Ako vam na spomen stracciatelle najprije na pamet pada omiljeni sladoled s komadićima čokolade, nećete pogriješiti – ali ta ledena poslastica naziv dijeli i s vrstom sira te omiljenom talijanskom juhom.
Svjež i prekrasno kremaste teksture, sir stracciatella je ono što ide u raskošnu unutrašnjost klasične burrate. Dobiva se tako da se svježa mozzarella nareže na niti i pomiješa s vrhnjem. Taj meki talijanski sir dolazi s juga Čizme iz regije Apulije.
Osim toga, stracciatella se odnosi i na tradicionalnu juhu, jednostavno jelo za koje je potrebno umutiti jaja s ribanim sirom, (kao što su Pecorino ili Parmigiano Reggiano) pa ih skuhati u pilećoj juhi. Svoj naziv juha duguje komadićima jaja, baš kao što se i istoimeni sladoled prepoznaje po mrvicama čokolade. Na talijanskom stracci se odnosi na krpice pa otuda i nazivi.
Stracciatella je jedan od primjera talijanske "siromašne kuhinje" u kojoj se skromni sastojci udružuju u fina jela; cucina povera je itekako bogata okusima i mirisima bez obzira na to što ne košta puno.
Njezina jela duša su talijanske gastronomije koja uključuje sastojke kao što su jeftina (ali svježa) riba i meso, povrće iz vrta, kruh, grah, riža, tjestenina, leća… S takvim pristupom kuhanju ostataka hrane gotovo da nema jer se od njih kuhaju slasna nova jela.
Omiljena juha
Na stranu to što se priprema jednostavno, brzo i traži tek nekoliko sastojaka, juha stracciatella je itekako bogata okusom. Zakomplicirati je možete (ali ne morate) listovima špinata i muškatnim oraščićem, a neki kuhari će dodati i malo limunova soka te peršina. Ako želite, zgusnuti je možete krušnim mrvicama ili škrobnim brašnom.
Za finu juhu potrebni su kvalitetni sastojci pa ako ste u mogućnosti odaberite domaći pileći temeljac, kao i dobar sir. Također, nemojte pretjerati s količinom jaja – jedno jaje po osobi može poslužiti kao misao vodilja.
Stracciatella - 3 (Foto: Shutterstock)
Sastojci za stracciatellu:
- 1,5 l pilećeg temeljca (domaćeg)
- 4 velika jaja
- 1 žličica fino naribane limunove kore (po želji)
- 1 prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića (po želji)
- 115 g naribanog sira (Parmigiano-Reggiano, Pecorino...)
- 5-6 šaka mladog špinata, nasjeckanog
Priprema juhe:
- U loncu od 2 litre ili većoj posudi na srednjoj vatri zagrijte pileći temeljac.
- Umutite jaja sa 85 g sira. Preostali sir sačuvajte za posipanje juhe prilikom posluživanja.
- Umiješajte i muškatni oraščić.
- Umiješajte nasjeckani špinat u temeljac i kuhajte dok se ne ugrije i temeljac opet ne počne krčkati, oko 5 minuta.
- Umiješajte limunovu koricu.
- Polako ulijte smjesu jaja u juhu. Lagano promiješajte jednom ili dvaput kuhačom ili vilicom. Pustite da lagano krčka, nepokriveno, nekoliko minuta bez miješanja dok se jaja ne stegnu. Isplivat će na površinu temeljca.
- Nježno razdvojite jaja na manje komade.
- Poslužite vruće i posipajte preostalim sirom.
Sedam ukusnih ideja za doručak: Jednostavni recepti za dobar početak dana +3