Iako je blitva u našem podneblju kolektivnom asocijacijom vjerojatno zauvijek povezana s ribom, vjerovali ili ne, blitva se uopće ne mora jesti s ribom, a ni u kombinaciji s krumpirom ili na lešo.
Zdrava je, bogata antioksidansima, folnom kiselinom, vitaminom C i mineralima, i trebali bismo je jesti puno češće nogo što je jedemo.
Na stranici www.krenizdravo.hr pronašli smo i ovaj recept za zapečenu blitvu, a tražite li još inspiracije za uvođenje ove vrijedne namirnice na svoj tjedni meni, svakako počnite od ove stranice.
Sastojci za fritatu s blitvom:
- 5 mladih krumpira (narezanih na kockice)
- 1 vezica blitve
- 1 režanj češnjaka, usitnjenog
- 12 jaja
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- mala šaka nasjeckanog vlasca
- 1 šalica naribanog sira
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- prstohvat soli
- papar
Priprema fritate s blitvom:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Pomiješajte krumpir s jednom čajnom žličicom maslinovog ulja, soli i paprom.
- Pecite ga u vatrostalnoj posudi oko 30 minuta dok ne omekša.
- Na srednje jakoj vatri zagrijte drugu čajnu žličicu maslinovog ulja, dodajte blitvu i 1/4 šalice vode te poklopite na pet minuta.
- U blitvu dodajte češnjak i ostavite da se kuha još neko vrijeme.
- Dodajte sol i papar u blitvu i pustite da se ohladi.
- U srednjoj zdjeli umutite jaja i grčki jogurt pa dodajte vlasac te miješajte dok se ne sjedini. Začinite soli i paprom.
- Podesite temperaturu pećnice na 175 stupnjeva.
- U posudi za pečenje rasporedite slojeve krumpira, blitve i ribanog sira, a potom prelijte mješavinom jogurta i jaja. Pecite oko 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
7 zdravih namirnica koje postaju štetne ili otrovne, ako u njima pretjeramo +0