Sandbakkel ili sandkaker su tradicionalni norveški keksi od šećera. U direktnom prijevodu s norveškog označavaju pješčane pite – ime su dobili jer imaju teksturu nalik na pijesak.

Ovi šećerni keksi pripremaju se za božićne blagdane od jednostavnih sastojaka koje svi imaju kod kuće poput šećera, brašna i jaja. Aromatiziraju se ekstraktom badema i vanilije, a po želji u njih se može dodati i nešto začina poput cimeta ili kardamoma u prahu.

Sandbakkel keksi se u Norveškoj, ali i Švedskoj peku u tradicionalnim kalupima zvjezdastog oblika, a koji se obično prenose s koljena na koljeno. Ovi kalupi mogu potrajati vrlo dugo ako se brinete o njima na odgovarajući način baš kao što je to slučaj s posuđem od lijevanog željeza.

Kalupi za Sandbakkel kekse Kalupi za Sandbakkel kekse (Foto: Shutterstock)

Nakon svake upotrebe važno je ukloniti mrvice od keksa, namastiti ih s nešto biljnog ulja i staviti u pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko pola sata. Nakon toga ih valja ohladiti, obrisati bilo kakav višak masnoće i spremni su za ponovno korištenje.

Ako nemate ove kalupe na raspolaganju – ne brinite. Ovu šećernu smjesu možete oblikovati u bilo koji oblik po želji te ispeći u pećnici kao klasične kekse.

Sandbakkel božićni keksi - sastojcI.

  • 360 g brašna
  • 250 g maslaca sa sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica ekstrakta badema
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije

Sandbakkel božićni keksi - priprema:

  1. Izmiksajte maslac i šećer u pahuljastu smjesu – za to će vam trebati oko pet do sedam minuta. Dodajte jaje, ekstrakt vanilije i badema i nastavite miksati. Dodajte brašno i sve zajedno miksajte dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu.
  2. Pokrite smjesu za kekse plastičnom folijom i stavite je u hladnjak na par sati ili čak preko noći.
  3. Kad ste spremni ispeći kekse zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Po jednu žlicu ohlađene smjese za kekse stavite u kalupe za sandbakkelse. Pecite kekse u pećnici oko 10 do 12 minuta, odnosno dok rubovi ne počnu dobivati zlatno-smeđu boju.
  4. Kad ste spremni ispeći kekse zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Po jednu žlicu ohlađene smjese za kekse stavite u kalupe za sandbakkelse. Pecite kekse u pećnici oko 10 do 12 minuta, odnosno dok rubovi ne počnu dobivati zlatno-smeđu boju.
  5. Stavite kekse u kutiju i ostavite na sobnoj temperaturi do tri dana. Po želji možete ih čuvati i u hladnjaku ili zamrznuti u ledenici te upotrijebiti po želji. Dobar tek!

10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica Grčki keksi melomakaroni Slatki poljski keksi kolazcki Danski keksi od maslaca +2 Kuglice od marcipana i kakao praha marzipankartoffeln

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju