• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kulinarski okršaj blogera

Topi se u ustima: Recept Jelene Markote za čokoladni banana kruh s pastom od oraha, koji joj je donio pobjedu u Kulinarskom okršaju blogera

Šest food blogera, petnaest recepata, mnoštvo trikova i nebrojeno mnogo zabave obilježilo je naš serijal Kulinarski okršaj blogera, u kojem je pobjedu odnijela Jelena Markota.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 25.11.2022 11:24 komentari
viber Created with Sketch.
Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline
Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline (Foto:Vigor Klaić/Nova Studio)

Galerija Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline 6 Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline 6 Jelena Markota i njezin pobjednički tanjur 6 Darko Kontin, Darko Debić, Jelena Markota i Darko Vlašić 6

U trendu Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura

Nakon što je svoje mjesto u finalu zaslužila pogačicama po uzoru na falafel, Jelena je poželjela da u finalu kuha uz Darka Kontina i Darka Debića. Ta joj se želja i ostvarila. Njih troje, kao finalisti Kulinarskog okršaja blogera, za zadatak su dobili prezentirati tanjur s namirnicama iznenađenja, ali u kategoriji koja nije njihova specijalnost. U prošla dva nastavka mogli ste vidjeti kako su se u tome snašli Darko Kontin i Darko Debić, a u nastavku donosimo recept za slasticu koju je za finale osmislila Jelena Markota i s kojom je osvojila chefa Darka Vlašića.

''Svaka čast! Za tako malo vremena napravila si super slasticu'', poručio joj je chef prije negoli ju je proglasio pobjednicom.

Darko Kontin, Darko Debić, Jelena Markota i Darko Vlašić Darko Kontin, Darko Debić, Jelena Markota i Darko Vlašić (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Jelena pobjedu nije očekivala. ''Znam koliko je Darko Debić u svemu vrhunski, znam koliko je dobar s okusima i očekivala sam da će stvarno iskustvo presuditi u tome. Naravno, i Darko Kontin super kuha, ali mislila sam da nijedno od nas nema šanse protiv Debića. Mislim da je treći Darko bio malo pristran jer mu se jelo slatko'', rekla je Jelena nakon pobjede.

No s njom se ne bi složili njezini protivnici, koji su slasticu pohvalili, a Darko Kontin je dodao: ''Mislim da je Darko savršeno odabrao pobjednicu, Jelena je napravila jako fin desert s puno komponenata. Vrlo je zahtjevno napraviti bilo koji biskvit unutar sat vremena, pogotovo kad ne znaš s kojom namirnicom radiš.''

Slika nije dostupna Hrana i piće Prigorski wannabe vegan: Darko Kontin u finalu Kulinarskog okršaja blogera pripremio trgance od bundeve s pestom od rikule

U Konzumovoj vrećici Jelenu su dočekale namirnice koje je za nju odabrao chef Darko Vlašić – banane, limun, kakao u prahu, suhe smokve, datulje, zobene pahuljice, čokolada za kuhanje, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. Jelena je u startu odlučila da smokve i datulje neće koristiti, ali je zato od svojeg suparnika Darka Kontina zatražila orahe kako bi napravila pastu preline.

''Kad sam pogledala sastojke, prvo mi se zbog banana nametnuo banana kruh. Nije nešto originalna ideja, ali s obzirom na to da sam znala da je svaka minuta vrlo bitna, nisam htjela komplicirati razmišljajući što drugo napraviti. Odlučila sam napraviti banana kruh s nekim twistom, odnosno napraviti ga zanimljivijim i obogatiti ga nekim dodacima'', priznaje nam Jelena i dodaje da joj je bilo poprilično izazovno raditi banana kruh odokativno, bez recepta.

Kulinarski okršaj blogera Kulinarski okršaj blogera (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Uz banana kruh odlučila je napraviti pastu od oraha preline i čokoladni mousse. ''Odlučila sam se za pastu preline zato što je to jedna bomba od okusa i veganska je po sastavu, tako da mi je bilo drago da mogu nju napraviti. Uz to sam odlučila napraviti i mousse od dva sastojka, samo od čokolade i vode, da bude još jedan element na tom tanjuru.''

Kulinarski okršaj blogera Hrana i piće Tanjur dostojan finala: U sat vremena Darko Debić pripremio pečenu patku s povrćem, popečke od krumpira i pire od jabuka

Na kraju je imala malo problema s mousseom, koji joj se previše stisnuo, no nasreću nije odustala, nego je to istjerala do kraja. Izazov je imala i pri posluživanju jer je banana kruh još bio vruć, pa rezanje nije bilo opcija. Bio je to samo dodatan poticaj da na kreativan način posluži svoju poslasticu.

RECEPT - Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline

Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci:

3 zrele banane
4 žlice K Plus maslinova ulja
80 g smeđeg šećera
½ žličice ekstrakta vanilije
140 g glatkog brašna
70 g Bio Zone zobenih pahuljica
1 žličica Sweet chef praška za pecivo
3 žlice kakao praha
60 g Sweet chef tamne čokolade
prstohvat soli

Za pastu praline:

70 g Garden good oraha
50 g šećera
1 žlica vode
mali prstohvat soli

Za kremu:

tamna čokolada Sweet chef
voda

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Zgnječite banane, zatim ih dobro pomiješajte s uljem, smeđim šećerom i ekstraktom vanilije.

Dodajte brašno, zobene pahuljice, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli pa promiješate. Na kraju dodajte nalomljenu tamnu čokoladu.

Pecite u nauljenom pobrašnjenom kalupu za kruh oko 40 minuta. Ostavite da se malo ohladi prije rezanja.

Orahe tostirajte na suhoj tavi. U posudi s debelim dnom zagrijte šećer, sol i vodu na srednjoj vatri, a tek kad karamel dobije blago tamniju, zlatnu nijansu, dodajte orahe. Prebacite na pleh i ostavite da se potpuno ohladi. Sačuvajte nekoliko oraha za dekoraciju, a ostatak sameljite u multipraktiku u pastu.

Otopite čokoladu, lagano je ohladite i dodajte joj malo vode. Ručnim mikserom izradite u kremu.

Na tanjuru servirajte pastu praline, komade banana kruha i čokoladnu kremu pa ukrasite ušećerenim orasima.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

  • #kulinarski okršaj blogera
  • #okrsajblogera
  • #jelena markota
  • #konzum
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Jednostavno, a prefino
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
Idealni zimski napitak
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje
Djelo u procesu
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje otvara se u Tkalčićevoj ulici
Advent u Grazu: Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih adventa u regiji
Advent u Grazu
Isplati se! Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih Advenata u regiji
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Sami hvalospjevi
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Djevojčica iz Engleske preminula zbog opasnog online trenda
Roditelji upozoravaju
Tragedija u obiteljskoj kući: 13-godišnjakinja preminula zbog opasnog trenda
Beba koja je promijenila statistiku u Zaboku
VELIKA RADOST
Beba koja je promijenila statistiku: Rodilište slavi poseban trenutak
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Marko Perković Thompson najavio koncert u Poreču
fanovi oduševljeni!
Thompson najavio novi koncert, sam je objavio vijest: ''Bilo je i vrijeme...''
Tko je supruga Davora Gobca?
samozatajna plavuša
Tko je supruga Davora Gopca? Nekad je i sama punila pozornice, no onda se povukla iz javnosti
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Ne ignorirajte svoj gluteus: Oblik stražnjice može vas upozoriti na ozbiljne probleme!
Novo istraživanje
Ne ignorirajte svoj gluteus: Oblik stražnjice može vas upozoriti na ozbiljne probleme!
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Beba je fakin već od malih nogu, pogledajte urnebesnu snimku koju je podijelila mama
Preslatko!
Beba je fakin već od malih nogu, pogledajte urnebesnu snimku koju je podijelila mama
tech
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
sport
Baturina ostaje u Italiji: Englezi pokušali, odgovor stigao ekspresno
Javlja Fabrizio
Neočekivana ponuda za Baturinu iz Premier lige: Odgovor iz Italije sve je iznenadio
Arsenal i Rijeka u "punom jeku pregovora" oko Tonija Fruka?
Bomba!
Toni Fruk pred transferom u giganta Premier lige? "Očekuje se da će uskoro potpisati"
Hajduk krenuo po ofenzivca koji je hit SHNL-a?
VELIKA VIJEST
Hajduk krenuo po ofenzivca koji je hit SHNL-a?
tv
MasterChef: Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
SVAKA ČAST!
Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
Kumovi: Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
KUMOVI
Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
Kumovi: Je li moguće da su svi krivi osim nje?
KUMOVI
Kumovi: Je li moguće da su svi krivi osim nje?
putovanja
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
novac
Milan Nedeljković bit će novi predsjednik Uprave BMW-a
vjeran kompaniji
Srbin postaje šef BMW-a
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, zapravo je vrlo jednostavna priprema
sve
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Jelena Markota i Marie Wasler
Konzum donosi

Prve kandidatkinje našeg novog serijala: Marie i Jelena svoje će snage odmjeriti u pripremi veganskih jela

One su svestrane i simpatične, znaju kako dobro kuhati i uz hranu uživati, biljne namirnice imaju u malom prstu, vole začinjeno i hrabre okuse. Marie Wasler i Jelena Markota dvije su od šestero food-blogera koji će se boriti za titulu najboljeg u našem serijalu pod nazivom Kulinarski okršaj blogera. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close