Ako ste se ikada pitali zašto su tanjuri većinom okrugli, a ne nekih drugih oblicika, odgovor se krije u povijesti. Prije lončarstva ljudi su se bavili izradom košara koje su bile zaobljene kako bi se lakše isplele. U prapovijesno doba vanjske strane košara su se premazivale glinom kako bi se ojačale, a s vremenom je pruće izostavljeno. Tko zna, možda kada se prva košara zapalila i izgorjela. Pečena glina s djelićima pruća pronađena je u spilji Gambles, u Keniji, a potječe iz razdoblja od oko 15 000 godina pr. Kr.

Drevni Palestinci su koristili tekuću glinu, a Europljani su se tom metodom počeli služiti tek početkom 18. stoljeća. Da bi tanjuri bili drugih oblika bilo bi potrebno koristiti metodu lijevanja koja je bila kompliciranija i skuplja.

Vjerojatno najstariji stroj u povijesti, lončarsko kolo obilježio je početak mehanizacije lončarstva, a najraniji poznati dokazi takve tehnologije vežu se za Mezopotamiju 5000 godina pr. Kr. Nešto kasnije kola su koristili lončari u dolini rijeke Inda, kao i pripadnici kulture Maja. Stoga je posve jasno zašto su preteče tanjura, odnosno posude bile zaobljene, a ne primjerice, četvrtaste.

U nekim kulturama koristili su se drveni tanjuri koji bi se izrađivali rezanjem pronađenih trupaca. Da su stabla četvrtasta, bili bi i tanjuri koje su koristili.

Danas se tanjuri mogu pronaći u svim oblicima, ali okrugli su najjeftiniji jer za njih nije potreban kalup. Takvi tanjuri su i najčvršći jer su četvrtasti podložniji pucanju.

Projekt velikog srca: Kupi jedan kruh, a drugi ide za pomoć beskućnicima diljem Hrvatske Dupli kruh - 9 Dupli kruh - 10 Dupli kruh - 8 +6 Dupli kruh - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju