Tikvica je omiljena namirnica za pripremu jela u ljetno vrijeme. Od ove fleksibilne namirnice vrlo blagog okusa mogu se raditi razna jela – poslužit će vam za sve, od izrade pizza tijesta do slatkog kruha.

Tikvice su sjajan dodatak i laganih ljetnih jela s tjesteninom i sirom. Mi vam donosimo recept za kremastu tjesteninu s tikvicama koja se priprema u jednom loncu što znatno smanjuje vrijeme pripreme i količinu upotrijebljenog suđa.

Tikvice se prvo naribaju, a potom preprže u loncu kako bismo ih termički obradili, ali i izvukli višak vode. Ne brinite, prvo će vam se činiti da imate jako puno tikvica, no slijedite li ovaj recept ishvatit ćete da imate savršenu količinu.

Recept je to koji možete prilagoditi stanju u vlastitoj smočnici. Upotrijebite bilo koju vrstu suhe tjestenine, a poigrati se možete i dodatnim začinima. Ako imate pri ruci nešto svježeg začinskog bilja, dodajte i listiće peršina, mente ili bosiljka.

Sastojci za tjesteninu s tikvicama:

  • 900 g naribanih tikvica
  • 850 ml vode
  • 400 g sušene tjestenine
  • 170 g sirnog namaza
  • 1 limun
  • 1 povrtna kocka
  • sol i papar po želji
  • naribani parmezan za posluživanje
  • biljno ulje za pirjanje po želji

Priprema kremaste tjestenine s tikvicama:

  1. Operite tikvice i naribajte ih na sitno.
  2. U veću tavu ili lonac stavite malo ulja pa na njemu prepirjajte naribane tikvice. Posolite i popaprite po želji. Pirjajte dok tikvice ne omekšaju i ne dobiju laganu zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz tave i stavite sa strane.
  3. U isti lonac ili tavu ulijte vodu i sušenu tjesteninu te povrtnu kocku.
  4. Poklopite lonac ili tavu i termički obrađujte sve zajedno oko 10 do 13 minuta dok tjestenina ne bude skuhana al dente.
  5. Pri kraju kuhanja dodajte sirni namaz, ispirjane tikvice i svježe iscijeđeni sok limuna. Ako na raspolaganju imate organski plod, dodajte i malo naribane korice. Sve dobro promiješajte. Dodatno posolite i popaprite.
  6. Ako vam je tjestenina popila svu tekućinu, možete dodati i malo mlijeka.
  7. Poslužite toplo s naribanim parmezanom. Dobar tek!

5 recepata koje mora isprobati svaki ljubitelj tikvica Tikvice su vrlo fleksibilna namirnica Pohani cvjetovi tikvica Složenac +0 Hrskave tikvice možete napraviti i u pećnici

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju