Volite li vanilin kiflice, svidjet će vam se i prhki, pahuljasti keksi u obliku snježnih loptica koji se tope u ustima. Pripremaju se od osnovnih sastojaka: maslaca, vanilije, brašna i sitno sjeckanih orašastih plodova poput oraha ili pekana. Kako bi se dobio karakteristični izgled, loptice se uvaljaju u šećer u prahu, zbog čega podsjećaju na male snježne kugle. Osim što su izuzetno ukusni, ovi keksi vrlo su jednostavni za pripremu. Kekse možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tjedan dana. Ako ih slažete jedan na drugi, između slojeva stavite papir za pečenje kako se ne bi lijepili.
Poželite li, možete ih i zamrznuti do dva mjeseca. Za najbolje rezultate, zamrznite tijesto prije pečenja. Kuglice tijesta posložite na lim za pečenje, pokrijte i zamrznite nekoliko sati ili preko noći. Kada se stvrdnu, premjestite ih u vrećice za zamrzavanje ili odgovarajuću posudu. Odmrznite u hladnjaku preko noći, zatim pecite prema uputama.
Vanilin kuglice - sastojci:
- 225 g maslaca, omekšanog
- 60 g šećera u prahu (+ 40 g za posipavanje)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 280 g glatkog brašna
- 120 g usitnjenih oraha
- 1–1,5 g soli
Vanilin kuglice - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. U velikoj zdjeli električnim mikserom izmiksajte maslac, šećer u prahu i vaniliju dok smjesa ne postane glatka. Postupno umiješajte brašno, orahe i sol dok se svi sastojci potpuno ne povežu. Od tijesta oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na limove, s razmakom od oko 5 cm.
- Pecite 12–15 minuta, dok donja strana ne postane lagano zlatna, a gornja ostane svijetla. (Bolje ih je malo manje ispeći nego prepeći.) Izvadite kekse iz pećnice i kratko ih ostavite na limu, zatim ih premjestite na rešetku za hlađenje.
- U plitku zdjelu stavite šećer u prahu i dok su keksi još topli, uvaljajte ih u šećer. Vratite ih na rešetku da se potpuno ohlade. Kad se ohlade, još ih jednom uvaljajte u šećer u prahu.
Ne morate ni kupiti božićno drvce ako napravite jedan od ovih 10 blagdanskih recepata

