• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #sojin umak

Od salate do karamele: Iva Savić otkrila nam je kako sojinim umakom dobiti umami kod gotovo svakog jela

U ovom prijelaznom razdoblju s ljeta na jesen stolovi još uvijek obiluju s pregršt predivnih namirnica s kojima možemo pripremati najrazličitija jela i u svima njima možemo koristiti sojin umak. Iva Savić, zaljubljenica u zdravu prehranu, pokazala nam je kako uz pomoć sojina umaka dobiti taj umami u predjelima, glavnim jelima, ali i u desertu.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 16.10.2023 07:40 komentari
viber Created with Sketch.

  Galerija Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 20 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 19 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 17 16

U trendu Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom Novi kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne Zvjezdana noć - 5 Nadrealno Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete

Sojin umak dobiven je dugotrajnom fermentacijom te grahorice. Primjerice, prirodno fermentirani Kikkomanov sojin umak napravljen je od četiri osnovna sastojka, po recepturi staroj više od 300 godina, i nastaje potpuno prirodno fermentacijom koja traje šest mjeseci. Njegovi su okusi zastupljeni u preko 100 zemalja svijeta uključujući i japanski carski dvor za koji je Kikkoman službeni opskrbljivač.

Zbog svojeg azijskog porijekla sojin umak najčešće je serviran uz sushi za umakanje, ali koristi se za razne dresinge, marinade za meso, povrće, ali i ribu. Pojačat će okus raznim umacima, a može i podići okus nekih slastica, poput sladoleda, na sasvim novu razinu.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 10 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 10 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Taj inače tradicionalni azijski začin sve se više koristi i ostalim kuhinjama svijeta jer daje onu neobjašnjivu slast, odnosno peti okus jelu, spoj slatkoće, kiselosti, slanosti i gorčine nazvan umamijem.

Zbog svoje slanosti često se upotrebljava i kao zamjena za sol u pripremi umaka, variva, juha, jela od povrća i žitarica. Primjerice, sa samo jednom žlicom Kikkomanova sojina umaka dobivenog prirodnom fermentacijom možemo začiniti salatu ili marinirati meso za dvoje ljudi, a s jednom bočicom sojina umaka od 150 ml za petnaest ili dvadeset.

Upravo tu širinu upotrebe sojina umaka pokazala nam je i Iva Savić, foodiejima poznata i po svom blogu Culinary postcards, u kojem donosi zanimljive i prefine recepte bazirane na biljnoj prehrani.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 5 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Inače je pravnica i profesorica na Pravnom fakultetu, no uživa u hrani i osmišljavanju novih recepata pa je radila i na meniju poznatog zagrebačkog veganskog i vegetarijanskog restorana na Dolcu, Broom 44.

Spajanje spojivog s nespojivim i traženje uzbudljivih kombinacija na tanjuru nije joj strano, a s nama je podijelila četiri recepta u kojima će naizgled obične namirnice dobiti novu dimenziju uz Kikkomanov sojin umak u tri varijante – klasičnoj, bezglutenskoj i s manje soli – te njegove razne primjene u pojedinom receptu.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 14 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 14 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u dresingu za salatu – Salata sa ''zgnječenim'' krastavcima

Sastojci:

  • 4 manja salatna krastavca
  • 1 žličica soli

Za dresing:

  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman
  • 1 žlica octa crne riže (možete zamijeniti s balzamičnim octom)
  • 2 žličice tostiranog sezamova ulja
  • čili pahuljice

Priprema:

  1. Krastavce operite, stavite na ravnu podlogu pa ih valjkom istucite po duljini, okrećući po potrebi, dok ne popucaju. Tako razbijene krastavce režite na komade širine otprilike 2 x 2 cm, posolite i ostavite 15 minuta da odstoje i puste višak vode.
  2. U međuvremenu od navedenih sastojaka pripremite dresing. Krastavce ocijedite, začinite dresingom i poslužite.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 2 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak kao sastojak u toplom umaku - Rezanci od tikvica s umakom od kikirikija

Sastojci:

  • 3-4 manje tikvice
  • 60 ml stopostotnog maslaca od kikirikija
  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman bez glutena
  • 2 žličice tostiranog sezamova ulja, 2 žlice sojina mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • malo običnog sezamova (ili drugog biljnog) ulja
  • svježi vlasac za dekoraciju
  • Kao dodatak: svježi tofu, rižino (ili drugo bezglutensko) brašno, ulje za prženje

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 3 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Ako pripremate tofu, prvo ga dobro ocijedite. Ocijeđeni tofu uvaljajte u brašno i popržite na malo ulja sa svih strana dok ne bude hrskav. Stavite sa strane dok ne pripremite tikvice.
  2. Tikvice operite pa pomoću spiralizatora (šiljila za povrće) pretvorite u rezance. Sve sastojke za umak pomiješajte u posudici i ostavite sa strane. Na malo zagrijanog ulja dodajte rezance od tikvica i popržite 1-2 minute. Dodajte umak i brzo ga umiješajte u tikvice. Po potrebi dodajte malo vode. Poslužite odmah uz dodatak sitno sjeckanog svježeg vlasca (i uz tofu).

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 12 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 12 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u marinadi – Najmekši pečeni patlidžan

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan (oko 500 g)
  • sezamovo ulje za pečenje (možete zamijeniti suncokretovim)
  • 3 žlice rižina octa
  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman
  • 100 ml tople vode
  • 1 žličica dashija (japanski temeljac od ribe pa preskočite za vegansku opciju)
  • 1 žličica šećera
  • thai riža
  • mladi luk
  • crni sezam

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 1 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 1 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Patlidžan operite, odrežite mu rubove i stavite ga kuhati na paru 15 min. Dok se patlidžan pari, skuhajte rižu te pripremite marinadu tako da pomiješate sve navedene sastojke.
  2. Pareni patlidžan prebacite na tanjur pa razrežite popola po duljini, ali ga nemojte rasjeći do kraja, već samo da se otvori kao knjiga. Svaku polovicu dodatno rasijecite popola pa poprečno gusto razrežite – to je bitno da se prilikom pečenja natopi okusima marinade.
  3. Na tavici zagrijte malo ulja pa stavite peći patlidžan, podlijevajući ga s oko pola količine marinade. Nakon što se marinada upije, okrenite patlidžan pa ga podlijte ostatkom marinade.
  4. U tavicu pored patlidžana dodajte cijeli mladi luk te pecite skupa s patlidžanom nekoliko minuta.
  5. Pečeni patlidžan poslužite uz thai rižu te pospite po želji s crnim sezamom i tanko rezanim mladim lukom, a po potrebi dodajte još malo sojina umaka.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u desertu – Brza slana karamela / Palačinke s pekmezom od šljiva i preljevom od slane karamele

Sastojci:

  • 250 g bijelog pirova (ili glatkog) brašna
  • 450 ml sojina (ili drugog biljnog) mlijeka
  • 100 ml mineralne ili obične vode
  • prstohvat soli
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 žlica otopljenog kokosova ulja
  • kokosovo ulje za pečenje palačinki
  • domaći pekmez od šljiva

Sastojci za brzu slanu karamelu:

  • 160 ml punomasnog kokosova mlijeka (80 % udjela kokosa) ili kokosove kreme
  • 90 g kokosova šećera
  • 3 žlice sojina umaka Kikkoman s manje soli

