Galerija Pesto genovese - 7 3 Pesto možete dodati i na pizzu 3 Pesto možete staviti i u sendvič 3 Kremasti njoki s piletinom i pestom 3

U trendu Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Pašta fažol Sa sastojcima iz špajze Pašta fažol: Recept za legendarno talijansko jelo koje se radi "ni od čega" Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Pesto alla genovese popularni je umak iz talijanskog grada Genove koji se savršeno sljubljuje s kuhanom tjesteninom, a naročito je popularan u ljetno vrijeme kada tržnice i supermarketi obiluju svježim bosiljkom.

Gospodarska komora u Genovi objavila je točan recept za aromatični umak koji ima točno sedam sastojaka.

U "pravom“ pestu genovese moraju se naći ligurijski listići svježeg bosiljka, mediteranski pinjoli, češnjak iz Vessalica, ligurijsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, krupna morska sol i dva tipa sira – parmezan i pecorino sa Sardinije.

Pesto genovese umak Pesto genovese umak (Foto: Shutterstock)

Ako pri ruci nemate pinjole (i preskupi su vam) zamijeniti ih možete i nekim drugim orašastim plodovima poput badema, indijskih oraščića, pistacije ili oraha. Ovisno o odabranom orašastom plodu ovisit će i boja krajnjeg umaka.

Imate alergiju na orašaste plodove? Bez brige – bosiljak, češnjak, sir i ekstradjevičansko maslinovo ulje možete sljubiti sa suncokretovim ili bučinim sjemenkama. Sjajne rezultate dobit ćete i ako umaku dodate nešto konopljinih sjemenki.

Ne jedete namirnice životinjskog porijekla? U pesto možete dodati i veganske verzije sira ili umak začiniti s prehrambenim kvascem.

Koliko dodajete pesta?

Količina pesta ovisi o individualnim ukusima i željama, ali i samom umaku koji imate na raspolaganju. Obično se jedna žlica doda tanjuru od 200 grama kuhane tjestenine, a umak se dodatno razblaži s nešto vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Pesto možete dodati i na pizzu Pesto možete dodati i na pizzu (Foto: Shutterstock)

U što sve možete staviti pesto alla genovese? U što god poželite.

Nastavite čitati tekst i pronađite ideje za kulinarske igre s ovim popularnim talijanskim umakom.

Zeleni pesto može poslužiti:

  • Kao umak za toplo ili hladno jelo na bazi tjestenine
  • Kao preljev za salatu
  • Kao namaz za sendvič
  • Kao namaz za tortilju s povrćem i mesom
  • Kao marinada za piletinu
  • Kao začinska mješavina za pečenje jaja na oko
  • Kao začinska mješavina za pripremu rižota
  • Kao dodatak na pizzu
  • Kao dodatak uz pečeni losos
  • Kao nadjev za lisnato tijesto