Ako vam na spomen stracciatelle najprije na pamet pada omiljeni sladoled s komadićima čokolade, nećete pogriješiti – ali ta ledena poslastica naziv dijeli i s vrstom sira te omiljenom talijanskom juhom. 

Svjež i prekrasno kremaste teksture, sir stracciatella je ono što ide u raskošnu unutrašnjost klasične burrate. Dobiva se tako da se svježa mozzarella nareže na niti i pomiješa s vrhnjem. Taj meki talijanski sir dolazi s juga Čizme iz regije Apulije.

Osim toga, stracciatella se odnosi i na tradicionalnu juhu, jednostavno jelo za koje je potrebno umutiti jaja s ribanim sirom, (kao što su Pecorino ili Parmigiano Reggiano) pa ih skuhati u pilećoj juhi. Svoj naziv juha duguje komadićima jaja, baš kao što se i istoimeni sladoled prepoznaje po mrvicama čokolade. Na talijanskom stracci se odnosi na krpice pa otuda i nazivi.

Stracciatella je jedan od primjera talijanske "siromašne kuhinje" u kojoj se skromni sastojci udružuju u fina jela; cucina povera je itekako bogata okusima i mirisima bez obzira na to što ne košta puno.

Njezina jela duša su talijanske gastronomije koja uključuje sastojke kao što su jeftina (ali svježa) riba i meso, povrće iz vrta, kruh, grah, riža, tjestenina, leća… S takvim pristupom kuhanju ostataka hrane gotovo da nema jer se od njih kuhaju slasna nova jela. 

Omiljena juha 

Na stranu to što se priprema jednostavno, brzo i traži tek nekoliko sastojaka, juha stracciatella je itekako bogata okusom. Zakomplicirati je možete (ali ne morate) listovima špinata i muškatnim oraščićem, a neki kuhari će dodati i malo limunova soka te peršina. Ako želite, zgusnuti je možete krušnim mrvicama ili škrobnim brašnom.

Za finu juhu potrebni su kvalitetni sastojci pa ako ste u mogućnosti odaberite domaći pileći temeljac, kao i dobar sir. Također, nemojte pretjerati s količinom jaja – jedno jaje po osobi može poslužiti kao misao vodilja.

Stracciatella - 3 Stracciatella - 3 (Foto: Shutterstock)

Sastojci za stracciatellu:

  • 1,5 l pilećeg temeljca (domaćeg)
  • 4 velika jaja
  • 1 žličica fino naribane limunove kore (po želji)
  • 1 prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića (po želji)
  • 115 g naribanog sira (Parmigiano-Reggiano, Pecorino...) 
  • 5-6 šaka mladog špinata, nasjeckanog

Priprema juhe:

  1. U loncu od 2 litre ili većoj posudi na srednjoj vatri zagrijte pileći temeljac.
  2. Umutite jaja sa 85 g sira. Preostali sir sačuvajte za posipanje juhe prilikom posluživanja.
  3. Umiješajte i muškatni oraščić.
  4. Umiješajte nasjeckani špinat u temeljac i kuhajte dok se ne ugrije i temeljac opet ne počne krčkati, oko 5 minuta.
  5. Umiješajte limunovu koricu.
  6. Polako ulijte smjesu jaja u juhu. Lagano promiješajte jednom ili dvaput kuhačom ili vilicom. Pustite da lagano krčka, nepokriveno, nekoliko minuta bez miješanja dok se jaja ne stegnu. Isplivat će na površinu temeljca.
  7. Nježno razdvojite jaja na manje komade.
  8. Poslužite vruće i posipajte preostalim sirom.

Sedam ukusnih ideja za doručak: Jednostavni recepti za dobar početak dana 7 ukusnih ideja za doručak - 7 7 ukusnih ideja za doručak - 1 7 ukusnih ideja za doručak - 5 +3 7 ukusnih ideja za doručak - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju