Finalisti su za zadatak dobili prezentirati tanjur s namirnicama iznenađenja, ali u kategoriji koja nije njihova specijalnost. Tako smo pred velikog ljubitelja mesa stavili veganske namirnice i dali mu sat vremena da napravi svoje najbolje jelo.

U Konzumovoj vrećici dočekale su ga namirnice koje je za njega odabrao chef Darko Vlašić – buča, nar, rikula, radič, orasi, dimljeni tofu, cimet i limun. Od dodatnih namirnica mogao je još upotrijebiti brašno.

''Obožavam inače tikvu, ali inače je koristim kao prilog uz mesna jela, tako da mi je danas bio mali izazov koristiti je kao glavnu namirnicu, i to bez bilo kojih drugih životinjskih masnoća'', priznao je Darko, kojem su inspiracija za jelo bili njoki s pestom njegove prijateljice: ''Prijateljica Ivona radi savršene njoke s pestom od pistacija, tako da je ovo bila neka verzija njezina jela.''

No, njoki su do kraja kuhanja postali prigorski trganci, a tofu veganski čvarci. ''Zadovoljan sam time kako jelo izgleda. Malo sam manje zadovoljan jer sam dobio ščipance umjesto njoka od bundeve, ali s obzirom na okolnosti mislim da je dobro ispalo'', rekao nam je Darko.

Iako je odmah imao ideju kako će iskoristiti bundevu, Darko je odlučio što će napraviti s tofuom tek na pola puta. ''Darkov tofu bio je u duhu čvaraka, tako da mi se svidjelo što je Darko napravio vegansko jelo, a ostao vjeran sebi i stvarno napravio nešto u svojem stilu'', komentirala je Jelena Markota.

Chef Darko bio je ugodno iznenađen smjerom u koji je Darko krenuo sa svojim namirnicama: ''Mislio sam da će složiti neku salatu, nešto jednostavnije. Uspio je napraviti dosta toga u zadanom roku.''

Je li Darko uspio odnijeti pobjedu svojim veganskim jelom i što su u finalu napravili Jelena Markota i Darko Debić, pratite u našem serijalu Kulinarski okršaj blogera, a do tada možete pokušati rekreirati Darkovu verziju trganaca s bundevom i pesto od rikule.

RECEPT - Prigorski trganci s bundevom i čvarci od tofua preliveni pestom od rikule i oraha

Prigorski trganci s bundevom i čvarci od tofua preliveni pestom od rikule i oraha Prigorski trganci s bundevom i čvarci od tofua preliveni pestom od rikule i oraha (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci:

1 manja buča
Bio Zone pšenično glatko brašno
1 pakiranje rikule
šaka Garden good oraha
limun
1 pakiranje dimljenog tofua

Priprema:

Ispecite bundevu i od nje napravite pire. Pomiješajte je s brašnom tako da je brašna manje od pirea od bundeve pa dodajte sol i kurkumu. Tijesto treba biti mekane konzistencije.

Za pesto možete uzeti bilo koju zelenu biljku, dodati malo kiseline, neki orašasti plod i sir. Darko je za svoj pesto upotrijebio rikulu, limunsku kiselinu i orahe te dokazao da se dobar pesto može napraviti i bez sira jer ga on u svojim namirnicama nije imao. U umak dodajte žlicu ili dvije vode u kojoj su se trganci kuhali kako biste zgusnuli umak.

Tofu narežite na kockice i uvaljate u glatko brašno pa pržite u dubokom ulju nekoliko minuta.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju