Sojin umak dobiven je dugotrajnom fermentacijom te grahorice. Primjerice, prirodno fermentirani Kikkomanov sojin umak napravljen je od četiri osnovna sastojka, po recepturi staroj više od 300 godina, i nastaje potpuno prirodno fermentacijom koja traje šest mjeseci. Njegovi su okusi zastupljeni u preko 100 zemalja svijeta uključujući i japanski carski dvor za koji je Kikkoman službeni opskrbljivač.
Zbog svojeg azijskog porijekla sojin umak najčešće je serviran uz sushi za umakanje, ali koristi se za razne dresinge, marinade za meso, povrće, ali i ribu. Pojačat će okus raznim umacima, a može i podići okus nekih slastica, poput sladoleda, na sasvim novu razinu.
Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 10 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Taj inače tradicionalni azijski začin sve se više koristi i ostalim kuhinjama svijeta jer daje onu neobjašnjivu slast, odnosno peti okus jelu, spoj slatkoće, kiselosti, slanosti i gorčine nazvan umamijem.
Zbog svoje slanosti često se upotrebljava i kao zamjena za sol u pripremi umaka, variva, juha, jela od povrća i žitarica. Primjerice, sa samo jednom žlicom Kikkomanova sojina umaka dobivenog prirodnom fermentacijom možemo začiniti salatu ili marinirati meso za dvoje ljudi, a s jednom bočicom sojina umaka od 150 ml za petnaest ili dvadeset.
Upravo tu širinu upotrebe sojina umaka pokazala nam je i Iva Savić, foodiejima poznata i po svom blogu Culinary postcards, u kojem donosi zanimljive i prefine recepte bazirane na biljnoj prehrani.
Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Inače je pravnica i profesorica na Pravnom fakultetu, no uživa u hrani i osmišljavanju novih recepata pa je radila i na meniju poznatog zagrebačkog veganskog i vegetarijanskog restorana na Dolcu, Broom 44.
Spajanje spojivog s nespojivim i traženje uzbudljivih kombinacija na tanjuru nije joj strano, a s nama je podijelila četiri recepta u kojima će naizgled obične namirnice dobiti novu dimenziju uz Kikkomanov sojin umak u tri varijante – klasičnoj, bezglutenskoj i s manje soli – te njegove razne primjene u pojedinom receptu.
Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 14 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sojin umak u dresingu za salatu – Salata sa ''zgnječenim'' krastavcima
Sastojci:
- 4 manja salatna krastavca
- 1 žličica soli
Za dresing:
- 2 žlice sojina umaka Kikkoman
- 1 žlica octa crne riže (možete zamijeniti s balzamičnim octom)
- 2 žličice tostiranog sezamova ulja
- čili pahuljice
Priprema:
- Krastavce operite, stavite na ravnu podlogu pa ih valjkom istucite po duljini, okrećući po potrebi, dok ne popucaju. Tako razbijene krastavce režite na komade širine otprilike 2 x 2 cm, posolite i ostavite 15 minuta da odstoje i puste višak vode.
- U međuvremenu od navedenih sastojaka pripremite dresing. Krastavce ocijedite, začinite dresingom i poslužite.
Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sojin umak kao sastojak u toplom umaku - Rezanci od tikvica s umakom od kikirikija
Sastojci:
- 3-4 manje tikvice
- 60 ml stopostotnog maslaca od kikirikija
- 2 žlice sojina umaka Kikkoman bez glutena
- 2 žličice tostiranog sezamova ulja, 2 žlice sojina mlijeka
- 1 žličica šećera
- malo običnog sezamova (ili drugog biljnog) ulja
- svježi vlasac za dekoraciju
- Kao dodatak: svježi tofu, rižino (ili drugo bezglutensko) brašno, ulje za prženje
Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 3
(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:
- Ako pripremate tofu, prvo ga dobro ocijedite. Ocijeđeni tofu uvaljajte u brašno i popržite na malo ulja sa svih strana dok ne bude hrskav. Stavite sa strane dok ne pripremite tikvice.
