• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #hranom oko svijeta

Tri klasična recepta iz francuskih bistroa koja možete napraviti kod kuće

Što biste samo dali da sada možete sjesti u mali francuski bistro i uz čašu vina naručiti neko jednostavno, a prefino jelo. Ako zasad o tome možete samo sanjariti, donosimo vam tri jednostavna recepta koji će unijeti dašak Francuske u vaše domove...
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 21.02.2022 08:25 komentari
viber Created with Sketch.
Francuska juha od luka
Francuska juha od luka (Foto:Vigor Klaić/Nova Studio)

Galerija Čokoladni Pot de Crème 20 Francuska juha od luka 20 Croque Monsieur 20 Croque Monsieur 20

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

Dok čekamo da se francuski brežuljci i pariški parkovi zazelene, okuse i mirise Francuske unijeli smo u naše domove. Bilo je samo potrebno skoknuti do obližnjeg Lidla na Tjedan francuske kuhinje i nabaviti sve za ova klasična jela njihovih malih bistroa.

Ako ste nekoć uživali u gastro putovanjima ovom zemljom barem jedno od ova tri jela mogli ste naći na jelovnicima njihovih slatkih malih zalogajnica. Rekreirajte ih i prisjetite se svih doživljaja ili ako tamo tek planirate otputovati okusite što vas čeka, okusima otputujte u Francusku uz pomoć ova tri klasična recepta iz francuskih bistroa.

1. Francuska juha od luka

Juha od skoro samo jednog povrća, a puna dubokih okusa. Francuski klasik koji se nalazi na meniju svakog bistroa u Francuskoj bez sumnje će osvanuti i na vašem.

Francuska juha od luka Francuska juha od luka (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci:

  • 3 velika crvena luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 žlice maslaca
  • Pola žličice soli
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 120 ml bijelog vina
  • 1 žlica šerija
  • 1 žlica konjaka
  • 2 l goveđeg temeljca
  • 2 lovorova lista
  • 4 žličice sviježe majčine dušice (ili dvije suhe)
  • 1 baguette
  • 200-300 g naribanog Gruyere sira

Francuska juha od luka Francuska juha od luka (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:

  1. Na maslinovom ulju otopite maslac pa mu dodajte luk narezan na tanke kriškice. Posolite, popaprite pa poklopite poklopcem. Zatim dodajte gnječeni češnjak, šeri i konjak te pustite neka alkohol ispari i luk se malo karamelizira.
  2. Luku dodajte vino pa nakon nekoliko minuta lovorov list i majčinu dušicu te dobro promiješajte.
  3. Zatim ulijte vrući goveđi temeljac i pustite neka krčka na laganoj vatri oko sat vremena.
  4. Dok se juha kuha narežite baguette na tanke kriškice, na njih stavite malo ribanog Gruyere sira pa zapecite u pećnici do zlatne boje.
  5. Juhu servirajte toplu s kruščićima u njoj i malo ribanog Gruyera ili parmezana na vrhu. Bon Appetit!

2. Croque Monsieur

Izgleda jednostavno, ali oko ovog toplog sendviča malo ćete se potruditi. Hrskavi kruh prekriven bešamelom, a unutra slojevi šunke i rastopljenog sira. Svaki njegov sloj priča svoju francusku priču.

Croque Monsieur Croque Monsieur (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 350 ml mlijeka
  • 1 režanj češnjaka
  • Muškatni oraščić
  • Dvije žlice naribanog parmezana ili Gruyer sira
  • 8 tankih šnita pain de mie ili nekog drugog bijelog kruha za sendvič
  • 200 g sira Comte ili Tomme, (ili Gaude) naribanog
  • 120 g šunke, tanko narezane
  • 2 žlice senfa

Croque Monsieur Croque Monsieur (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:

  1. Namažite obje strane svake šnite kruha maslacem i grilajte ga na tavi ili u tosteru.
  2. Napravite bešamel. U mlijeko stavite zgnječeni češnjak, prstohvat naribanog muškatnog oraščića, sol i papar te pustite neka zakipi. Maknite s vatre i procijedite ga ako želite. Rastopite dvije žlice maslaca i dodajte mu žlicu brašna. Miješajte dok ne počne dobivati boju pa potom umiješajte infuzirano mlijeko, smanjite vatru i miješajte dok se bešamel ne zgusne. Pred kraj umiješajte parmezan ili ribani Gruyer sir.
  3. Svaku šnitu kruha namažite senfom i dodajte žličicu bešamela. Zatim ribani sir poput Gaude ili Comte pa opet šniticu šunke. Poklopite drugom šnitom kruha pa na vrh stavite žlicu bešamela i zapecite ih u pećnici na 180°C dok bešamel ne dobije lijepe smeđe točkice i dok se sir ne otopi.

3. Čokoladni Pot de Crème

Kremasti desert, koji nije niti puding niti mousse, pobudit će vam želju da odmah kupite karte za najromantičniji grad na svijetu.

Čokoladni Pot de Crème Čokoladni Pot de Crème (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci (za 6 porcija):

  • 400 g tamne čokolade
  • 6 žumanjaka
  • ½ šalice šećera
  • 3 šalice vrhnja
  • 1 žličica soli

Za ukrašavanje:

  • Nezaslađeno vrhnje za šlag
  • 2 kockice naribane čokolade
  • 6 malina

Čokoladni Pot de Crème Čokoladni Pot de Crème (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:

  1. Čokoladu natrganu na komadiće stavite u veliku zdjelu.
  2. U posebnoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke i šećer. Zagrijte vrhnje i sol na srednjoj temperaturi. Kada se zagrije (prije nego zakipi), umiješajte vrhnje u žumanjke uz stalno miješanje.
  3. Vratite smjesu na vatru, prokuhajte dok se ne počne dizati i umiješajte ju u rastopljenu čokoladu. Miješajte dok se smjesa ne ujednači, a sva čokolada otopi. Ohladite barem 2 sata prije posluživanja.
  4. Netom prije posluživanja ukrasiti šlagom, ribanom čokoladom i malinom na vrhu.

Ako ste nakon ovog odmah dobili želju da spakirate kofer i sjednete u prvi francuski bistro ali to sad nije moguće, dovedite ga u vaš dom. Na Tjednu francuske kuhinje u Lidlu, nabavite sve za vaš bistro, od namirnica za ove recepte, ostalih francuskih sireva, quichea i ostalih delicija koje će vas okusima odvesti na mirisna polja Provanse, prekrasnu Azurnu obalu ili pariške ulice.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #hranom oko svijeta
  • #Francuska
  • #Recepti
  • #kuhanje
  • #kuhinja
  • #juha od luka
  • #lidl
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Gradovi koje bih opet posjetio. I oni koje više ne bih.
Sto ljudi...
Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio
Sancocho gulaš recept
Jako fino
Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Pokrovitelj DI-GO
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Snimka policijskog postupanja u Trilju izazvala reakcije
Oglasila se policija
VIDEO Širi se snimka: Policajac u kombiju brutalno udara uhićenika, kolege zatvorile vrata
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
Nezaobilazna tijekom blagdana
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
tech
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Pariz
Pokrovitelj Lidl

Pariška piramida koja se smatrala nepoželjnom: Sve što trebate znati o najslavnijem muzeju na svijetu

Danas se Louvre može pohvaliti nevjerojatnom zbirkom koja sadrži više od 380 tisuća umjetnina, iako je samo mali dio njih, oko 35 tisuća, izložen u stalnom postavu. Ta su djela izložena u osam odjela, a svaki je posvećen određenom razdoblju umjetnosti. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close