• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #božićna radionica

Na božićnoj radionici s chefom Marijem Miheljom polaznici su naučili zanimljive kulinarske tehnike i kreirali jelo idealno za blagdanska druženja

Kako od zabatka napraviti sočnu roladu s punjenjem i hrskavom koricom, kako nastaje torta od mlinaca i što s gljivama kad blagdani pokucaju na vrata, otkrio je Mario Mihelj svojim polaznicima na našoj božićnoj radionici.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 17.12.2024 12:45 komentari
viber Created with Sketch.
Božićna radionica by Mario Mihelj
Božićna radionica by Mario Mihelj (Foto:Karlo Klasić/Nova Studio)

Galerija Božićna radionica by Mario Mihelj - 3 23 Božićna radionica by Mario Mihelj - 3 23 Božićna radionica by Mario Mihelj - 4 23 Božićna radionica by Mario Mihelj - 5 23

U trendu Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz

Kod nas je kraj godine, sad već tradicionalno, rezerviran za Punkufer.hr masterclass. Ovaj smo put u goste pozvali svestranog Zagrebačkog chefa Marija Mihelja da vodi našu ekskluzivnu božićnu radionicu. U nagradnom natječaju svojim kreativnim odgovorima mjesta na radionici zaslužile su Lucija i Katarina, koje su za svoje pratnje povele Enu i Višeslava.

Veselu ekipu dočekao je chef u Enzita Kitchen Studiju u Zagrebu, kako drukčije nego s pjenušcem. Kao odličan domaćin, Mario zna da će se svi najbolje upoznati uz čašicu dobrog pjenušavog vina, koje je za tu priliku pripremio Badel 1862. Njihov pjenušac Epoha vrhunski je pjenušac pripremljen tradicionalnom metodom vrenja u boci, njegovan 730 dana kako bi razvio pun karakter, svjež s izraženim citrusnim i voćnim notama.

Božićna radionica by Mario Mihelj Božićna radionica by Mario Mihelj (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Druženje se nastavilo za radnim jedinicama. Za masterclass Mario je pripremio jedno blagdansko jelo od nekoliko komponenti koje su polaznici imali prilike sami kreirati i pritom su naučili zanimljive kulinarske tehnike.

Za glavnu namirnicu jela pobrinuo se Cekin sa svojom svježom i domaćom piletinom, koja je i prvi izbor kupaca u Hrvatskoj. Mario se odlučio za njihov batak i zabatak.

Božićna radionica by Mario Mihelj Božićna radionica by Mario Mihelj (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

"Božićno je vrijeme. Kako zapravo piletinu napraviti na božićni način? Tako da je oplemenimo začinima, začinima koji podsjećaju na Božić, a to su klinčić, cimet, malo komorača, koji odlično ide uz piletinu, narančina kora. Sve su to arome koje se sad koriste, bilo u jelima ili u kuhanom vinom. Sad je i sezona naranči, a piletina se s njom odlično slaže", uveo nas je u svoj blagdanski recept Mario.

Kako bi piletina poprimila pravo božićno ruho, polaznici su uz Marijevo vodstvo napravili punjenje od začina, narančine kore, suhih marelica, pistacija i svježeg peršina. Pilećim batacima i zabacima skinuli su kožu, istukli ih pa napunili i zarolali, a zatim vratili kožu. Piletinu su zatim kuhali u dvije folije kako bi ostala sočna, a zatim i pekli kako bi dobila hrskavu koricu.

Uz piletinu su radili mlince, ali ne one klasične. Nakon što su ih skuhali, stavili su ih u mali keramički protvan, stisnuli i ostavili da se ohlade, a zatim od njih napravili tortice koje su zapekli.

"Uz tortu od mlinaca, kako je zimsko doba, gljive su uvijek dobro došle. Napravili smo lijepu kremu od gljiva, koja je onako malo rustikalna, zapravo se vide komadići gljiva. Nećemo imati umak, nego tu kremu koja će povezati meso i mlince", rekao je Mario.

Na blagdanskom stolu uvijek je i salata, a Mario je francusku zamijenio kiselom. Tako su napravili brzo kiseljenje korjenastog povrća, od cikle, korabice i komorača. Za kraj su, kako bi dobili hrskavost, izrezali pistacije, suhe marelice, peršin te dodali malo limunove korice i time posipali jelo.

Božićna radionica by Mario Mihelj Božićna radionica by Mario Mihelj (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

"Uz ovo naše božićno jelo spojili smo Korlatovo vino, Cabernet Sauvignon. Za to vino odlučio sam se zbog aroma i okusa koje samo vino ima, a spojio sam ih s ovim začinima – klinčićem, cimetom, narančom, jednostavno se dobro sljubljuju. Tako će piletina iako je bijelo meso, ali ima ove začine i gljive, a i sve je dosta aromatično, pasati uz crveno vino", objasnio je Mario.

Božićna radionica by Mario Mihelj Božićna radionica by Mario Mihelj (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

U ugodnoj atmosferi i siti završili smo božićno druženje. "Radionica je bila prekrasna i jako sam zahvalna na prilici da naučim napraviti jelo od sastojaka koji su relativno uobičajeni, nešto što koristimo gotovo svakodnevno, ali na način koji nije svakodnevan. Naučila sam puno novih trikova i jedva ih čekam pokazati kod kuće i malo se praviti važna za božićni ručak", priznala nam je Lucija pa dodala: "Mislim da se vino koje smo odabrali stvarno dobro slaže s jelom i da ga dobro nadopunjuje. Uz to vino ručak ili večera su kompletni."

Njezina prijateljica Ena priznala nam je da je početnik u kuhinji, ali da je u radionici itekako uživala: "Jako mi se svidjela radionica, dala mi je ideju što bih mogla raditi za svoju obitelj ovog Božića. Chef Mario bio je jako zabavan, pristupačan, topao i mislim da sam puno naučila od njega."

Za razliku od nje, iskusna Katarina rekla nam je da joj je radionica bila veoma inspirativna. "Imamo jedan novi recept koji ćemo podijeliti s obitelji ovog Božića. Nova mi je bila rolada, mislim da je dobar trik jer se može kombinirati s raznim začinima i jako mi je drago što sam to naučila."

Božićna radionica by Mario Mihelj Božićna radionica by Mario Mihelj (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Njezina desna ruka u kuhinji Višeslav također dosta toga zna, a s radionice će ponijeti lijepe uspomene: "Bila je jako interesantna radionica. Uz učenje novih stvari, baš smo se lijepo podružili."

Naši su polaznici tako kući otišli s novim znanjima, vještinama i receptima za nadolazeće blagdane.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerima Cekin i Badel 1862 po najvišim profesionalnim standardima.

  • #božićna radionica
  • #mario mihelj
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: "Loše vrijeme" dio je čarolije
Maltempo
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: Svjetionik na kojem je "loše vrijeme" dio čarolije, a u kojem možete prespavati
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Maslac od jabuka recept
Jednostavan recept
Ovaj "maslac" od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Ideja za vikend
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Pun iznenađenja: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Pun iznenađenja
Lijepa Idrija usred još ljepše prirode: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
MORH: Redovite dnevne i noćne letačke aktivnosti borbenih aviona Rafalea
Svakodnevno
MORH uputio upozorenje: "Očekujte to danju i noću u cijeloj Hrvatskoj"
Masakr u susjedstvu: Otac kamenom zatukao i ubio ženu i sina, kćeri se bore za život
Sumanuti čin
Masakr u susjedstvu: Otac kamenom zatukao i ubio ženu i sina, kćeri se bore za život
show
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Preminula poznata pjevačica nakon pada s balkona, tužnu vijest je objavila njezina kćer
Sandra Bagarić bila na predstavi sa sinom i suprugom Darkom Domitrovićem
rijetko ga pokazuje
Sandra Bagarić u izlazak povela zgodnog sina, evo kako mladić izgleda!
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
Vezan je za plodnost
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
U jednoj od najpoznatijih serija osvanula hrvatska putovnica, a obožavatelji se smiju propustu
Nisu se baš potrudili
U jednoj od najpoznatijih serija osvanula hrvatska putovnica, a obožavatelji se smiju propustu
Medvjedi su sve lukaviji, ne bi znali što se dogodilo da ga kamera nije uhvatila na djelu
Wow!
Medvjedi su sve lukaviji, ne bi znali što se dogodilo da ga kamera nije uhvatila na djelu
tech
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
"Temelji su postavljeni"
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
sport
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
europski ispit
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
užas!
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
Mario Kovačević najavio Maccabi Tel-Aviv pa potvrdio ozljedu Sergija Domingueza
Najava Maccabija
Kovačević potvrdio veliki udarac uoči gostovanja u Srbiji: Otpao važan prvotimac
tv
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
putovanja
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
lifestyle
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Stan u Čitluku koji očarava detaljima i minimalizmom
inspiracija iz čitluka
Pogledajte Vanjin stan koji je toliko topao i ugodan. Ni ova ga hladna boja u tome nije spriječila
sve
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Preminula poznata pjevačica nakon pada s balkona, tužnu vijest je objavila njezina kćer
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
kako trančirati pile - 2
Škola kuhanja

Mario Mihelj savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta

Naučite na najjednostavniji način da trančirate pile i iskoristite svaki komad mesa za odličan obrok. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close