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 11 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Pripremite palačinke. Pjenjačom umutite brašno, prašak za pecivo, sol, mlijeko, vodu i ocat, dodajte otopljeno ulje i ostavite da smjesa malo odstoji. Dobro zagrijanu tavicu premažite kokosovim uljem. Ulijte smjesu te je brzo ravnomjerno rasporedite po tavici. Pecite 2-3 minute s jedne strane, pa kad dobije hrskavi rub, okrenite i pecite još 1-2 minute. Ponovite postupak s ostatkom smjese.
  2. Pripremite slanu karamelu: U manjem lončiću na srednje jakoj vatri ugrijte kokosovo mlijeko i šećer te miješajte dok se šećer ne otopi. Kad smjesa prokuha, povremeno promiješajte i pustite dok ne ukuha i zgusne se (oko 7-8 minuta). Maknite s vatre i umiješajte sojin umak.
  3. Palačinke namažite pekmezom od šljiva, složite u trokute te prelijte s još mlakom karamelom. Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 15 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 15 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nikas po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #sojin umak
  • #Iva Savić
  • #karamel umak
  • #patlidžan
  • #krastavci
  • #soja umk
  • #soja sos
  • #Kikkoman
  • #nikas
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ustanova straha i očaja: Napuštena bolnica u koju dolaze lovci na legende i mračne lokacije
Šest sati od Zagreba
Ustanova straha i očaja: Napuštena bolnica u koju dolaze lovci na legende i mračne lokacije
Dvorac na rijeci Vienne u mjestu L'Isle-Jourdain blizu Toulousea
Prava bagatela
Dvorac na privatnom otoku u Francuskoj prodaje se po cijeni stana od 250 kvadrata u Zagrebu
S mirisom Mediterana: Recept za mesne okruglice punjene feta sirom
Jednostavno
S mirisom Mediterana: Recept za mesne okruglice punjene sirom
Da čitava kuća zamiriši "na domaće": Recept za goveđi gulaš iz pećnice
Sporo kuhan
Da čitava kuća zamiriši "na domaće": Recept za goveđi gulaš iz pećnice
Ukiseljene jalapeno papričice kaubojski bomboni recept
Malo kalorija
Znate li što su kaubojski bomboni? "Začin" koji će poboljšati okus piletine za 100 posto
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu, i to s cijelim jajem
Škola kuhanja
Najukusnija i najpovoljnija: Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
S grobova kradu lampione, aranžmane...
Ništa im nije sveto
Počelo je: Kradu sve što stignu, ali ima rješenja kako to spriječiti
IMAŠ PRAVO Tko u Hrvatskoj ima pravo na besplatni sprovod i pod kojim uvjetima
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Tko u Hrvatskoj ima pravo na besplatni sprovod i pod kojim uvjetima?
Objavljena šokantna snimka: Pijan vozio do Gorskog kotara i zaključao se u autobus
Pozvana policija
Objavljena šokantna snimka: "Primijetili smo da se vozač čudno ponaša, postalo nam je mučno"
show
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
dirljiv koncert
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
zdravlje
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Zahvaća kožu, zglobove, bubrege ...
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
LOL
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Samo za hrabre
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
Malo se izgubio
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
tech
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Nevidljivi stanovnici našeg neba otkrili nov i moćan alat u potrazi za izvanzemaljskim životom
Zanimljivo otkriće
Nevidljivi stanovnici našeg neba otkrili nov i moćan alat u potrazi za izvanzemaljskim životom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
sport
Objavljeni detalji napada Nijemaca na navijače Zrinjskog: Ugasili su kamere u vlakovima, a ovome se nisu nadali
žestoko!
Objavljeni detalji napada Nijemaca na navijače Zrinjskog: Ugasili su kamere u vlakovima, a ovome se nisu nadali
VIDEO Aleksandar Rakić teško nokautiran, Murzakanov mu nanio četvrti poraz u nizu
OPAKO GA UGASIO
VIDEO Aleksandar Rakić teško nokautiran, Murzakanov mu nanio četvrti poraz u nizu
Lyon pod istragom zbog igranja Rachida Ghezzala protiv Utrechta u Europskoj ligi
Podnesena žalba
Dinamo bi mogao profitirati od skandala u Lyonu: Poništava se rezultat prvog kola EL-a?
tv
MasterChef: Josipov odgovor na Stjepanovo pitanje u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
NAPETO!
Josipov odgovor u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
U dobru i zlu: Prava modna ikona - na televiziji kao i privatno
U DOBRU I ZLU
Prava modna ikona - na televiziji kao i privatno
U dobru i zlu: Ljubav, sumnje i izdaje - tko će izdržati, a tko pokleknuti? Saznajte u novim epizodama "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Ljubav, sumnje i izdaje - tko će izdržati, a tko pokleknuti? Saznajte u novim epizodama "U dobru i zlu"
putovanja
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Najbrži recept za svinjske kotlete
Gotovo za 15-ak minuta
Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
novac
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Ulična moda Zagreb u čipkastim najlonkama i robusnim čizmama
Privukla poglede
Plavuša iz centra Zagreba: Čipkaste najlonke kojima su robusne čizme fantastičan par
Slastičarna u Osijeku osvaja svojim prelijepim i šarmantnim uređenjem
Osječani je obožavaju
Slastičarnica u Osijeku osvaja svojim prelijepim uređenjem, a kolači izgledaju poput čiste fantazije
sve
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
dirljiv koncert
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 9
POKROVITELJ Nikas

Sendvič Davida Skoke s tajnim sastojkom zbog kojeg će svi zavoljeti plavu ribu

David Skoko napravio nam je bogati, sočni i zdravi sendvič kakav bi on pojeo baš svaki dan. Naravno, baza tog sendviča je plava riba marinirana u sojinu umaku. Zašto baš u sojinu umaku otkrivamo u nastavku članka, a kako ga napraviti – pogledajte u videu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close