Beef Wellington slana je rolada koja potječe iz Engleske, a u hrskavom lisnatom tijestu, ispod ukusne paštete od gljiva krije se njegovo veličanstvo biftek. U vegetarijanskoj verziji tog "glavnog" ili barem središnjeg dijela nema, ali nadjev od kupusa na maslacu i nadjev od gljiva prilično se dobro nose i sami sa svojim lisnatim ovitkom.
Kako i ono originalno Beef Wellington, ovo je jelo kojim želite nekoga impresionirati, pa ćete u navratima imati posla s jednim pa drugim nadjevom i onda još i pečenjem. Hlađenje je korak (koraci) koji ne smjiete preskočiti, pa kada se sve zbroji, Wellington bez mesa bit će spreman za posluživanje za više od 6 sati otkad počnete, iako angažiranog posla imate puno manje, tek oko dva sata.
Sastojci za Wellington bez mesa:
Za gljive
- 1 kg šampinjona
- 7 žlica maslinovog ulja, podijeljeno
- 2 čajne žličice soli, podijeljeno
- 1 čajna žličica papra žličice crnog papra, podijeljenog
- 1 veliki poriluk, bez lišća, prepolovljen po dužini i narezan na tanke ploške
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 3-4 žlice soja umaka
- 1 žlica smeđeg šećera
- 60 ml bijelog vina
- 1 vezica peršina, nasjeckanog na sitno
- 60 g šalice prženih oraha, grubo zdrobljenih
- 30 g panko mrvica
Za kupus
- 60 g maslaca
- 1 manji žuti luk, tanko narezan
- 500 g šalica crvenog kupusa, tanko narezanog
- 2 čajne žličice soli
- 3/4 čajne žličice crnog papra
- voda, po potrebi
- 5 češnjeva češnjaka, sitno nasjeckanog
- 1 žlica svježeg lišća majčine dušice
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 ravne žlice panko mrvica
Za tijesto
- 1 pakiranje smrznutog lisnatog tijesta
- brašno
- 1 veliko jaje, istučeno
Priprema Wellingtona bez mesa:
- Očistite gljive i nasjeckajte ih na krupno. Pirjajte gljive u dvije serije (ili istovremeno u dvije velike tave): zagrijte 3 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte polovicu gljiva, posolite, popaprite i dobro promiješajte. Pirjajte oko 8 minuta pa promiješajte i nastavite pirjati još 8 do 10 minuta. Prebacite gljive u vatrostalnu posudu pa ponovite postupak ako ste radili s polovicom sastojaka i jednom tavom.
- Vratite sve gljive u tavu i smanjite vatru pa dodajte poriluk, češnjak, soja umak, šećer i preostalu 1 žlicu ulja. Kuhajte uz često miješanje oko 4 minute. Ulijte vino i kuhajte uz stalno miješanje dok tekućina ne ispari, oko 2 minute.
- Maknite s vatre pa umiješajte peršin, orahe i panko mrvice. Raširite u ravnomjernom sloju na manji lim za pečenje i stavite nepokriveno u hladnjak na otprilike 1 sat.
- Za to vrijeme pripremite kupus. U tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, kupus, sol i papar i dobro promiješajte. Poklopite, smanjite vatru na srednje slabu, i kuhajte uz povremeno miješanje pola sata, dok kupus ne postane potpuno mekan. Ako se lijepi za dno, dodajte malo vode.
- Otklopite i dodajte češnjak, majčinu dušicu i smeđi šećer pa kuhajte još oko 2 minute. Umiješajte panko mrvice pa maknite s vatre.
- Prebacite kupus u lim za pečenje i rasporedite u ravnomjernom sloju i stavite nepokriveno u hladnjak na barem 45 minuta.
- Složite nekoliko komada plastične folije zajedno da se zalijepe kako biste dobili veću površinu za rad. Od kupusa na foliji oblikujte kvadrat stranice oko 25 centimetara i žlicom dobro utisnite kupus da sloj bude što kompaktniji.
- Gljive na limu oblikujte u čvrstu, oko 25 centimetara dugačku, i oko 6 ili 7 centimetra široku „kobasicu“. Prebacite kobasicu od gljiva na kupus, tako da duža strana bude bliže vama.
- Uz pomoć plastične folije, kako kad radite slatke rolade, nježno zarolajte kupus i sredinu od gljiva. Podvrnite rubove folije i stavite roladu na dva sata u hladnjak.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Razvaljajte lisnato tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini u pravokutnik dovoljno velik da obgrli nadjev (i da ima malo viška tijesta).
- Uzvadite nadjev od kupusa i gljiva iz folije i položite ga na tijesto pa omotajte. Viškove tijesta premažite umućenim jajetom i pritisnite da se zalijepe, a posebno dobro zatvorite uzdužni šav.
- Prebacite roladu, sa šavom prema dolje, na veliki lim za pečenje obložen papirom. Premažite tijesto umućenim jajetom.
- Pecite u zagrijanoj pećnici dok lisnato tijesto ne dobije boju i ne postane hrskavo, 40 do 50 minuta. Na pola vremena pečenja okrenite lim tako da mu prednja strana sada bude straga.
- Gotov Wellington s kupusom i gljivama pustite da se odmori 15-ak minuta na sobnoj temperaturi, pa ga narežite nazubljenim nožem i poslužite toplog.
- Dobar tek!
Bobijaško oko: Prirodni fenomen do kojeg nije lako doći, ali svaki metar se isplati +1