- Tikvice operite pa pomoću spiralizatora (šiljila za povrće) pretvorite u rezance. Sve sastojke za umak pomiješajte u posudici i ostavite sa strane. Na malo zagrijanog ulja dodajte rezance od tikvica i popržite 1-2 minute. Dodajte umak i brzo ga umiješajte u tikvice. Po potrebi dodajte malo vode. Poslužite odmah uz dodatak sitno sjeckanog svježeg vlasca (i uz tofu).
Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 12 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sojin umak u marinadi – Najmekši pečeni patlidžan
Sastojci:
- 1 veći patlidžan (oko 500 g)
- sezamovo ulje za pečenje (možete zamijeniti suncokretovim)
- 3 žlice rižina octa
- 2 žlice sojina umaka Kikkoman
- 100 ml tople vode
- 1 žličica dashija (japanski temeljac od ribe pa preskočite za vegansku opciju)
- 1 žličica šećera
- thai riža
- mladi luk
- crni sezam
Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 1
(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:
- Patlidžan operite, odrežite mu rubove i stavite ga kuhati na paru 15 min. Dok se patlidžan pari, skuhajte rižu te pripremite marinadu tako da pomiješate sve navedene sastojke.
- Pareni patlidžan prebacite na tanjur pa razrežite popola po duljini, ali ga nemojte rasjeći do kraja, već samo da se otvori kao knjiga. Svaku polovicu dodatno rasijecite popola pa poprečno gusto razrežite – to je bitno da se prilikom pečenja natopi okusima marinade.
- Na tavici zagrijte malo ulja pa stavite peći patlidžan, podlijevajući ga s oko pola količine marinade. Nakon što se marinada upije, okrenite patlidžan pa ga podlijte ostatkom marinade.
- U tavicu pored patlidžana dodajte cijeli mladi luk te pecite skupa s patlidžanom nekoliko minuta.
- Pečeni patlidžan poslužite uz thai rižu te pospite po želji s crnim sezamom i tanko rezanim mladim lukom, a po potrebi dodajte još malo sojina umaka.
Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 18 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sojin umak u desertu – Brza slana karamela / Palačinke s pekmezom od šljiva i preljevom od slane karamele
Sastojci:
- 250 g bijelog pirova (ili glatkog) brašna
- 450 ml sojina (ili drugog biljnog) mlijeka
- 100 ml mineralne ili obične vode
- prstohvat soli
- ½ žličice praška za pecivo
- 1 žličica jabučnog octa
- 1 žlica otopljenog kokosova ulja
- kokosovo ulje za pečenje palačinki
- domaći pekmez od šljiva
Sastojci za brzu slanu karamelu:
- 160 ml punomasnog kokosova mlijeka (80 % udjela kokosa) ili kokosove kreme
- 90 g kokosova šećera
- 3 žlice sojina umaka Kikkoman s manje soli
Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 11
(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:
- Pripremite palačinke. Pjenjačom umutite brašno, prašak za pecivo, sol, mlijeko, vodu i ocat, dodajte otopljeno ulje i ostavite da smjesa malo odstoji. Dobro zagrijanu tavicu premažite kokosovim uljem. Ulijte smjesu te je brzo ravnomjerno rasporedite po tavici. Pecite 2-3 minute s jedne strane, pa kad dobije hrskavi rub, okrenite i pecite još 1-2 minute. Ponovite postupak s ostatkom smjese.
- Pripremite slanu karamelu: U manjem lončiću na srednje jakoj vatri ugrijte kokosovo mlijeko i šećer te miješajte dok se šećer ne otopi. Kad smjesa prokuha, povremeno promiješajte i pustite dok ne ukuha i zgusne se (oko 7-8 minuta). Maknite s vatre i umiješajte sojin umak.
- Palačinke namažite pekmezom od šljiva, složite u trokute te prelijte s još mlakom karamelom. Iva Savić - od salate do karamele sa sojinim umakom - 15 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nikas po najvišim profesionalnim standardima.