Pesto alla genovese popularni je umak iz talijanskog grada Genove koji se savršeno sljubljuje s kuhanom tjesteninom, a naročito je popularan u ljetno vrijeme kada tržnice i supermarketi obiluju svježim bosiljkom.

Gospodarska komora u Genovi objavila je točan recept za aromatični umak koji ima točno sedam sastojaka.

U "pravom“ pestu genovese moraju se naći ligurijski listići svježeg bosiljka, mediteranski pinjoli, češnjak iz Vessalica, ligurijsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, krupna morska sol i dva tipa sira – parmezan i pecorino sa Sardinije.

Pesto genovese umak Pesto genovese umak (Foto: Shutterstock)

Ako pri ruci nemate pinjole (i preskupi su vam) zamijeniti ih možete i nekim drugim orašastim plodovima poput badema, indijskih oraščića, pistacije ili oraha. Ovisno o odabranom orašastom plodu ovisit će i boja krajnjeg umaka.

Imate alergiju na orašaste plodove? Bez brige – bosiljak, češnjak, sir i ekstradjevičansko maslinovo ulje možete sljubiti sa suncokretovim ili bučinim sjemenkama. Sjajne rezultate dobit ćete i ako umaku dodate nešto konopljinih sjemenki.

Ne jedete namirnice životinjskog porijekla? U pesto možete dodati i veganske verzije sira ili umak začiniti s prehrambenim kvascem.

Koliko dodajete pesta?

Količina pesta ovisi o individualnim ukusima i željama, ali i samom umaku koji imate na raspolaganju. Obično se jedna žlica doda tanjuru od 200 grama kuhane tjestenine, a umak se dodatno razblaži s nešto vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Pesto možete dodati i na pizzu Pesto možete dodati i na pizzu (Foto: Shutterstock)

U što sve možete staviti pesto alla genovese? U što god poželite.

Nastavite čitati tekst i pronađite ideje za kulinarske igre s ovim popularnim talijanskim umakom.

Zeleni pesto može poslužiti:

  • Kao umak za toplo ili hladno jelo na bazi tjestenine
  • Kao preljev za salatu
  • Kao namaz za sendvič
  • Kao namaz za tortilju s povrćem i mesom
  • Kao marinada za piletinu
  • Kao začinska mješavina za pečenje jaja na oko
  • Kao začinska mješavina za pripremu rižota
  • Kao dodatak na pizzu
  • Kao dodatak uz pečeni losos
  • Kao nadjev za lisnato tijesto

Savršen recept za vrući dan: Prefini crveni umak koji Talijani obožavaju na stol stiže za samo 20 minuta Pesto - 1 Pesto - 2 Pesto - 4 +1 Pesto - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju