Pesto alla genovese popularni je umak iz talijanskog grada Genove koji se savršeno sljubljuje s kuhanom tjesteninom, a naročito je popularan u ljetno vrijeme kada tržnice i supermarketi obiluju svježim bosiljkom.
Gospodarska komora u Genovi objavila je točan recept za aromatični umak koji ima točno sedam sastojaka.
U "pravom“ pestu genovese moraju se naći ligurijski listići svježeg bosiljka, mediteranski pinjoli, češnjak iz Vessalica, ligurijsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, krupna morska sol i dva tipa sira – parmezan i pecorino sa Sardinije.
Pesto genovese umak (Foto: Shutterstock)
Ako pri ruci nemate pinjole (i preskupi su vam) zamijeniti ih možete i nekim drugim orašastim plodovima poput badema, indijskih oraščića, pistacije ili oraha. Ovisno o odabranom orašastom plodu ovisit će i boja krajnjeg umaka.
Imate alergiju na orašaste plodove? Bez brige – bosiljak, češnjak, sir i ekstradjevičansko maslinovo ulje možete sljubiti sa suncokretovim ili bučinim sjemenkama. Sjajne rezultate dobit ćete i ako umaku dodate nešto konopljinih sjemenki.
Ne jedete namirnice životinjskog porijekla? U pesto možete dodati i veganske verzije sira ili umak začiniti s prehrambenim kvascem.
Koliko dodajete pesta?
Količina pesta ovisi o individualnim ukusima i željama, ali i samom umaku koji imate na raspolaganju. Obično se jedna žlica doda tanjuru od 200 grama kuhane tjestenine, a umak se dodatno razblaži s nešto vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Pesto možete dodati i na pizzu (Foto: Shutterstock)
U što sve možete staviti pesto alla genovese? U što god poželite.
Nastavite čitati tekst i pronađite ideje za kulinarske igre s ovim popularnim talijanskim umakom.
Zeleni pesto može poslužiti:
- Kao umak za toplo ili hladno jelo na bazi tjestenine
- Kao preljev za salatu
- Kao namaz za sendvič
- Kao namaz za tortilju s povrćem i mesom
- Kao marinada za piletinu
- Kao začinska mješavina za pečenje jaja na oko
- Kao začinska mješavina za pripremu rižota
- Kao dodatak na pizzu
- Kao dodatak uz pečeni losos
- Kao nadjev za lisnato tijesto
Savršen recept za vrući dan: Prefini crveni umak koji Talijani obožavaju na stol stiže za samo 20 minuta +1