem showu Nove TV!
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito jedete suhomesnate proizvode?
Važno!
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito jedete suhomesnate proizvode?
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
tech
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
sport
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Manchester Cityja
Teška situacija
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Cityja
Prvo pojačanje Osijeka ove zime: Dovode igrača s 35 nastupa za Vatrene!
Vraća se kući
Prvo pojačanje Osijeka ove zime: Dovode igrača s 35 nastupa za Vatrene!
Betis protutnjao Zagrebom: Španjolci održali lekciju Kovačeviću i Modrima
Loša predstava
Betis protutnjao Zagrebom: Španjolci održali lekciju Kovačeviću i Modrima
tv
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
MasterChef: Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
NE PROPUSTITE!
Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
KUMOVI
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Nina Badrić u zelenoj Arrange haljini s Asosa 2025.
Upečatljiva i glamurozna
Kažu da crvena najviše plijeni, ali Nina Badrić zna da jedna boja može biti još dojmljivija kada je nosi dama
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
sve
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Manchester Cityja
Teška situacija
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Cityja
Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 9
POKROVITELJ Nikas

Sendvič Davida Skoke s tajnim sastojkom zbog kojeg će svi zavoljeti plavu ribu

David Skoko napravio nam je bogati, sočni i zdravi sendvič kakav bi on pojeo baš svaki dan. Naravno, baza tog sendviča je plava riba marinirana u sojinu umaku. Zašto baš u sojinu umaku otkrivamo u nastavku članka, a kako ga napraviti – pogledajte u videu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close