Čim se sunce dovoljno ohrabri pa rastjera oblake i zaigra živu na termometru, znamo da je pravo vrijeme za uživanje na otvorenom, koje podrazumijeva - roštiljanje.

Osim dobre ekipe i najdražeg mjesta na kojemu možemo pokazati umijeće pripreme mesa kojeg se ne bi postidjeli ni vrhunski chefovi, za sočno meso koje će oduševiti svakoga potrebna je dobra marinada, koja je zadužena za sočnost i cijelu paletu okusa u kojima ćemo zaista uživati. Iako nam posljednjih dana vrijeme ne ide na ruku, piletinu možete ispeći i kod kuće na gril-tavi, oduševljenje ukusnim ručkom bit će jednako savršeno. 

Marinade s pivom i jogurtom - 21 Marinade s pivom i jogurtom - 21 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

U pripremi kvalitetne marinade koja će poboljšati teksturu, pojačati okus i pokupiti glavne pohvale za sočnost piletine glavnu ulogu imaju pivo i jogurt. Meso marinirajte minimalno tri-četiri sata prije roštiljanja, a idealno bi bilo ostaviti ga u marinadi tijekom noći. Prije pečenja obavezno ga ostavite na sobnoj temperaturi. 

Marinade s pivom i jogurtom - 22 Marinade s pivom i jogurtom - 22 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Recepata je bezbroj, varijacije na temu i više su nego očit primjer da je malo sastojaka s kojima bismo u pripremi marinade mogli pogriješiti, a piletina je pravi primjer ''spužve'' koja će upiti sve začine i sastojke kako bi nam okusima stvorila rapsodiju za nepce koju je teško opisati. Sve potrebne namirnice za pripremu marinade, kao i roštiljanje iz snova, možete pronaći u obližnjem Lidlu.

U receptu navedeni sastojci za marinade dovolji su za otprilike kilogram pilećeg mesa. 

  Marinade s pivom i jogurtom - 1 Marinade s pivom i jogurtom - 1 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT ZA MARINADU S PIVOM: 

  • 200 ml Perlenbacher Lager piva
  • 60 ml maslinova ulja
  • 1 luk 
  • 3 režnja češnjaka
  • žlica meda 
  • žlica soka od limuna
  • žličica soli
  • žličica papra
  • žličica mljevene slatke paprike 
  • žlica svježeg nasjeckanog peršina

PRIPREMA: 

  1. U duboku posudu ulijte pivo, zatim dodajte maslinovo ulje, žlicu meda i soka od limuna pa sve dobro promiješajte kako bi se med otopio i sjedinio s ostalim tekućim sastojcima. 
  2. Sitno nasjeckajte luk i češnjak pa ih potom dodajte u marinadu zajedno sa svim začinima te dobro promiješajte. Utopite meso u ovu marinadu bogatu okusima, neka odleži barem tri-četiri sata. Piletinu pecite dok ne poprimi zlatnu boju. 

Marinade s pivom i jogurtom - 16 Marinade s pivom i jogurtom - 16 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT ZA MARINADU S JOGURTOM:

  • 150 g Pilos grčkog jogurta 
  • 30 ml maslinova ulja 
  • 2 žlice soka od limuna
  • 4 režnja češnjaka
  • žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • žličica curryja
  • 1/4 žličice mljevenog đumbira
  • žličica nasjeckanog svježeg peršina
  • 1/2 žličice slatke paprike 

PRIPREMA: 

  1. U dubokoj posudi pomiješajte jogurt, maslinovo ulje i sok od limuna pa sve zajedno dobro promiješajte. U marinadu dodajte sitno nasjeckani češnjak, sol, papar, curry, mljeveni đumbir, slatku papriku i žlicu nasjeckanog svježeg bosiljka. 
  2. Promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili pa uronite piletinu u ovu mirisnu i ukusnu marinadu. 
  3. Prije pečenja obavezno ostavite meso na sobnoj temperaturi 15-20 minuta. Piletinu pecite dok ne poprimi zlatnu boju i uživajte u sočnim okusima koji će vam razmaziti sva osjetila. Dobar tek!
     

Marinade s pivom i jogurtom - 6 Marinade s pivom i jogurtom - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Iako nam prognoza posljednjih dana ne ide u prilog, osim pod natkrivenom terasom, roštiljati možete i kod kuće na električnom roštilju ili pak gril-tavi. Okupite ekipu, odaberite vrijeme i mjesto i spremite ručak zbog kojeg će vas svi bližnji proglasiti vrhunskim roštilj-majstorom. Sve potrebne namirnice, kao i pribor za roštiljanje, ali i poslastice za pravu Grill&Chill uživanciju potražite u obližnjem Lidlu. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju