Karamelizirani luk nije teško napraviti, ali iziskuje vrijeme i trud. Nažalost, taj se postupak ne može požurivati. Najbolje je luk termički obrađivati na laganoj temperaturi oko 50 minuta sve dok ne postane tamnosmeđ i mekan poput pekmeza.

Zbog svojih sastojaka ovaj sendvič ima okus poput najfinije francuske juhe od luka. Nastavite čitati tekst kako biste otkrili što to točno morate napraviti.

Sastojci za karamelizirani luk:

  • 1 veći luk
  • 35 ml suhog bijelog vina
  • 1 žlica maslaca
  • 1 grančica timijana
  • sol po želji

Sastojci za dva sendviča:

  • 4 kriške kruha
  • 60 g sira gruyere
  • 2 žlice maslaca
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Karamelizirajte luk: u većoj tavi rastopite maslac pa dodajte luk koji ste narezali na tanke kriške. Posolite sve zajedno i pustite da se luk termički obrađuje na laganoj temperaturi sve dok ne postane tamnosmeđ i mekan. Za to će vam biti potrebno oko 35 do 50 minuta.
  2. Dodajte malo timijana i podlijte luk s bijelim vinom. Kuhajte sve zajedno još koju minutu. Stavite luk sa strane i pustite da se ohladi.
  3. Pripremite sendviče: premažite maslac preko svih kriška kruha. Okrenite ga na drugu stranu. Raspodijelite karamelizirani luk na dvije kriške, popaprite po želji, dodajte sir pa preklopite sendvič s drugom kriškom kruha.
  4. Na zagrijanoj tavi tostirajte sendviče. Pecite sendviče sa svake strane oko dvije do tri minute dok se kruh ne tostira i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju, a sir ne rastopi.
  5. Poslužite ih odmah. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju