Ova fritata, koja je puno više od fritate i koja će vas jako podsjećati na pizzu, može biti i doručak, i ručak, i večera. Gotova je za pola sata, može zasititi puno ljudi i svi će je obožavati.
Sve sastojke za ovaj recept vrlo vjerojatno imate kod kuće, ali, naravno, ne morate ga se slijepo držati. Umjesto s kobasicama i paprom, probajte napraviti zapečenu fritatu s gljivama ili s pestom i ricottom.
Marinara je popularan talijanski umak od rajčica. Najčešće u njega idu samo još luk, češnjak i začini, ali postoje brojne varijacije s raznim povrćem. Možete koristiti kupovni umak marinaru, a možete koristiti i neki dugi umak od rajčice, kupovni ili domaći, po želji.
Kulenova seka dobro će ići uz te začine, ali i bez straha možete odabrati i neku kobasicu koja se kuha – prvo ćete je prepržiti, a potom će se kuhati.
Sastojci za zapečenu fritatu:
- 12 velikih jaja
- 1 šaka nasjeckanih listova svježeg bosiljka, plus za posluživanje
- 60 ml mlijeka
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 1 srednja crvena paprika, očišćena i tanko narezana
- 1 mali luk, narezan na tanke ploške
- 200 g kobasice po želji, na ploške
- ½ l kupovnog ili domaćeg umaka marinare
- 200 g nasjeckane mozzarelle
Priprema zapečene fritate:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Izmutite jaja i dodajte bosiljak, mlijeko, sol i papar.
- U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte papriku i luk te pirjajte oko 3 minute uz povremeno miješanje.
- Pogurajte povrće na jednu stranu tave i stavite kobasicu na drugu stranu da se kratko poprži.
- Sve promiješajte i kuhajte, povremeno miješajući, još 4 do 6 minuta.
- Ulijte smjesu jaja u tavu. Pecite, polagano miješajući i stružući lopaticom dno i stijenke tave da odvojite pečene dijelove, i tako dok se jaja gotovo ne stvrdnu, 2 do 3 minute. Poravnajte.
- Ako nemate tavu od lijevanoga željeza, prebacite omlet u pleh za pečenje ili vatrostalnu posudu.
- Stavite posudu s omletom u pećnicu i pecite oko 3 minute pa izvadite iz pećnice.
- Premažite umakom od rajčice i pospite mozzarellom.
- Nastavite peći dok se umak ne zagrije, a sir otopi, još 3 do 5 minuta.
- Ohladite na sobnoj temperaturi 5 minuta prije posluživanja.
- Pospite bosiljkom.
10 najljepših trgova u Europi zbog kojih stotine tisuća ljudi hrli baš u ove gradove +6