Dok čekamo da se francuski brežuljci i pariški parkovi zazelene, okuse i mirise Francuske unijeli smo u naše domove. Bilo je samo potrebno skoknuti do obližnjeg Lidla na Tjedan francuske kuhinje i nabaviti sve za ova klasična jela njihovih malih bistroa.
Ako ste nekoć uživali u gastro putovanjima ovom zemljom barem jedno od ova tri jela mogli ste naći na jelovnicima njihovih slatkih malih zalogajnica. Rekreirajte ih i prisjetite se svih doživljaja ili ako tamo tek planirate otputovati okusite što vas čeka, okusima otputujte u Francusku uz pomoć ova tri klasična recepta iz francuskih bistroa.
1. Francuska juha od luka
Juha od skoro samo jednog povrća, a puna dubokih okusa. Francuski klasik koji se nalazi na meniju svakog bistroa u Francuskoj bez sumnje će osvanuti i na vašem.
Francuska juha od luka (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Sastojci:
- 3 velika crvena luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice maslaca
- Pola žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
- 120 ml bijelog vina
- 1 žlica šerija
- 1 žlica konjaka
- 2 l goveđeg temeljca
- 2 lovorova lista
- 4 žličice sviježe majčine dušice (ili dvije suhe)
- 1 baguette
- 200-300 g naribanog Gruyere sira
Francuska juha od luka
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:
- Na maslinovom ulju otopite maslac pa mu dodajte luk narezan na tanke kriškice. Posolite, popaprite pa poklopite poklopcem. Zatim dodajte gnječeni češnjak, šeri i konjak te pustite neka alkohol ispari i luk se malo karamelizira.
- Luku dodajte vino pa nakon nekoliko minuta lovorov list i majčinu dušicu te dobro promiješajte.
- Zatim ulijte vrući goveđi temeljac i pustite neka krčka na laganoj vatri oko sat vremena.
- Dok se juha kuha narežite baguette na tanke kriškice, na njih stavite malo ribanog Gruyere sira pa zapecite u pećnici do zlatne boje.
- Juhu servirajte toplu s kruščićima u njoj i malo ribanog Gruyera ili parmezana na vrhu. Bon Appetit!
2. Croque Monsieur
Izgleda jednostavno, ali oko ovog toplog sendviča malo ćete se potruditi. Hrskavi kruh prekriven bešamelom, a unutra slojevi šunke i rastopljenog sira. Svaki njegov sloj priča svoju francusku priču.
Croque Monsieur (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 1 žlica brašna
- 350 ml mlijeka
- 1 režanj češnjaka
- Muškatni oraščić
- Dvije žlice naribanog parmezana ili Gruyer sira
- 8 tankih šnita pain de mie ili nekog drugog bijelog kruha za sendvič
- 200 g sira Comte ili Tomme, (ili Gaude) naribanog
- 120 g šunke, tanko narezane
- 2 žlice senfa
Croque Monsieur
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:
- Namažite obje strane svake šnite kruha maslacem i grilajte ga na tavi ili u tosteru.
- Napravite bešamel. U mlijeko stavite zgnječeni češnjak, prstohvat naribanog muškatnog oraščića, sol i papar te pustite neka zakipi. Maknite s vatre i procijedite ga ako želite. Rastopite dvije žlice maslaca i dodajte mu žlicu brašna. Miješajte dok ne počne dobivati boju pa potom umiješajte infuzirano mlijeko, smanjite vatru i miješajte dok se bešamel ne zgusne. Pred kraj umiješajte parmezan ili ribani Gruyer sir.
- Svaku šnitu kruha namažite senfom i dodajte žličicu bešamela. Zatim ribani sir poput Gaude ili Comte pa opet šniticu šunke. Poklopite drugom šnitom kruha pa na vrh stavite žlicu bešamela i zapecite ih u pećnici na 180°C dok bešamel ne dobije lijepe smeđe točkice i dok se sir ne otopi.
3. Čokoladni Pot de Crème
Kremasti desert, koji nije niti puding niti mousse, pobudit će vam želju da odmah kupite karte za najromantičniji grad na svijetu.
Čokoladni Pot de Crème (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Sastojci (za 6 porcija):
- 400 g tamne čokolade
- 6 žumanjaka
- ½ šalice šećera
- 3 šalice vrhnja
- 1 žličica soli
Za ukrašavanje:
- Nezaslađeno vrhnje za šlag
- 2 kockice naribane čokolade
- 6 malina
Čokoladni Pot de Crème
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:
- Čokoladu natrganu na komadiće stavite u veliku zdjelu.
- U posebnoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke i šećer. Zagrijte vrhnje i sol na srednjoj temperaturi. Kada se zagrije (prije nego zakipi), umiješajte vrhnje u žumanjke uz stalno miješanje.
- Vratite smjesu na vatru, prokuhajte dok se ne počne dizati i umiješajte ju u rastopljenu čokoladu. Miješajte dok se smjesa ne ujednači, a sva čokolada otopi. Ohladite barem 2 sata prije posluživanja.
- Netom prije posluživanja ukrasiti šlagom, ribanom čokoladom i malinom na vrhu.
Ako ste nakon ovog odmah dobili želju da spakirate kofer i sjednete u prvi francuski bistro ali to sad nije moguće, dovedite ga u vaš dom. Na Tjednu francuske kuhinje u Lidlu, nabavite sve za vaš bistro, od namirnica za ove recepte, ostalih francuskih sireva, quichea i ostalih delicija koje će vas okusima odvesti na mirisna polja Provanse, prekrasnu Azurnu obalu ili pariške ulice.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.