Kod nas je kraj godine, sad već tradicionalno, rezerviran za Punkufer.hr masterclass, a mjesta za ovaj ekskluzivni božićni svojom su kreativnošću osvojile Lucija i Katarina, koje su za svoje pratnje povele Enu i Višeslava.

Veselu ekipu dočekao je chef, kako drukčije nego s pjenušcem. Kao odličan domaćin, Mario zna da će se svi najbolje upoznati uz čašicu dobrog pjenušavog vina, koje je za tu priliku pripremio Badel 1862. Njihov pjenušac Epoha vrhunski je pjenušac pripremljen tradicionalnom metodom vrenja u boci, njegovan 730 dana kako bi razvio pun karakter, svjež s izraženim citrusnim i voćnim notama. Stvoren je od dviju izvrsnih sorti: chardonnaya i najpoznatije slavonske sorte – graševine. Grožđe za proizvodnju tog pjenušca potječe iz vinogradarski bogate podregije Slavonija, vinogorja Daruvar, čime je pjenušac dobio svojevrsni slavonski touch.

Kako je Mario Mihelj spojio naizgled nespojivo i koja vina odabrati za blagdanski stol Kako je Mario Mihelj spojio naizgled nespojivo i koja vina odabrati za blagdanski stol (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

"Kada pripremate blagdanska, svečana jela, uvijek uz njih idu i fina vina. Kako odabrati fino vino za koje jelo? Postoji ono pravilo bijelo meso, bijela riba – bijela vina, tamno meso, patka, steakovi, pečenja – tamna vina. Ali to nekad i nije pravilo", napominje Mario.

Na našoj blagdanskoj radionici polaznike je učio kako pripremiti svečano jelo od svakodnevnih namirnica kao što su piletina, mlinci i gljive. Tajna se krije u začinima. Klinčić, cimet, malo sjemena komorača i naranča aromatizirali su piletinu, dok je od mlinaca napravio tortu, a od gljiva prekrasnu rustikalnu kremu. Sve je zaokružio salatom od korjenastog povrća.

Kako je Mario Mihelj spojio naizgled nespojivo i koja vina odabrati za blagdanski stol Kako je Mario Mihelj spojio naizgled nespojivo i koja vina odabrati za blagdanski stol (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

To aromatično jelo svakako je tražilo odgovarajuće vino, a Mario ga je spojio s kraljem crvenih vina.

"Uz ovo naše božićno jelo spojili smo Korlat Cabernet Sauvignon. Za to vino odlučio sam se zbog aroma i okusa koje samo vino ima, a spojio sam ih s ovim začinima, klinčićem, cimetom, narančom, jednostavno se dobro sljubljuju. Tako će piletina, iako je bijelo meso, uz ove začine i gljive, a sve je dosta aromatično, pasati uz crveno vino."

Kako je Mario Mihelj spojio naizgled nespojivo i koja vina odabrati za blagdanski stol Kako je Mario Mihelj spojio naizgled nespojivo i koja vina odabrati za blagdanski stol (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Korlat Cabernet Sauvignon izrazito je tamne, duboke, gotovo crne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem. U aromatskom profilu karakterizira ga bogatstvo raznovrsnih aroma poput šljiva, borovnica, crnog ribiza, te diskretne začinske note. Vino je puno, harmonično, koncentriranih aroma, nešto izraženije svježine, s dosta zrelih tanina. Brižnom dugotrajnom njegom u hrastovim bačvama sljubljeno je u jedinstveno vino za odabrane trenutke.

"Mislim da se vino koje smo odabrali stvarno dobro slaže s jelom i da ga dobro nadopunjuje. Uz ovo vino ručak ili večera su kompletni", komentirala je naša polaznica Lucija.

Kako je Mario Mihelj spojio naizgled nespojivo i koja vina odabrati za blagdanski stol Kako je Mario Mihelj spojio naizgled nespojivo i koja vina odabrati za blagdanski stol (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Badel 1862 po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju