Najbolje se stvari odvijaju u mraku, na što nas podsjeća novi brend pjenušavog vina naziva Untouched by Light, kojeg je ovih dana predstavila vinarija Radgonske gorice. Prema profesorici Ann C. Noble, izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti rezultira nečime što se obično prepoznaje kao svjetlom pogođena aroma. Time se umanjuju citrusne arome, dok se intenzitet aroma kuhanog kupusa ili mokrog psa povećava. Zato su Radgonske gorice odlučile potpuno prijeći na tamnu stranu proizvodnjom svog novog pjenušavog vina.

Untouched by Light proizvodi se od sorte grožđa chardonnay, ubranog tijekom noći, dok vino stari u potpunoj tami špilje i bit će dostupno u bocama zaštićenim od sunca i bilo kakvog svjetla, a čak bi se trebalo i posluživati u mraku. Dok je vrenje počelo prije nekoliko mjeseci i prve će boce biti dostupne za godinu dana, Radgonske gorice već su počele uzimati prednarudžbe.

Slovenske Radgonske gorice imaju 166 godina dugu tradiciju u proizvodnji pjenušavih vina, od vremena nadvojvode Ivana Habsburško-Lotarinškoga, koji je proširio proizvodnju vina na području Radgone, do vremena kada su podrumi bili u vlasništvu švicarsko-francuske obitelji Bouvier. Direktor vinarije Borut Cvetkovič ovom je prilikom rekao:

„Untouched by Light proizvodi se slavnom francuskom metodom vrenja u boci, pri čemu koristimo samo odabrane chardonnay grozdove. Međutim, ono što ovo pjenušavo vino čini jedinstvenim je starenje u špilji Gornje Radgone u Sloveniji, gdje je netaknuto od svijeta, u potpunoj odsutnosti svjetla. Mi to zovemo metodom izrade uz pomoć mraka. Tijekom berbe, rotacije boca i pakiranja koristimo naočale za gledanje u mraku. Jednom kada izađe iz špilje, vino ćemo zaštititi crnom bocom otpornom na svjetlo pakiranom u vakumiranu vrećicu koja dodatno sprečava kontakt sa svjetlom i zrakom.“ Gospodin Cvetković također preporučuje kušanje vina u potpunome mraku s nekime tko vam je drag.

Ako želite biti među prvima koji će svjedoče izlasku ovog pjenušavog vina iz mraka, prednarudžbe su dostupne na untouchedbylight.com.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju