Ljetno vrijeme idealno je za eksperimentiranje s jelima na bazi mahuna. To zeleno povrće ne mora biti neukusno i dosadno. Naprotiv, uz malo volje i truda možete ga transformirati u fino jelo ili prilog koji ćete htjeti jesti svaki dan.

To najbolje znaju u Armeniji, Etiopiji, Grčkoj i na Bliskom istoku, gdje su mahune glavne zvijezde vrlo sličnog jela, a koje je popularno pod imenima fassoulia, fossolia, fasolakia i khoresht lubia sabz.

Riječ je zapravo o mahunama koje se pirjaju u umaku od rajčice i s različitim začinima kako bi im se podarila dodatna dubina okusa.

Postoje mnoge varijante istog recepta u različitim zemljama – neki mahune pripremaju s mljevenom janjetinom, a drugi bez ijednog grama mesa. Odluka je na vama. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju ovih mahuna.

Sastojci za mahune u umaku od rajčice:

  • 450 g svježih mahuna
  • 200 g cherry rajčica
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 veći luk
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 čili papričica
  • ½ čajne žličice slatke paprike
  • ½ čajne žličice kumina
  • ½ čajne žličice korijandra
  • sol i papar po želji

Mahune omotane pancetom Hrana i piće Recept za prilog iz snova za koji će vam trebati dva sastojka i 10 minuta posla

Priprema mahuna u umaku od rajčica:

  1. Očistite mahune i prepolovite ih.
  2. U većoj tavi zagrijte polovicu ulja pa na njemu pirjajte mahune dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko 15 minuta. Izvadite mahune iz tave.
  3. U tavu dodajte ostatak ulja pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na tanke kriške. Pirjajte luk oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi.
  4. Dodajte nasjeckani češnjak i čili papričicu i pirjajte još nekoliko minuta.
  5. U tavu dodajte cherry rajčice, koje ste prerezali popola, i pirjajte ih dok ne omekšaju.
  6. Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i prepržite minutu-dvije.
  7. Vratite u tavu mahune. Posolite i popaprite po želji, dodajte slatku papriku, kumin i korijandar i sve dobro promiješajte.
  8. Podlijte s malo vruće vode (ili zagrijanog temeljca), poklopite tavu i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 20 minuta.
  9. Poslužite toplo uz kuhanu rižu, pečeni krumpir ili tostiranu krišku kruha. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju