Vjerojatno ste više puta doživjeli da ne možete odlučiti koje jelo napraviti u moru različitih recepata. Ako vas trenutno muči ovaj slatki, gastronomski problem, na pravom ste mjestu.

Danas smo spojili meksičku i talijansku kuhinju i od tortilja napravili svima omiljene lazanje. Ova varijanta najpoznatije zapečene tjestenine će biti puno brže gotova, nego original, a klasični meksički sastojci, poput graha, čilija i kukuruza, podići će jelo na višu razinu.

Sve što treba napraviti je spojiti dva poznata umaka – bešamel i bolonjez pa njima premazati tortilje, dodati nekoliko meksičkih sastojaka, obogatiti s velikom količinom sira i staviti u pećnicu. Sigurni smo da nećete požaliti i da će ovaj recept postati jedan od najdražih na popisu omiljene hrane.

Sastojci za Tortilja – lazanje:

  • 1 pakiranje tortilja
  • 400 g mljevenog miješanog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 mala konzerva kukuruza
  • 1 mala konzerva crvenog graha
  • 1 žlica fajita začina
  • 150 ml pasirane rajčice
  • Sol, papar, češnjak u granulama, ljuta i slatka mljevena crvena paprika
  • 250 g sira (gauda, mozzarella)

Za bešamel:

  • 100 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • Dvije žlice kiselog vrhnja

Priprema Tortilja – lazanja:

  1. Na malo masnoće prepržite luk. Kad postane staklast, dodajte mljeveno meso. Pržite pet minuta pa podlijete s malo vode i dodajte začine.
  2. Na laganoj vatri pirjajte meso 15 minuta.
  3. Dodajte kukuruz, grah, pasiranu rajčicu i fajita začin pa pirjate još 15 minuta.
  4. Pripremite bešamel. Na maslacu prepržite brašno do zlatne boje.
  5. Maknite s vatre i dodajte mlijeko. Stalno miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Kad se umak skuhao, dodajte začine po želji i dvije žlice kiselog vrhnja.
  6. Posudu za pećnicu premažite s malo maslaca. Odrežite rubove tortilja kako biste dobili četvrtasti oblik. Na dno stavite rubove tortilja pa na njih umak od mesa. Na umak od mesa stavite malo bešamela.
  7. Ponovite postupak dok ne potrošite sve tortilje.
  8. Zadnji sloj treba biti bešamel na koji ćete staviti naribani sir.
  9. U tortilje ubodite nekoliko čačkalica pa pokrijete aluminijskom folijom. Čačkalice bi trebale služiti da se folija ne zalijepi za sir.
  10. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
  11. Pola sata pecite poklopljeno pa maknite foliju i zapecite tortilje.

Prefina kombinacija talijanske i meksičke kuhinje Prefina kombinacija talijanske i meksičke kuhinje (Foto: Getty Images)

Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju