Pinjoli su sitni i jestivi plodovi bora Pinus koji se koriste u kulinarstvu već stotinama godina.
Potječu s Bliskog Istoka i Mediterana te su iznimno zastupljeni u kuhinjama ovoga prostora. Bez njih je nemoguće zamisliti talijanski umak pesto genovese i kekse pignole ili pak libanonske kuglice od mljevenog mesa po imenu kibbeh.
Sirovi pinjoli imaju mekanu kremastu teksturu i slatkast orašast okus. Mogu se jesti sirovi i tostirani te iskoristiti kao hrskav element u zdravim salatama, dodati smoothiejima, namazima i umacima, staviti na kruh, ubaciti u granolu i kolače te iskoristiti na brojne druge načine.
Zašto su pinjoli dobri za zdravlje?
Pinjoli su dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama naći ćete oko 14 grama proteina te nešto manje od 700 kalorija. Obiluju nezasićenim masnim kiselinama, dobar su izbor prehrambenih vlakana, a sadrže i vitamin C, B6 i E, željezo, magnezij i kalcij.
Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija umjerenih količina pinjola:
- može sniziti razinu lošeg kolesterola u krvi
- može sniziti visok krvni tlak
- može smanjiti rizik od razvijanja bolesti srca i kardiovaskularnog sustava
- može poboljšati probavu
- može poboljšati izgled i elasticitet kože
- može poboljšati neke moždane funkcije
Zašto su tako skupi?
Vrećicu od 100-injak grama pinjola platit ćete i po šest eura. Ako ste se ikada pitali zašto su tako skupi vjerojatno ne znate kako se proizvode. Kao prvo, ne uzgajaju se na farmama već se skupljaju u šumama, a broj raspoloživih stabala koje ih sadrže je ograničen.
Malene sjemenke nalaze se u češerima koje je potrebno prvo osušiti, a tek onda ručno izvaditi – proces je to koji troši mnogo vremena i radne snage.
Pravilno ih pohranite
Pinjoli se obično čuvaju na hladnom i tamnom mjestu. S obzirom da imaju visok udio nezasićenih masnih kieslina podložni su kvarenju. Da vam ne bi užegli, najbolje bi bilo pohraniti u hladnjak.
Zavirite u našu fotogaleriju na početku teksta i pronađite inspiraciju za pripremu jela s dodatkom pinjola.
5 razloga zašto bismo svaki dan trebali pojesti šaku oraha