Jednostavna, a zasitna i neodoljivo slasna juha od luka (soupe à l'oignon) francuski je klasik koji možete pripremiti uz samo nekoliko sastojaka. Puna je okusa, a osobito fino grije tijekom hladnijih dana. Osim toga, Francuzi je obožavaju jesti nakon što popiju pokoju previše jer pomaže protiv mamurluka.

U trendu Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Tuzla - 2 Panonika Slana jezera: Omiljeno "morsko" kupalište u koje Slavonci dolaze zbog niskih cijena i dobre zabave

Uz pravilnu pripremu domaća juha od luka slobodno može parirati onima iz najboljih restorana. Osim luka trebat će vam i sir koji se lijepo topi, poput gruyera, provolonea, ementalera ili gaude, kao i parmezan.

Iako mesni temeljac daje punoću okusa, Francuzi juhu od luka često kuhaju samo s vodom, ali u tom slučaju potrebna je duga karamelizacija luka, koji treba potpuno posmeđiti, što može trajati i po sat vremena na laganoj vatri. Prema potrebi, potom se luku može dodati i žlica brašna da bi juha bila gušća.

Francuska juha od luka - sastojci:

  • 200 g sira (gruyere i sl.)
  • 60 g parmezana
  • 6 kriški duguljastog kruha
  • 4 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice suhog desertnog vina (šeri, porto, madeira)
  • 1,2 l mesnog temeljca
  • 1 velika glavica luka
  • 1 žličica suhe majčine dušice
  • sol i papar po želji
  • peršin

Francuska juha od luka - priprema:

  1. U loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje pa dodajte na tanke ploške nasjeckan luk i povremeno miješajte dok ne omekša i postane proziran.
  2. Ulijte mesni temeljac, desertno vino i dodajte majčinu dušicu, posolite i popaprite. Kuhajte juhu 30 minuta na srednjoj vatri.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 °C, a kruh narežite na kriške pa ga tostirajte ili popecite na tavi.
  4. Ulijte juhu u vatrostalne posudice i u svaku stavite po jednu krišku francuskog kruha, na njih položite kriške sira i pospite ribanim parmezanom. Zapecite ispod gornje rešetke dvije do tri minute, dok rubovi ne porumene. Poslužite vruće sa svježe nasjeckanim peršinom.

5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti mladi luk Mladi luk +0 Mladi luk