Vjerojatno ste više puta doživjeli da ne možete odlučiti koje jelo napraviti u moru različitih recepata. Ako vas trenutno muči ovaj slatki, gastronomski problem, na pravom ste mjestu.
Danas smo spojili meksičku i talijansku kuhinju i od tortilja napravili svima omiljene lazanje. Ova varijanta najpoznatije zapečene tjestenine će biti puno brže gotova, nego original, a klasični meksički sastojci, poput graha, čilija i kukuruza, podići će jelo na višu razinu.
Sve što treba napraviti je spojiti dva poznata umaka – bešamel i bolonjez pa njima premazati tortilje, dodati nekoliko meksičkih sastojaka, obogatiti s velikom količinom sira i staviti u pećnicu. Sigurni smo da nećete požaliti i da će ovaj recept postati jedan od najdražih na popisu omiljene hrane.
Sastojci za Tortilja – lazanje:
- 1 pakiranje tortilja
- 400 g mljevenog miješanog mesa
- 1 glavica luka
- 1 mala konzerva kukuruza
- 1 mala konzerva crvenog graha
- 1 žlica fajita začina
- 150 ml pasirane rajčice
- Sol, papar, češnjak u granulama, ljuta i slatka mljevena crvena paprika
- 250 g sira (gauda, mozzarella)
Za bešamel:
- 100 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 500 ml mlijeka
- Dvije žlice kiselog vrhnja
Priprema Tortilja – lazanja:
- Na malo masnoće prepržite luk. Kad postane staklast, dodajte mljeveno meso. Pržite pet minuta pa podlijete s malo vode i dodajte začine.
- Na laganoj vatri pirjajte meso 15 minuta.
- Dodajte kukuruz, grah, pasiranu rajčicu i fajita začin pa pirjate još 15 minuta.
- Pripremite bešamel. Na maslacu prepržite brašno do zlatne boje.
- Maknite s vatre i dodajte mlijeko. Stalno miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Kad se umak skuhao, dodajte začine po želji i dvije žlice kiselog vrhnja.
- Posudu za pećnicu premažite s malo maslaca. Odrežite rubove tortilja kako biste dobili četvrtasti oblik. Na dno stavite rubove tortilja pa na njih umak od mesa. Na umak od mesa stavite malo bešamela.
- Ponovite postupak dok ne potrošite sve tortilje.
- Zadnji sloj treba biti bešamel na koji ćete staviti naribani sir.
- U tortilje ubodite nekoliko čačkalica pa pokrijete aluminijskom folijom. Čačkalice bi trebale služiti da se folija ne zalijepi za sir.
- Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
- Pola sata pecite poklopljeno pa maknite foliju i zapecite tortilje.
Dobar tek!