Beef Wellington slana je rolada koja potječe iz Engleske, a u hrskavom lisnatom tijestu, ispod ukusne paštete od gljiva krije se njegovo veličanstvo biftek. U vegetarijanskoj verziji tog "glavnog" ili barem središnjeg dijela nema, ali nadjev od kupusa na maslacu i nadjev od gljiva prilično se dobro nose i sami sa svojim lisnatim ovitkom.

Kako i ono originalno Beef Wellington, ovo je jelo kojim želite nekoga impresionirati, pa ćete u navratima imati posla s jednim pa drugim nadjevom i onda još i pečenjem. Hlađenje je korak (koraci) koji ne smjiete preskočiti, pa kada se sve zbroji, Wellington bez mesa bit će spreman za posluživanje za više od 6 sati otkad počnete, iako angažiranog posla imate puno manje, tek oko dva sata.

Sastojci za Wellington bez mesa:

Za gljive

  • 1 kg šampinjona
  • 7 žlica maslinovog ulja, podijeljeno
  • 2 čajne žličice soli, podijeljeno
  • 1 čajna žličica papra žličice crnog papra, podijeljenog
  • 1 veliki poriluk, bez lišća, prepolovljen po dužini i narezan na tanke ploške
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 3-4 žlice soja umaka
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 60 ml bijelog vina
  • 1 vezica peršina, nasjeckanog na sitno
  • 60 g šalice prženih oraha, grubo zdrobljenih
  • 30 g panko mrvica

Za kupus

  • 60 g maslaca
  • 1 manji žuti luk, tanko narezan
  • 500 g šalica crvenog kupusa, tanko narezanog
  • 2 čajne žličice soli
  • 3/4 čajne žličice crnog papra
  • voda, po potrebi
  • 5 češnjeva češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 1 žlica svježeg lišća majčine dušice
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 2 ravne žlice panko mrvica

Za tijesto

  • 1 pakiranje smrznutog lisnatog tijesta
  • brašno
  • 1 veliko jaje, istučeno

Priprema Wellingtona bez mesa:

  1. Očistite gljive i nasjeckajte ih na krupno. Pirjajte gljive u dvije serije (ili istovremeno u dvije velike tave): zagrijte 3 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte polovicu gljiva, posolite, popaprite i dobro promiješajte. Pirjajte oko 8 minuta pa promiješajte i nastavite pirjati još 8 do 10 minuta. Prebacite gljive u vatrostalnu posudu pa ponovite postupak ako ste radili s polovicom sastojaka i jednom tavom.
  2. Vratite sve gljive u tavu i smanjite vatru pa dodajte poriluk, češnjak, soja umak, šećer i preostalu 1 žlicu ulja. Kuhajte uz često miješanje oko 4 minute. Ulijte vino i kuhajte uz stalno miješanje dok tekućina ne ispari, oko 2 minute.
  3. Maknite s vatre pa umiješajte peršin, orahe i panko mrvice. Raširite u ravnomjernom sloju na manji lim za pečenje i stavite nepokriveno u hladnjak na otprilike 1 sat.
  4. Za to vrijeme pripremite kupus. U tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, kupus, sol i papar i dobro promiješajte. Poklopite, smanjite vatru na srednje slabu, i kuhajte uz povremeno miješanje pola sata, dok kupus ne postane potpuno mekan. Ako se lijepi za dno, dodajte malo vode.
  5. Otklopite i dodajte češnjak, majčinu dušicu i smeđi šećer pa kuhajte još oko 2 minute. Umiješajte panko mrvice pa maknite s vatre.
  6. Prebacite kupus u lim za pečenje i rasporedite u ravnomjernom sloju i stavite nepokriveno u hladnjak na barem 45 minuta.
  7. Složite nekoliko komada plastične folije zajedno da se zalijepe kako biste dobili veću površinu za rad. Od kupusa na foliji oblikujte kvadrat stranice oko 25 centimetara i žlicom dobro utisnite kupus da sloj bude što kompaktniji.
  8. Gljive na limu oblikujte u čvrstu, oko 25 centimetara dugačku, i oko 6 ili 7 centimetra široku „kobasicu“. Prebacite kobasicu od gljiva na kupus, tako da duža strana bude bliže vama.
  9. Uz pomoć plastične folije, kako kad radite slatke rolade, nježno zarolajte kupus i sredinu od gljiva. Podvrnite rubove folije i stavite roladu na dva sata u hladnjak.
  10. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  11. Razvaljajte lisnato tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini u pravokutnik dovoljno velik da obgrli nadjev (i da ima malo viška tijesta).
  12. Uzvadite nadjev od kupusa i gljiva iz folije i položite ga na tijesto pa omotajte. Viškove tijesta premažite umućenim jajetom i pritisnite da se zalijepe, a posebno dobro zatvorite uzdužni šav.
  13. Prebacite roladu, sa šavom prema dolje, na veliki lim za pečenje obložen papirom. Premažite tijesto umućenim jajetom.
  14. Pecite u zagrijanoj pećnici dok lisnato tijesto ne dobije boju i ne postane hrskavo, 40 do 50 minuta. Na pola vremena pečenja okrenite lim tako da mu prednja strana sada bude straga.
  15. Gotov Wellington s kupusom i gljivama pustite da se odmori 15-ak minuta na sobnoj temperaturi, pa ga narežite nazubljenim nožem i poslužite toplog.
  16. Dobar tek!

Bobijaško oko: Prirodni fenomen do kojeg nije lako doći, ali svaki metar se isplati Bobijaško oko - 5 Bobijaško oko - 3 Bobijaško oko - 2 +1 Bobijaško oko - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju