Tri tip steak je trokutasti dio junećeg buta izrazito prošaran masnoćom. Ljubitelji grilla vole ga peći na niskoj temperaturi i dugo, ali i u pećnici se može napraviti jako dobro. To je steak koji voli marinade, a ova s crnim paprom i češnjakom impresionirat će svakoga tko je kuša.
Tri tip steak obično ima masu oko jednog kilograma ili nešto više, a količina marinade iz ovog recepta bit će vam dovoljna za jedan komad. On će nahraniti troje do četvero ljudi, ovisno – naravno – o točnoj gramaži, kao i o tome koliko su ti ljudi gladni... i veliki.
Glavni sastojak recepta smo vam predstavili, a uz meso trebat ćete jako puno češnjaka, luk u prahu, repičino ulje, sol i papar, crveni vinski ocat, malo umaka Worcestershire i peršin ili grančice timijana kao ukras pri posluživanju.
Marinirano meso držite u hladnjaku barem dva do četiri sata, a najbolje bi bilo da ga ostavite u marinadi preko noći. Izvadite na sobnu temperaturu sat vremena prije pečenja.
Čak i ako se tek amaterski "bavite" steakovima, termometar biste trebali imati (možete ih za male pare kupiti doslovno svugdje) pa se opremite prije nego krenete u avanturu s ovim finim komadom mesa. Najbolje da se kod vašeg mesara raspitate ima li u ponudi tri tip odrezak, odnosno da ga zamolite da prije procesurianja cijelog buta odreže za vas ovaj sočni komad junetine.
Tri tip steak iz pećnice poslužite s pireom ili pečenim krumpirom, pečenim povrćem ili salatom od zelenih mahuna.
Sastojci za tri tip steak iz pećnice u marinadi od češnjaka i crnog papra:
- 3 žlice repičina ulja
- 12 češnjeva češnjaka, nasjeckanog na sitno
- 1 čajna žličica luka u prahu
- 2 žlice umaka Worcestershire
- 1 žlica crvenog vinskog octa
- 1 čajna žličica soli
- 2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1 tri tip steak (1100 - 1400 g)
- 1 žlica nasjeckanog peršina ili grančica timijana, za ukras
Priprema tri tip steaka:
- U velikoj zdjeli pomiješajte 2 žlice repičina ulja, mljeveni češnjak, luk u prahu, Worcestershire umak, crveni vinski ocat, sol i papar.
- Stavite meso u zdjelu s marinadom i okrećite ga dok ga sasvim ne prekrije.
- Prekrijte folijom i stavite u hladnjak na 2 do 4 sata ili preko noći. Izvadite iz hladnjaka sat prije pečenja.
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- U tavi zagrijte 1 žlicu repičina ulja na srednje jakoj vatri. Steak pecite 2-3 minute sa svake strane i prebacite ga u pećnicu.
- Pecite u pećnici dok unutarnja temperatura ne dosegne 50 stupnjeva za rare, 55 stupnjeva za medium rare ili 60 stupnjeva za medium (oko 20-30 minuta).
- Pustite steak da odstoji 10 minuta prije rezanja. Ukrasite peršinom ili grančicom timijana.