• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kupili ste previše? Hrana koja ne podnosi čuvanje u zamrzivaču

Ako ste kupili velike količine orašastih plodova, slobodno ih zamrznite kako ne bi užegli, a smrznuti možete i svježe začine te naribani sir. Kuhana tjestenina i riža bi se nakon zagrijavanja lako mogla raskuhati, a sirov avokado će promijeniti okus...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 17.03.2020 06:52 komentari
viber Created with Sketch.
Naranče
Naranče (Foto:Getty Images)

Galerija Hrana koja ima puno vode, poput krastavaca, rotkvica ili naranči neće biti ukusna nakon odmrzavanja. 4 Zelena salata će nakon zamrzavanja uvenuti i posmeđiti. 4 Jogurt, kao i svježi kremasti te polutvrdi sirevi u zamrzivaču mogu promijeniti teksturu. 4 Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili pečena neće biti ukusna ako je čuvate na ledu. 4

U trendu Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija" Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu

Držanjem hrane u hladnjaku sprečava se rizik od množenja mikroorganizama koji štete zdravlju. Namirnice poput jaja, mlijeka, ribe, mesa najbolje je spremiti u hladnjak odmah čim stignete kući nakon kupnje, odnosno pridržavati se pravila "najduže dva sata" na sobnoj temperaturi. Tijekom ljeta, dobro je smanjiti taj period na jedan sat. To vrijedi i za ostatke od ručka ili hranu iz dostave.

Temperatura hladnjaka bi trebala biti 4 stupnjeva Celzijusa ili niža, a preporuka je da zamrzivač radi na minus 14 stupnjeva.

Zamrzavanjem bakterije neće nestati, ali će se usporiti njihovo množenje. Nutrijenti će ostati u hrani, a minimalno se može smanjiti količina proteina. Od trenutka kad hranu s leda prebacite u hladnjak najbolje ju je potrošiti u roku od jednog do četiri dana. Meso ili ribu iz zamrzivača najbolje je pripremiti isti dan nakon odmrzavanja ili sutradan.

Hrana u zamrzivaču neće trajati vječno prvenstveno zbog toga što će promijeniti teksturu i okus, ali ako je preporučena temperatura bila konstantna neće naštetiti zdravlju. Tako primjerice cijelo pile možete čuvati godinu dana, a narezane komade upola manje. Kobasice pak gube kvalitetu već nakon dva mjeseca.

Nestane li struje, napunjeni zamrzivač izdržat će do 48 sati bez opasnosti da se hrana počne kvariti, ali vrata moraju ostati zatvorena.

Ako ste kupili velike količine orašastih plodova, slobodno ih zamrznite kako ne bi užegli, a smrznuti možete i svježe začine te naribani sir. Kuhana tjestenina i riža bi se nakon zagrijavanja lako mogla raskuhati. 

Dozrele banane najlakše je sačuvati tako da ih narežete na ploške. Ubacite li ih takve u smoothie i izmiksate, dobit ćete još kremastiji napitak.

Zamrzava se i slanina, ne samo kako biste joj produljili trajanje, nego i zato što se tako lakše reže na tanke ploške. Kruh je najbolje smrznuti dok je svjež pa odvojite koliko vam treba, a ostatak zamotajte u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak. Kada ga poželite jesti, maknite foliju i pecite ga u pećnici zagrijanu na 150 stupnjeva, između 5 do 10 minuta.

Sirovo povrće poput brokule, šparoga, cvjetače ili kelja najbolje je nakratko blanširati prije zamrzavanja kako biste spriječili rizik od bakterija. Na led možete spremiti mnoga jela poput sarme, juhe, graha, mesa u umaku ili šalše, ali imajte na umu da tjestenina ili krumpir neće imati dobar okus nakon podgrijavanja. 

Tijesto za kekse, njoke ili knedle također možete mirne duše staviti na led. Ne želite li da se njoki slijepe, stavite ih na pladanj, prekrijte folijom pa stavite u zamrzivač. Pripazite da zrak ne ulazi kako se tijesto ne bi mjestimično osušilo. 

Peciva od dizanog tijesta ne treba odmrzavati nego samo izvaditi iz zamrzivača, prema želji premazati umućenim jajetom pa ispeći u pećnici. Zamrzavate li dizano tijesto u komadu, ostavite ga da se odmrzne pa umijesite i oblikujte.

No neke vrste hrane, poput cijelih jaja bolje je držati dalje od zamrzivača ili odvojite žumanjke od bjelanjaka. Kako biste provjerili koje će namirnice promijeniti okus ili teksturu čuvanjem u zamrzivaču, zavirite u našu galeriju.

  • #kako kuhati
  • #trik
  • #Zamrzivač
  • #jaja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Minglanje v klanjcu: Mala ulica u Samoboru koja je vratila starinski duh blagdana
Domaće i iskreno
Minglanje v klanjcu: Mala ulica u Samoboru koja je vratila starinski duh blagdana
Uzbudljivi Paros: Predivni grčki otok koji je promijenio povijest Hvara
Pogled u prošlost
Uzbudljivi Paros: Predivni grčki otok koji je promijenio povijest Hvara
Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom
Ispravite ih...
Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
Njemačke kompanije se rješavaju zaposlenih i nude izdašne otpremnine
otpuštanje radnika
Na tisuće zaposlenih leti van, ali zato dijele bogatstvo za odlazak! "420.000 eura otpremnine i još se uvijek isplati"
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Ana de Armas oduševila je prirodnim izgledom bez šminke
snimili je paparazzi
Izgled bez šminke holivudske glumice zapanjio svijet, uistinu je prava ljepotica!
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
sport
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
BRZ OPORAVAK!
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
MasterChef: Od večeras u MasterChefu – platinasta kartica! Tko će je osvojiti?!
NOVA BORBA
Od večeras u MasterChefu – platinasta kartica! Tko će je osvojiti?!
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
putovanja
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
novac
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Gabriela kolač blogerice Petre Sabljić
Najdraži kolač ikad
Svi traže recept za kolač s finom kremom i prhkim korama, mi ga dijelimo s vama
Glamurozne kombinacije s visokim čizmama
IZGLEDAJU MRAK
Visoke čizme su adut za glamurozna izdanja, a mi imamo tri takve kombinacije
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
BRZ OPORAVAK!
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
Češnjak
Ispravite ih...

Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

Kako biste skuhali jela s češnjakom bez greške, nije važno samo koristite li ga u svježem ili suhom obliku - lako se može pogriješiti i ako češnjeve ne nasjeckate dovoljno sitno, dodate ih u pogrešno vrijeme ili zaboravite na divne tehnike uz koje češnjak postaje suptilniji dodatak hrani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Jaja Hrana i piće
    I profići griješe...

    Jeste li znali? Najčešća pogreška koju radimo dok razbijamo jaja

  • Češnjak Hrana i piće
    Ispravite ih...

    Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

  • Sendvič Hrana i piće
    U obliku je tajna

    Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close