Dok cijene idu u nebo postajemo sve kreativniji kada je riječ o rezanju troškova, a kad je riječ o budžetu koji izdvajamo na hranu možemo ponešto naučiti i od chefova ili vlasnika restorana koji pokušavaju uštedjeti svaki euro. Pritom ne mislimo na smanjivanje porcija ili nabavku namirnica lošije kvalitete, nego male trikove koji čine razliku.

Ciljana kupovina 

"Prije sam volio lutati supermarketima i kupovao stvari koje mi nisu bile neophodne“, kaže Steve Konopelski, profesor u kulinarskoj školi Augustea Escoffiera za Huffpost i dodaje kako je impulzivnu kupovinu zamijenio za organiziranu nabavku hranu. Ako znamo po što smo došli manja je vjerojatnost da ćemo kupiti stvari koje nam ne trebaju, a pritom je korisno i da u kupovinu hrane ne idemo gladni.

Neki chefovi prije kupnje uslikaju unutrašnjost hladnjaka kako ne bi kupili nešto što već imaju u njemu – dovoljno je izvući mobitel, pogledati fotografiju i provjeriti čega ima unutra. Jedan od trikova je i da uvijek pri ruci imate kalkulator pa svaki put kada stavite novi artikl u košaricu ukucate i novi iznos u mobitel. Tako ćete imati potrošnju pod kontrolom i nećete pasti na trikove trgovaca, kao što je zaokruživanje cijena na „99“ koji su osmišljeni kako bismo potrošili više.

Gulaš Hrana i piće Recept za gulaš u kojem jeftiniji komad mesa otkriva savršenstvo okusa

Van okvira 

Kad je riječ o namirnicama koje ne kupujemo često, kao što je primjerice maslinovo ulje, možemo satima stajati ispred polica razmišljajući o tome koje izabrati da bi smo na kraju stavili u košaricu ono čiji nam brend zvuči poznato.

Chefovi savjetuju da izađemo iz okvira i isprobamo druge proizvođače, osobito ako su na akciji. Uostalom sastav proizvoda i brendove možemo istražiti prije kupovine guglajući „kandidate“ koji nam dolaze u obzir dok opušteno pijemo kavu kod kuće.

Najjednostavniji način da usporedimo cijene jest taj da obratimo pozornost na cijenu po litri ili kilogramu, kako nas ne bi omele veličine pakiranja.

Ako se pitate koje je najbolje vrijeme za kupnju, odgovor je rano jutro ili kasniji popodnevni sati jer tada možemo naći više proizvoda na sniženju. Kako bi vam namirnice trajale dulje, potražite one s najsvježijim datumom pakiranja, a one se često slažu iza ili ispod starijih.

Meso za gulaš je obično žilavo prije termičke obrade Hrana i piće Kako omekšati žilavo meso? Trikovi s kojima će jeftiniji komadi postat mekani i fini

Nove ideje 

Ponekad chefovi štede tako da u jela ukomponiraju više cjenovno prihvatljivijih namirnica. Primjerice, ako radite tortilje s mljevenim mesom, u njih možete ubaciti kuhanog graha, koji će dati fini okus – i u konačnici pojeftiniti jelo. 

Zamrzavanje ostataka ručka ili večere od kojih uz nešto "nadogradnje" možete napraviti nova jela, također štedi novac, a pomoći može i učenje novih vještina i recepata. Prema principu „zero wastea“ razmislite što sve možete napraviti sami i uštedjeti - domaće biljno mlijeko ili maslaca jedan je od primjera, a budžetu će pomoći i iskorištavanja jestivih dijelova povrća, mesa ili ribe, koje inače bacamo za pripremu temeljaca i juha. Kupovanje sezonskih namirnica po jeftinijoj cijeni i priprema domaćih pekmeza ili ukiseljenog povrća također može biti plus. 

10 manje popularnih vrsta ribe s hrvatskih tržnica od kojih možete napraviti fantastičan ručak Arbun Bugva Cipal +6 Fratar

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju