Iako smo je na sudjelovanje u Kulinarskom okršaju blogera pozvali zbog njezinih recepata i fotografija jela od kojih rastu zazubice, Marie Wasler usto je i trenerica joge, kreatorica sadržaja za društvene mreže, prevoditeljica, a našu je scenu obogatila i svojim podcastom. Ova Austrijanka sa zagrebačkom adresom food-blog je pokrenula prije četiri godine, u isto vrijeme kada je prelazila na veganstvo.

''Prvo je to bilo više iz nekakvog izazova, isprobati što je to uopće, onda sam se zaljubila u tu kuhinju i više nema nazad. Prelazak s mesa na veganstvo uopće mi nije bio težak. Ljudi si to zamišljaju puno kompliciranije nego što to je. Puno ljudi misli da je veganska prehrana dosadna, da se samo jede salata, ali zapravo je jako šarena, ima puno fast fooda, comfort fooda i zaista se sve može napraviti. Čak svoja najdraža jela koja su prije bila s mesom i danas kuham, samo bez mesa, i nije uopće komplicirano.''

Tjestenina iz jednog lonca blogerice Marie Wasler Tjestenina iz jednog lonca blogerice Marie Wasler (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

Protiv Marie u prvi dvoboj ući će povjesničarka umjetnosti i food-blogerica Jelena Markota. I ona je svoju adresu u Kaštel Sućurcu zamijenila zagrebačkom, a svoju profesiju kulinarstvom, pa danas, kako kaže, kuha kod kuće i na poslu.

''Moja kulinarska priča počela je već zapravo odmalena. Bila sam jako fascinirana kuharicama, listala sam ih kao slikovnice i nekako je ta ljubav prirodno rasla što sam postajala starija, tako da sam u osnovnoj školi imala neke početke. Nisam se školovala za kuharicu, ali nekako je ta ljubav prema hrani ostala prisutna u svemu što sam radila. Kad sam završila faks, razmišljala sam kako se ponovno vratiti u kuhanje, kako da to bude moja profesija i malo pomalo došla sam do toga da se u potpunosti bavim profesionalno hranom'', prisjeća se Jelena.

Njoke od tofua s gljivama i baby špinatom blogerice Jelene Markote Njoke od tofua s gljivama i baby špinatom blogerice Jelene Markote (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

Na sudjelovanje u dvoboju obje su se rado odazvale iako ne dijele isti natjecateljski duh. ''Zapravo se jako volim natjecati i uvijek kažem da nije bitno tko će pobijediti, nego da je bitno sudjelovati, ali zapravo me to jako motivira i ful mi je zabavno, tako da jedva čekam. Možda će biti malo vrištanja, sada sam krenula na kick-boks, pa ako ništa drugo ne upali, ja ću malo boksati'', rekla nam je kroz smijeh Marie. S druge strane, Jelena nam priznaje da nije sigurna ima li uopće natjecateljski duh. ''Nisam se dosad natjecala u sličnim natjecanjima, tako da mi je to neka nova stvar.''

No, možda baš Marien duh potakne Jelenu da nam pokaže svoju borbenost ili pak prisustvo chefa Darka Vlašića, koji će ocjenjivati jela blogera u našem serijalu. S desetogodišnjim iskustvom rada u poznatim restoranima Darko Vlašić će u konačnici odlučiti koji se bloger najbolje snašao u ovom izazovu.

''Jako mi je drago da ću kuhati s Marie, odnosno da ću se natjecati s Marie. Jako je poštujem, volim njezinu kuhinju, njezin profil i sve što radi, tako da ne mogu zamisliti bolju protivnicu'', rekla nam je Jelena kad je saznala s kim će u prvi dvoboj. Oduševljenje, ali i strah u tom je trenutku osjetila Marie: ''Malo me strah zato što je Jelena jako dobra kuharica i imam veliki respekt. Nadam da uopće imam šanse protiv Jelene, vidjet ćemo.''

Najviše volim kuhati…

Marie: Najviše volim tjestenine i rižota, to je jednostavno moj comfort food, brzo je gotovo i može se svašta napraviti. Jedan od najdražih recepata mi je tjestenina iz jednog lonca. Vrlo je jednostavno, obožavam si to napraviti preko tjedna. Stavim puno povrća, to uvijek ovisi o tome što imam doma, što je sezonski i onda jednostavno ubacim sve i svašta što mogu naći, tipa leću, tofu, neki veganski sir. To svaki put varira.

Jelena: Najviše volim kuhati namirnice koje imaju jake, hrabre okuse. Volim umami i spicy kickove ili bilo kakve zanimljive kombinacije, tako da onda u namirnicama tražim dobre izvore toga, primjerice neka jela s gljivama ili tikvama, to bude jako zanimljivo.

Ne volim jesti…

Marie: Ne volim raditi slastice jer ne volim previše razmišljati i računati, volim sve od oka, a to ne mogu sa slasticama.

Jelena: Od namirnica biljnog podrijetla dam priliku svemu, uvijek tražim nešto novo što ću probati. Još nisam našla nešto što mi je bilo ''joj, ovo neću nikad više''. Više je stvar u tome da sve treba znati pripremiti, pravilno termički obraditi, pravilno začiniti i onda je gotovo sve fino.

Nikad mi neće dosaditi…

Marie: Mislim da mi nikad neće dosaditi tofu, obožavam tofu.

Jelena: Gljive, na toliko se različitih načina mogu pripremiti, toliko je različitih vrsta, bilo kultiviranih, bilo šumski ubranih. Mislim da su super za bilo kakvo eksperimentiranje u kuhinji.

Ne mogu zamisliti tjedan bez…

Marie: Zobenog mlijeka, soli, čilija i tofua.

Jelena: Soja sosa, to je nekako tako dobra prečica da se podigne bilo koje jelo.

Zablude o veganskoj prehrani:

Marie: Veganska prehrana ne mora biti skuplja nego obična, miješana prehrana. Ako baziramo prehranu na nekakvim jednostavnim namirnicama, onda stvarno nije skuplja.

Jelena: Prva neka zabluda koju čujem o veganstvu je pitanje proteina. To je zapravo pokazatelj koliko ljudi ne poznaju biljne namirnice i koliko one mogu biti bogate proteinima i koliko to mogu biti kvalitetni proteini. Primjerice, njoki od tofua zapravo su jako jednostavni i bogati proteinima. Jedna od meni dražih je da vegani jedu bezukusnu hranu. To nije stvar veganstva, to je stvar znaš li ili ne kuhati.

Jelenine i Mariene kulinarske vještine pogledajte u videu i otkrijte kako su uz nekoliko jednostavnih namirnica iz Konzuma napravile veganska jela koja pršte od okusa i u kojima bi uživali i zagriženi mesojedi.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju