• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kulinarski okršaj blogera

Topi se u ustima: Recept Jelene Markote za čokoladni banana kruh s pastom od oraha, koji joj je donio pobjedu u Kulinarskom okršaju blogera

Šest food blogera, petnaest recepata, mnoštvo trikova i nebrojeno mnogo zabave obilježilo je naš serijal Kulinarski okršaj blogera, u kojem je pobjedu odnijela Jelena Markota.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 25.11.2022 11:24 komentari
viber Created with Sketch.
Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline
Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline (Foto:Vigor Klaić/Nova Studio)

Galerija Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline 6 Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline 6 Jelena Markota i njezin pobjednički tanjur 6 Darko Kontin, Darko Debić, Jelena Markota i Darko Vlašić 6

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...

Nakon što je svoje mjesto u finalu zaslužila pogačicama po uzoru na falafel, Jelena je poželjela da u finalu kuha uz Darka Kontina i Darka Debića. Ta joj se želja i ostvarila. Njih troje, kao finalisti Kulinarskog okršaja blogera, za zadatak su dobili prezentirati tanjur s namirnicama iznenađenja, ali u kategoriji koja nije njihova specijalnost. U prošla dva nastavka mogli ste vidjeti kako su se u tome snašli Darko Kontin i Darko Debić, a u nastavku donosimo recept za slasticu koju je za finale osmislila Jelena Markota i s kojom je osvojila chefa Darka Vlašića.

''Svaka čast! Za tako malo vremena napravila si super slasticu'', poručio joj je chef prije negoli ju je proglasio pobjednicom.

Darko Kontin, Darko Debić, Jelena Markota i Darko Vlašić Darko Kontin, Darko Debić, Jelena Markota i Darko Vlašić (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Jelena pobjedu nije očekivala. ''Znam koliko je Darko Debić u svemu vrhunski, znam koliko je dobar s okusima i očekivala sam da će stvarno iskustvo presuditi u tome. Naravno, i Darko Kontin super kuha, ali mislila sam da nijedno od nas nema šanse protiv Debića. Mislim da je treći Darko bio malo pristran jer mu se jelo slatko'', rekla je Jelena nakon pobjede.

No s njom se ne bi složili njezini protivnici, koji su slasticu pohvalili, a Darko Kontin je dodao: ''Mislim da je Darko savršeno odabrao pobjednicu, Jelena je napravila jako fin desert s puno komponenata. Vrlo je zahtjevno napraviti bilo koji biskvit unutar sat vremena, pogotovo kad ne znaš s kojom namirnicom radiš.''

Slika nije dostupna Hrana i piće Prigorski wannabe vegan: Darko Kontin u finalu Kulinarskog okršaja blogera pripremio trgance od bundeve s pestom od rikule

U Konzumovoj vrećici Jelenu su dočekale namirnice koje je za nju odabrao chef Darko Vlašić – banane, limun, kakao u prahu, suhe smokve, datulje, zobene pahuljice, čokolada za kuhanje, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. Jelena je u startu odlučila da smokve i datulje neće koristiti, ali je zato od svojeg suparnika Darka Kontina zatražila orahe kako bi napravila pastu preline.

''Kad sam pogledala sastojke, prvo mi se zbog banana nametnuo banana kruh. Nije nešto originalna ideja, ali s obzirom na to da sam znala da je svaka minuta vrlo bitna, nisam htjela komplicirati razmišljajući što drugo napraviti. Odlučila sam napraviti banana kruh s nekim twistom, odnosno napraviti ga zanimljivijim i obogatiti ga nekim dodacima'', priznaje nam Jelena i dodaje da joj je bilo poprilično izazovno raditi banana kruh odokativno, bez recepta.

Kulinarski okršaj blogera Kulinarski okršaj blogera (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Uz banana kruh odlučila je napraviti pastu od oraha preline i čokoladni mousse. ''Odlučila sam se za pastu preline zato što je to jedna bomba od okusa i veganska je po sastavu, tako da mi je bilo drago da mogu nju napraviti. Uz to sam odlučila napraviti i mousse od dva sastojka, samo od čokolade i vode, da bude još jedan element na tom tanjuru.''

Kulinarski okršaj blogera Hrana i piće Tanjur dostojan finala: U sat vremena Darko Debić pripremio pečenu patku s povrćem, popečke od krumpira i pire od jabuka

Na kraju je imala malo problema s mousseom, koji joj se previše stisnuo, no nasreću nije odustala, nego je to istjerala do kraja. Izazov je imala i pri posluživanju jer je banana kruh još bio vruć, pa rezanje nije bilo opcija. Bio je to samo dodatan poticaj da na kreativan način posluži svoju poslasticu.

RECEPT - Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline

Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci:

3 zrele banane
4 žlice K Plus maslinova ulja
80 g smeđeg šećera
½ žličice ekstrakta vanilije
140 g glatkog brašna
70 g Bio Zone zobenih pahuljica
1 žličica Sweet chef praška za pecivo
3 žlice kakao praha
60 g Sweet chef tamne čokolade
prstohvat soli

Za pastu praline:

70 g Garden good oraha
50 g šećera
1 žlica vode
mali prstohvat soli

Za kremu:

tamna čokolada Sweet chef
voda

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Zgnječite banane, zatim ih dobro pomiješajte s uljem, smeđim šećerom i ekstraktom vanilije.

Dodajte brašno, zobene pahuljice, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli pa promiješate. Na kraju dodajte nalomljenu tamnu čokoladu.

Pecite u nauljenom pobrašnjenom kalupu za kruh oko 40 minuta. Ostavite da se malo ohladi prije rezanja.

Orahe tostirajte na suhoj tavi. U posudi s debelim dnom zagrijte šećer, sol i vodu na srednjoj vatri, a tek kad karamel dobije blago tamniju, zlatnu nijansu, dodajte orahe. Prebacite na pleh i ostavite da se potpuno ohladi. Sačuvajte nekoliko oraha za dekoraciju, a ostatak sameljite u multipraktiku u pastu.

Otopite čokoladu, lagano je ohladite i dodajte joj malo vode. Ručnim mikserom izradite u kremu.

Na tanjuru servirajte pastu praline, komade banana kruha i čokoladnu kremu pa ukrasite ušećerenim orasima.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

  • #kulinarski okršaj blogera
  • #okrsajblogera
  • #jelena markota
  • #konzum
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božićne zvjezdice: Klasik iz limene kutije za kekse gotov za manje od pola sata
Uspijevaju svima
Na stolu za pola sata: Klasik iz limene kutije za kekse koji ćete grickati dok radite "ozbiljne" kolače
Rumunjska orahnjača cozonac recept
Cozonac
Ovako Rumunji rade orahnjaču! Izgleda kompliciranije od hrvatske verzije, ali lako se slaže
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Val di Rabbi
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Loop Living Cocoon
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
Pokušaj ubojstva u Velikoj Gorici: Uhićen muškarac
PRIVEDEN JE
Pokušaj ubojstva kod Zagreba! Djevojka (21) hitno prebačena u bolnicu
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Čokoladni kuglof s jogurtom: Recept koji vam svaki put uspije – sočniji nego ikad!
Jednostavan, a tako fin!
Čokoladni kuglof s jogurtom: Recept koji vam svaki put uspije - sočniji nego ikad!
zabava
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Jednostavna ideja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
MasterChef: ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Jelena Markota i Marie Wasler
Konzum donosi

Prve kandidatkinje našeg novog serijala: Marie i Jelena svoje će snage odmjeriti u pripremi veganskih jela

One su svestrane i simpatične, znaju kako dobro kuhati i uz hranu uživati, biljne namirnice imaju u malom prstu, vole začinjeno i hrabre okuse. Marie Wasler i Jelena Markota dvije su od šestero food-blogera koji će se boriti za titulu najboljeg u našem serijalu pod nazivom Kulinarski okršaj blogera. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close