Hrani možete produžiti rok trajanja ako ju spremite u zamrzivač. To se ne odnosi samo na svježe povrće, voće, meso i ribu, već i gotova jela poput juha, variva, umaka i slično.
No, umjesto u kutije, ostatke hrane spremite u plastične vrećice sa zatvaračem. Najvažniji dio? Rasporedite hranu ravnomjerno u vrećici – „na tanko“ – kako bi zauzimala što je moguće manje prostora u zamrzivaču.
Ne samo da takva pohrana štedi važan prostor, već vam omogućava i brže zamrzavanje i odmrzavanje namirnica i jela. Što se hrana kraće zamrzava, to ima i bolji okus nakon odleđivanja, tvrde stručnjaci.
Ako na raspolaganju imate uređaj za vakumiranje, iskoristite ga. U suprotnom nabavite obične vrećice sa zatvaračem od svega par kuna, ubacite u njih hranu koju želite zalediti, postavite ih na ravnu površinu pa rukama istisnite sav višak zraka i ravnomjerno rasporedite sadržaj. Tek onda zatvorite vrećicu i stavite u ledenicu.