Zahvaljujući malim kulinarskim trikovima itekako možete skratiti vrijeme provedeno za štednjakom, ali i olakšati si pripremu hrane, kao i izbjeći bacanje nekih namirnica – poput starog kruha ili povrća "na izdisaju". Pa krenimo…

Avokado za nestrpljive

Da bismo mogli uživati u slasnom avokadu, često moramo čekati i nekoliko dana da bi sazrio jer u trgovine najčešće dolazi nezreo. Iako boja kore može pomoći u odabiru, nije uvijek najbolji pokazatelj zrelosti jer može zavarati. Kako odabrati najbolji mogući avokado u trgovini, provjerite ovdje. Želite li ubrzati zrenje, avokado je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi u papirnatoj vrećici s jabukom ili bananom, koje će ubrzati proces.

Šalša Hrana i piće Sve tajne savršene šalše: Trikovi za prefini umak od rajčice kojega nikada ne možete skuhati previše

Guljenje jaja

Kako biste što brže i jednostavnije ogulili jaja, u vruću vodu za kuhanje dodajte čajnu žličicu sode bikarbone. Soda bikarbona povećava alkalnost vode, što pak pomaže opustiti bjelanjke od unutrašnje opne jaja te tako olakšava guljenje. Ako kuhano jaje uronite u hladnu vodu s komadićima leda, zaustavit ćete proces daljnje termičke obrade te si dodatno olakšati guljenje.

Sočnije meso

Mesari dobro znaju da mekoća, izgled i okus pečenog mesa ovisi i o načinu na koji ga režemo prije nego što ga stavimo na tavicu. Dobro pregledajte sirovi komad mesa i otkrijte u kojem se smjeru kreću mišićna vlakna u njima. Nožem zarežite okomito na smjer vlakana. Na taj ćete ih način skratiti, a meso će postati lakše za žvakanje. Osim toga, za bržu pripremu poslužite se batom: Ne samo da će vam on pomoći da izravnate komad mesa i tako vam olakšati ravnomjernu termičku obradu već ćete u postupku udaranja i omekšati žilavi komad.

Pizza bez dizanja

Tijesto za pizzu ne morate čekati da se diže na toplom, pa čak ni upotrebljavati kvasac. Kad uhvati glad i zatreba li vam prečica, dovoljno je iskoristiti jogurt, brašno i prašak za pecivo. Na 2 čvrsta jogurta dodajte oko 3,5 čaša brašna. Kao mjera neka vam posluži čaša od jogurta. Ovdje potražite recept. 

Novi život krastavaca

Čak i ako su krastavci pomalo uvenuli, postoji način da im vratite svježinu i hrskavost. Metoda je jednostavna: jednostavno ih uzdužno narežite na kriške i stavite u staklenku ili visoku čašu. Napunite je vodom do vrha i stavite u hladnjak. Nakon otprilike dan-dva trebali biste primijetiti da su kriške krastavca hrskavije nego prije.

Pohani patlidžan Hrana i piće Trik za hrskave "pohane" patlidžane koji se mogu napraviti sa samo 3 žlice ulja

Omekšavanje maslaca

Puno recepata traži maslac sobne temperature, što znači da bi trebao biti hladan na dodir. Recepti (poput primjerice nekih vrsta pita), mogu tražiti i hladan maslac, što znači da treba biti izvađen iz hladnjaka netom prije nego što ćete ga koristiti. Traži li se omekšali maslac, uračunajte u pripremu jela i vrijeme koje će provesti na sobnoj temperaturi. Želite li ubrzati postupak, možete se poslužiti mikrovalnom pećnicom ili pak narežite maslac na kockice, stavite ih u nepropusnu vrećicu pa uronite u mlaku vodu.

Trik koji vraća svježinu kruhu

Stari i tvrd, ali još uvijek jestivi kruh može biti izvor različitih gastronomskih eksperimenata. Od njega možete napraviti krušne mrvice, ali ga upotrijebiti za pripremu faširanaca, pudinga od kruha i sličnih jela. No istome možete vratiti i prvotnu svježinu. Cijeli komad kruha koji vam je ostao nekoliko sekundi stavite pod mlaz vode iz pipe. Važno je da površinu kruha dobro namočite, ali ne i potopite u tekućini. Tako namočen kruh stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva oko pet do 10 minuta. Držite kruh na oku da vam ne bi zagorio.

Piletina u umaku Hrana i piće Recept za najmekšu piletinu u kremastom umaku sa šampinjonima

Guljenje češnjaka

Kada trebate oguliti cijelu glavicu – i to brzo, trebate samo horizontalno prepoloviti glavicu, staviti je na dasku za rezanje i čvrsto poklopiti širokom i plosnatom oštricom noža. Ljuska češnjaka ostat će u komadu i dovoljno ju je samo odvojiti. Ovaj trik najbolje uspijeva ako koristite češnjak koji je neko vrijeme „odležao svoje“, odnosno nije potpuno svjež.

Paniranje povrća

Da biste smanjili nered u kuhinji, jaje, brašno i krušne mrvice stavite u zasebne kutije s poklopcem. U svaku kutiju ubacite komad povrća koji želite panirati, zatvorite je pa dobro protresite. Ponovite postupak sa svakom kutijom dok ne dobijete savršeno paniran komad povrća. Umjesto kutija možete upotrijebiti i veću plastičnu vrećicu za smrzavanje.

Brže hlađenje pića

Kako biste u iznimno kratkom vremenu ohladiti limenku (ili bocu) piva, vina ili soka, sve što trebate je posuda vode, led i sol. U posudu ulijte hladnu vodu i ubacite led. Dodajte nekoliko žlica soli koja će ubrzati hlađenje, dobro promiješajte i stavite limenku ili neki drugi predmet želje unutra. Za manje od pet minuta imat ćete ohlađeno piće kojim možete nazdraviti tom triku.

Spas za nezrele ili bezokusne rajčice: 5 trikova pomoću kojih će biti slađe i sočnije Rajčice Punjene rajčice Rajčice +0 Rajčice  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju