• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #sojin umak

Od salate do karamele: Iva Savić otkrila nam je kako sojinim umakom dobiti umami kod gotovo svakog jela

U ovom prijelaznom razdoblju s ljeta na jesen stolovi još uvijek obiluju s pregršt predivnih namirnica s kojima možemo pripremati najrazličitija jela i u svima njima možemo koristiti sojin umak. Iva Savić, zaljubljenica u zdravu prehranu, pokazala nam je kako uz pomoć sojina umaka dobiti taj umami u predjelima, glavnim jelima, ali i u desertu.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 16.10.2023 07:40 komentari
viber Created with Sketch.

  Galerija Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 20 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 19 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 16 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 17 16

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Pizzeria 14 Sretna četrnajstica Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Sojin umak dobiven je dugotrajnom fermentacijom te grahorice. Primjerice, prirodno fermentirani Kikkomanov sojin umak napravljen je od četiri osnovna sastojka, po recepturi staroj više od 300 godina, i nastaje potpuno prirodno fermentacijom koja traje šest mjeseci. Njegovi su okusi zastupljeni u preko 100 zemalja svijeta uključujući i japanski carski dvor za koji je Kikkoman službeni opskrbljivač.

Zbog svojeg azijskog porijekla sojin umak najčešće je serviran uz sushi za umakanje, ali koristi se za razne dresinge, marinade za meso, povrće, ali i ribu. Pojačat će okus raznim umacima, a može i podići okus nekih slastica, poput sladoleda, na sasvim novu razinu.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 10 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 10 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Taj inače tradicionalni azijski začin sve se više koristi i ostalim kuhinjama svijeta jer daje onu neobjašnjivu slast, odnosno peti okus jelu, spoj slatkoće, kiselosti, slanosti i gorčine nazvan umamijem.

Zbog svoje slanosti često se upotrebljava i kao zamjena za sol u pripremi umaka, variva, juha, jela od povrća i žitarica. Primjerice, sa samo jednom žlicom Kikkomanova sojina umaka dobivenog prirodnom fermentacijom možemo začiniti salatu ili marinirati meso za dvoje ljudi, a s jednom bočicom sojina umaka od 150 ml za petnaest ili dvadeset.

Upravo tu širinu upotrebe sojina umaka pokazala nam je i Iva Savić, foodiejima poznata i po svom blogu Culinary postcards, u kojem donosi zanimljive i prefine recepte bazirane na biljnoj prehrani.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 5 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Inače je pravnica i profesorica na Pravnom fakultetu, no uživa u hrani i osmišljavanju novih recepata pa je radila i na meniju poznatog zagrebačkog veganskog i vegetarijanskog restorana na Dolcu, Broom 44.

Spajanje spojivog s nespojivim i traženje uzbudljivih kombinacija na tanjuru nije joj strano, a s nama je podijelila četiri recepta u kojima će naizgled obične namirnice dobiti novu dimenziju uz Kikkomanov sojin umak u tri varijante – klasičnoj, bezglutenskoj i s manje soli – te njegove razne primjene u pojedinom receptu.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 14 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 14 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u dresingu za salatu – Salata sa ''zgnječenim'' krastavcima

Sastojci:

  • 4 manja salatna krastavca
  • 1 žličica soli

Za dresing:

  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman
  • 1 žlica octa crne riže (možete zamijeniti s balzamičnim octom)
  • 2 žličice tostiranog sezamova ulja
  • čili pahuljice

Priprema:

  1. Krastavce operite, stavite na ravnu podlogu pa ih valjkom istucite po duljini, okrećući po potrebi, dok ne popucaju. Tako razbijene krastavce režite na komade širine otprilike 2 x 2 cm, posolite i ostavite 15 minuta da odstoje i puste višak vode.
  2. U međuvremenu od navedenih sastojaka pripremite dresing. Krastavce ocijedite, začinite dresingom i poslužite.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 2 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak kao sastojak u toplom umaku - Rezanci od tikvica s umakom od kikirikija

Sastojci:

  • 3-4 manje tikvice
  • 60 ml stopostotnog maslaca od kikirikija
  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman bez glutena
  • 2 žličice tostiranog sezamova ulja, 2 žlice sojina mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • malo običnog sezamova (ili drugog biljnog) ulja
  • svježi vlasac za dekoraciju
  • Kao dodatak: svježi tofu, rižino (ili drugo bezglutensko) brašno, ulje za prženje

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 3 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Ako pripremate tofu, prvo ga dobro ocijedite. Ocijeđeni tofu uvaljajte u brašno i popržite na malo ulja sa svih strana dok ne bude hrskav. Stavite sa strane dok ne pripremite tikvice.
  2. Tikvice operite pa pomoću spiralizatora (šiljila za povrće) pretvorite u rezance. Sve sastojke za umak pomiješajte u posudici i ostavite sa strane. Na malo zagrijanog ulja dodajte rezance od tikvica i popržite 1-2 minute. Dodajte umak i brzo ga umiješajte u tikvice. Po potrebi dodajte malo vode. Poslužite odmah uz dodatak sitno sjeckanog svježeg vlasca (i uz tofu).

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 12 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 12 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u marinadi – Najmekši pečeni patlidžan

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan (oko 500 g)
  • sezamovo ulje za pečenje (možete zamijeniti suncokretovim)
  • 3 žlice rižina octa
  • 2 žlice sojina umaka Kikkoman
  • 100 ml tople vode
  • 1 žličica dashija (japanski temeljac od ribe pa preskočite za vegansku opciju)
  • 1 žličica šećera
  • thai riža
  • mladi luk
  • crni sezam

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 1 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 1 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Patlidžan operite, odrežite mu rubove i stavite ga kuhati na paru 15 min. Dok se patlidžan pari, skuhajte rižu te pripremite marinadu tako da pomiješate sve navedene sastojke.
  2. Pareni patlidžan prebacite na tanjur pa razrežite popola po duljini, ali ga nemojte rasjeći do kraja, već samo da se otvori kao knjiga. Svaku polovicu dodatno rasijecite popola pa poprečno gusto razrežite – to je bitno da se prilikom pečenja natopi okusima marinade.
  3. Na tavici zagrijte malo ulja pa stavite peći patlidžan, podlijevajući ga s oko pola količine marinade. Nakon što se marinada upije, okrenite patlidžan pa ga podlijte ostatkom marinade.
  4. U tavicu pored patlidžana dodajte cijeli mladi luk te pecite skupa s patlidžanom nekoliko minuta.
  5. Pečeni patlidžan poslužite uz thai rižu te pospite po želji s crnim sezamom i tanko rezanim mladim lukom, a po potrebi dodajte još malo sojina umaka.

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sojin umak u desertu – Brza slana karamela / Palačinke s pekmezom od šljiva i preljevom od slane karamele

Sastojci:

  • 250 g bijelog pirova (ili glatkog) brašna
  • 450 ml sojina (ili drugog biljnog) mlijeka
  • 100 ml mineralne ili obične vode
  • prstohvat soli
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 žlica otopljenog kokosova ulja
  • kokosovo ulje za pečenje palačinki
  • domaći pekmez od šljiva

Sastojci za brzu slanu karamelu:

  • 160 ml punomasnog kokosova mlijeka (80 % udjela kokosa) ili kokosove kreme
  • 90 g kokosova šećera
  • 3 žlice sojina umaka Kikkoman s manje soli

Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 11 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Pripremite palačinke. Pjenjačom umutite brašno, prašak za pecivo, sol, mlijeko, vodu i ocat, dodajte otopljeno ulje i ostavite da smjesa malo odstoji. Dobro zagrijanu tavicu premažite kokosovim uljem. Ulijte smjesu te je brzo ravnomjerno rasporedite po tavici. Pecite 2-3 minute s jedne strane, pa kad dobije hrskavi rub, okrenite i pecite još 1-2 minute. Ponovite postupak s ostatkom smjese.
  2. Pripremite slanu karamelu: U manjem lončiću na srednje jakoj vatri ugrijte kokosovo mlijeko i šećer te miješajte dok se šećer ne otopi. Kad smjesa prokuha, povremeno promiješajte i pustite dok ne ukuha i zgusne se (oko 7-8 minuta). Maknite s vatre i umiješajte sojin umak.
  3. Palačinke namažite pekmezom od šljiva, složite u trokute te prelijte s još mlakom karamelom. Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 15 Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 15 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nikas po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #sojin umak
  • #Iva Savić
  • #karamel umak
  • #patlidžan
  • #krastavci
  • #soja umk
  • #soja sos
  • #Kikkoman
  • #nikas
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mađarski znamo napamet, ali jeste li probali turski? Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Uz tjesteninu ili rižu
Jelo bez previše filozofije koje oduševljava: Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Aragonski dvorac
Talijanski otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Zaboravite klasiku: najneobičniji muzeji u Hrvatskoj
Od žaba do ljubavi
Zaboravite klasiku: Neki od najneobičnijih muzeja u Hrvatskoj u kojima možete uživati za vikend
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Duh ratnika
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Francuska juha od luka s njokima recept
Predobro!
Ne pokazujte ovo Francuzima! Recept za juhu od luka, ali s dodatkom njoka
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
Srbijanska naftna kompanija dobila od SAD-a tri mjeseca da pronađe kupca
Teška odluka
Amerika postavila ultimatum Srbiji: "Imate tri mjeseca"
show
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
Pomračenje uma
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
tv
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Skrivena sudbina: Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
SKRIVENA SUDBINA
Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Ponuda dugih, toplih jakni za jesen i zimu
SVE ŠTO VAM TREBA
Zimske jakne: Pronašle smo 15 dugih, toplih modela koje se isplati imati u ormaru
sve
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 9
POKROVITELJ Nikas

Sendvič Davida Skoke s tajnim sastojkom zbog kojeg će svi zavoljeti plavu ribu

David Skoko napravio nam je bogati, sočni i zdravi sendvič kakav bi on pojeo baš svaki dan. Naravno, baza tog sendviča je plava riba marinirana u sojinu umaku. Zašto baš u sojinu umaku otkrivamo u nastavku članka, a kako ga napraviti – pogledajte u videu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close