Sastojci:
- 1 purica
- 2 glavice crvenog luka
- 2-3 mrkve
- 1 stapka celera
- ½ l pilećeg temeljca
- 200 ml bijelog vina
- ružmarin, bosiljak, timijan ili neki drugi začini po želji
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
- U lim za pečenje dodajte komade luka, mrkve i celera. Povrće ne morate sjeckati na fine komade niti pažljivo ljuštiti – ono je tu samo zbog okusa. Preko lima za pečenje stavite rešetku, a u lim dodajte i pileći temeljac te vino.
- Da bi se purica dobro ispekla u pećnici, potrebno ju je odlediti do kraja i pustiti da dostigne sobnu temperaturu. Takvu puricu dobro zasolite i popaprite iznutra te izvana.
- Ako možete podvući ruke pod kožu purice, izmasirajte meso ptice kombinacijom maslinova ulja i začina po želji, a umjesto ulja možete upotrijebiti i maslac. Ako se bojite da ćete oštetiti kožu, istu smjesu iskoristite preko nje.
- Udubinu očišćene ptice napunite polovicom luka i jabuke, i tako sačuvajte vlažnost jela.
- Krilca stavite 'iza leđa' kako meso ne bi izgorjelo, a batke povežite zajedno kuhinjskom špagom.
- Puricu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. Duljina pečenja ovisit će o težini cijele ptice. Pravilo glasi da će vam za 1 kg mesa biti potrebno oko pola sata pečenja.
- Želite li zlatno-žutu i hrskavu koricu na purici, tijekom pečenja izvadite pticu iz pećnice i dobro je 'okupajte' sokovima koji su se skupili u limu.
Cijeli proces pripreme pečene purice pogledajte u videu.