Ova fritata, koja je puno više od fritate i koja će vas jako podsjećati na pizzu, može biti i doručak, i ručak, i večera. Gotova je za pola sata, može zasititi puno ljudi i svi će je obožavati.

Sve sastojke za ovaj recept vrlo vjerojatno imate kod kuće, ali, naravno, ne morate ga se slijepo držati. Umjesto s kobasicama i paprom, probajte napraviti zapečenu fritatu s gljivama ili s pestom i ricottom.

Marinara je popularan talijanski umak od rajčica. Najčešće u njega idu samo još luk, češnjak i začini, ali postoje brojne varijacije s raznim povrćem. Možete koristiti kupovni umak marinaru, a možete koristiti i neki dugi umak od rajčice, kupovni ili domaći, po želji.

Kulenova seka dobro će ići uz te začine, ali i bez straha možete odabrati i neku kobasicu koja se kuha – prvo ćete je prepržiti, a potom će se kuhati.

Sastojci za zapečenu fritatu:

  • 12 velikih jaja
  • 1 šaka nasjeckanih listova svježeg bosiljka, plus za posluživanje
  • 60 ml mlijeka
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 srednja crvena paprika, očišćena i tanko narezana
  • 1 mali luk, narezan na tanke ploške
  • 200 g kobasice po želji, na ploške
  • ½ l kupovnog ili domaćeg umaka marinare 
  • 200 g nasjeckane mozzarelle

Priprema zapečene fritate:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Izmutite jaja i dodajte bosiljak, mlijeko, sol i papar.
  3. U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte papriku i luk te pirjajte oko 3 minute uz povremeno miješanje.
  4. Pogurajte povrće na jednu stranu tave i stavite kobasicu na drugu stranu da se kratko poprži.
  5. Sve promiješajte i kuhajte, povremeno miješajući, još 4 do 6 minuta.
  6. Ulijte smjesu jaja u tavu. Pecite, polagano miješajući i stružući lopaticom dno i stijenke tave da odvojite pečene dijelove, i tako dok se jaja gotovo ne stvrdnu, 2 do 3 minute. Poravnajte.
  7. Ako nemate tavu od lijevanoga željeza, prebacite omlet u pleh za pečenje ili vatrostalnu posudu.
  8. Stavite posudu s omletom u pećnicu i pecite oko 3 minute pa izvadite iz pećnice.
  9. Premažite umakom od rajčice i pospite mozzarellom.
  10. Nastavite peći dok se umak ne zagrije, a sir otopi, još 3 do 5 minuta.
  11. Ohladite na sobnoj temperaturi 5 minuta prije posluživanja.
  12. Pospite bosiljkom.

  10 najljepših trgova u Europi zbog kojih stotine tisuća ljudi hrli baš u ove gradove Najljepši europski trgovi - 8 Najljepši europski trgovi - 6 Najljepši europski trgovi - 5 +6 Najljepši europski trgovi - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju