Pinjoli su sitni i jestivi plodovi bora Pinus koji se koriste u kulinarstvu već stotinama godina.

Potječu s Bliskog Istoka i Mediterana te su iznimno zastupljeni u kuhinjama ovoga prostora. Bez njih je nemoguće zamisliti talijanski umak pesto genovese i kekse pignole ili pak libanonske kuglice od mljevenog mesa po imenu kibbeh.

Sirovi pinjoli imaju mekanu kremastu teksturu i slatkast orašast okus. Mogu se jesti sirovi i tostirani te iskoristiti kao hrskav element u zdravim salatama, dodati smoothiejima, namazima i umacima, staviti na kruh, ubaciti u granolu i kolače te iskoristiti na brojne druge načine. 

Pinjoli su sastavni dio umaka pesto genovese Pinjoli su sastavni dio umaka pesto genovese (Foto: Shutterstock)

Zašto su pinjoli dobri za zdravlje? 

Pinjoli su dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama naći ćete oko 14 grama proteina te nešto manje od 700 kalorija. Obiluju nezasićenim masnim kiselinama, dobar su izbor prehrambenih vlakana, a sadrže i vitamin C, B6 i E, željezo, magnezij i kalcij.

Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija umjerenih količina pinjola:

  • može sniziti razinu lošeg kolesterola u krvi
  • može sniziti visok krvni tlak
  • može smanjiti rizik od razvijanja bolesti srca i kardiovaskularnog sustava
  • može poboljšati probavu
  • može poboljšati izgled i elasticitet kože
  • može poboljšati neke moždane funkcije  

Pinjoli se stavljaju i u kibbeh Pinjoli se stavljaju i u kibbeh (Foto: Shutterstock)

Zašto su tako skupi?

Vrećicu od 100-injak grama pinjola platit ćete i po šest eura. Ako ste se ikada pitali zašto su tako skupi vjerojatno ne znate kako se proizvode. Kao prvo, ne uzgajaju se na farmama već se skupljaju u šumama, a broj raspoloživih stabala koje ih sadrže je ograničen.

Malene sjemenke nalaze se u češerima koje je potrebno prvo osušiti, a tek onda ručno izvaditi – proces je to koji troši mnogo vremena i radne snage.

Pinjole možete staviti i u kekse Pinjole možete staviti i u kekse (Foto: Getty Images)

Pravilno ih pohranite 

Pinjoli se obično čuvaju na hladnom i tamnom mjestu. S obzirom da imaju visok udio nezasićenih masnih kieslina podložni su kvarenju. Da vam ne bi užegli, najbolje bi bilo pohraniti u hladnjak.

Zavirite u našu fotogaleriju na početku teksta i pronađite inspiraciju za pripremu jela s dodatkom pinjola.

5 razloga zašto bismo svaki dan trebali pojesti šaku oraha Orah - 1 Orah - 3 Stavite ih u zobenu kašu +1 Orah - 2