Svima nama koji uživamo u gastro putovanjima ovaj period u kojem smo vezani za vlastite kuhinje prilično teško pada. Mnogi kuhaju egzotična jela koja inače nemaju običaj spremati, ali bez pravog konteksta koji nam daje upravo putovanje. Što biste samo dali da sada možete sjesti u mali francuski bistro i uz čašu vina naručiti neko jednostavno a prefino jelo! Kako zasad o tome možemo samo sanjariti, donosimo vam tri jednostavna recepta koji će unijeti dašak Francuske u vaše domove.

1. Francuska juha od luka

Sastojci:

½ snopa svježeg timijana
1 žličica crnog papra u zrnu
1 žličica sjemenki komorača
1 zvjezdasti anis
1 lovorov list
4 žličice maslaca
1 kg crvenog luka
½ šalice crvenog vina
1 žličica konjaka
10 šalica goveđeg temeljca
1 žličica tamnog soja sosa
1 žličica šerija
Sol
4 šnite tosta
4 tanke šnitice Gruyere sira
5 dkg naribanog parmezana
½ šalice nasjeckanog vlasca

 

 

Upute:

Timijan, papar, anis, komorač i lovor stavite na gazu i čvrsto zavežite. Stavite putar i sitno nasjeckani luk u lonac na srednje jaku vatru i kuhajte oko 45 minuta dok luk ne dobije smeđu boju. Dodajte vino i konjak i kuhajte dok se vino ne reducira do pola. Dodajte temeljac i vrećicu sa začinima i nakon što zakuha, ostavite da se krčka na laganoj vatri oko 1 sat. Dodajte soja sos, šeri i malo soli po želji.

Kod serviranja:

Juhu servirati sa šnitom tosta sa Gruyerom i parmezanom.

2. Croque Monsieur po receptu restorana La Buvette

Sastojci:

8 žličica otopljenog maslaca
8 tankih šnita pain de mie ili nekog drugog bijelog kruha za sendvič
200 g sira Comte ili Tomme, narezano na tanke šnite
120 g šunke, tanko narezane

 

 

Upute:

Namažite obje strane svake šnite kruha putrom. Između 2 kruha stavite naizmjenično sir i šunku. Zagrijte tavu na srednju temperaturu i pecite sendvič dok ne posmeđi s obje strane i dok se sir ne otopi.

3. Čokoladni Pot de Crème

Sastojci:

400 g tamne čokolade
6 žumanjaka
½ šalice šećera
3 šalice vrhnja
1 žličica soli
Nezaslađeno vrhnje za šlag (za ukrašavanje)

 

 

Upute:

Čokoladu natrganu na komadiće stavite u veliku zdjelu. U posebnoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke i šećer. Zagrijte vrhnje i sol na srednjoj temperaturi. Kada se zagrije (prije nego zakipi), umiješajte vrhnje u žumanjke uz stalno miješanje. Vratite smjesu na vatru, prokuhajte dok se ne počne dizati i umiješajte ju u rastopljenu čokoladu. Miješajte dok se smjesa ne ujednači a sva čokolada otopi. Ohladite barem 2 sata prije posluživanja.

Serviranje:

Ovo je količina za oko 6 porcija. Prije posluživanja ukrasiti šlagom.